Репортажі про героїзм насильно мобілізованих не мають належного ефекту. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня у авторів сепаратистських публікацій промайнули, поки що боязкі, думки про те, що російська допомога "народу Донбасу" насправді призвела до масової загибелі цього самого народу і небачених досі руйнування міст і сіл.

Не треба робити мені якнайкраще, поверніть мені як було добре

"Мне очень интересно, когда-нибудь за это все кто-то понесет ответственность? Задача СВО была обезопасить жителей Донбасса от нацистов, а оказалось все немного иначе", - написав один із затятих прихильників агресії проти України "воэнкор Руденко".

Кинутий в маси сумнів підхопили його читачі і, такі собі, письменники.

"И в чем он не прав? Сколько еще ждать чуда? Нам обещали защиту, а что в итоге? Каждый день наши люди умирают, а города просто стираются с земли!! Почему это никто не видит? Почему всем плевать?!!", - возмущаются жители оккупированного Донбасса.

"Ребята, я в а*уе! Вот так поддержка и понимание! Мы бля столько лет пашем и живем под обстрелами, никакой халявы никогда и не ждали! Тут попробуй на кого-то порассчитывай, всем похер на нас. Ни воды, ни отопления, ни-*уя. Уже поверили в защиту Республики и что? Что поменялось?", - нариваються автори публікацій на статтю КК РФ про "дискредитацію ЗС РФ".

Дісталося навіть "тимчасовому" ватажку "ДНР" Денису Пушиліну. Зрадник Батьківщини радить російській владі йти захоплювати Одесу та Чернігів. "Донецк каждый день в огне, а Пушилина похоже это не волнует, ему интересны другие территории. Сейчас армия пойдет на Одессу и Чернигов, а хохлы сразу наступят в ДНР. Вот умник, бля. Сначала защитите Донбасс, а потом уже возьмем и другие территории!", - такі повідомлення з'явилися у Мережі.

Справа дійшла до того, що автори гнівних публікацій і постів у соціальних мережах несміливо посягнули на "святе" - на того, хто затіяв цю криваву бійню. Точніше, на прес-секретаря президента країни-агресора Дмитра Пєскова. Спікер Путіна наважився визнати, що "ситуация в Донецке не простая". "Б*ядь, вы серьезно? Это все, что вы можете сказать? Вот это защита конечно, спасибо!", - обрушилися на нього коментатори.

І як один помремо...

А ще виявилося, що сопливі репортажі про героїзм чоловіків Донбасу, які насильно мобілізовані для війни проти України, не мають належного ефекту. Великий резонанс у суспільстві викликав матеріал на одному і телевізійних каналах про покаліченого на фронті молодого хлопця. Містечкові журналісти розповіли, що юнак "чудом выжил и теперь прикован к инвалидной коляске. Больно смотреть". З притаманним всій російській пропаганді цинізмом, вони резюмували: "Он потерял ногу и руку, но говорит, что сила духа преодолеет все несчастья".

"Пожертвовал собой ради Родины? Теперь очередь Родины отдавать долг? Наглядность жестокой цены политических игр. Игр, потому что никаких свершений мы не видим. Видим лишь обещания, жертвы и страдания", - не захотіли глядачі повторити його "подвиг".

"Именно, обстановка (після початку так званої "СВО" - "Остров") стала еще хуже. Для чего столько народу погибло? А сколько стало калеками? И сколько это будет продолжаться?"; "Искренне жаль людей, искалеченное тело,а что в душе? Сильный молодой человек так красив, чувствую боль и гнев, сколько еще наших детей убьют и покалечат… Как остановить это безумие?"; "А что делал 20 летний в спецоперации? Когда это он матерым спецназовцем стал что его послали на СВО?"; "Им военкор Руденко сказалл - они в ладошки", - на диво багато негативних відгуків зібрав цей сюжет.

Поступово до мешканців окупованих територій починає доходити, що Росія використовує їх виключно для своїх цілей і ніхто не збирається захищати Донбас. Не допомагають навіть щоденні пропагандистські репортажі про те, як "ВСУ обстреливает центр Донецка, разрушает город до основания". Про це, зокрема, свідчать публікації ще вчора відверто проросійських блогерів. Так, наприклад, хтось на ім'я "ГРОЗ 5 розряду" зі здивуванням для себе самого пише:"Посмотрел разрушения на студгородке – если только злобные укры не жахнули из космоса, то снаряд прилетел с юга. Можете называть меня ципсошником, но сдается мне, что власовцы взялись помогать бандеровцам в деле выдавливания населения Донецка".

Без сумніву, говорити про те, що у свідомості мешканців окупованого Донбасу стався перелом, і вони замислилися над питанням "Хто винен?" надто рано. Але перші проблиски сумніву вже з'явилися...

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті