Пушилін! Може досить піаритися і дарувати троянди на ВДНГ, а пора зайнятися проблемами Донецька. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Тривалі новорічні канікули пробудили у жителів окупованого Донбасу почуття реальності того, що відбувається навколо. Люди з обуренням помітили, що ситі "республіканські" чиновники фактично оселилися на ВДНГ у Москві і звідти невтомно розповідають, як добре живеться народу в "ДНР" і "ЛНР". Звісно, ці настрої відбилися і в публікаціях, звісно, не офіційних...

Боротьба за виживання VS обіцянки близького райського життя

Провладні ЗМІ минулого тижня тиражували паркетні репортажі про те, як, "на міжнародній виставці-форумі "Росія" відбувся День Донецької народної республіки", а перед цим - "діловий сніданок за участю глави Мінбуду РФ Ірека Файзулліна, Глави ДНР Дениса Пушиліна, представників банків, страхових та інших компаній".

Денис Пушилін із російської столиці переконував земляків, що в "республіці" все дуже добре, а буде ще краще.  "Підприємці Донбасу працюють і розвивають свій бізнес"; "Після створення вільної економічної зони приходить дедалі більше інвесторів"; "Влада ДНР робить усе можливе для поліпшення бізнес-клімату, щоб допомогти розвитку бізнесу", - розповідав він.

Не обійшлося на сніданку і без банальностей. Російський актор-українофоб і путініст Володимир Машков вирішив похизуватися ерудицією і процитувати набивші оскому рядки про те, що "Донбас ніхто не ставив на коліна, і нікому поставити не дано".

Реакція жителів окупованого Донбасу на численні компліменти і вітальні тости, які рясно виголошувалися із затишної Москви, була, м'яко кажучи, не такою, як очікували донецькі пропагандисти.

У місцевих Телеграм-каналах з'явилися відео ролики, в яких жителі Донбасу, яких "ніхто не ставив на коліна", змушені топити сніг, щоб хоч якось забезпечити себе технічною водою. 

"Шановний Денисе Пушиліне! Може досить піаритися і дарувати троянди на ВДНГ, а пора зайнятися проблемами Донецька?" - злегка зіпсували вони діловий сніданок ватажкові "республіки".

Показово, що сюжети про комунальні проблеми і негативну реакцію на них з'являються не тільки на умовно незалежних анонімних ТК, а й на офіційних телевізійних каналах.

"Коли-небудь ми будемо нормально жити?", - запитують мешканці донецьких багатоповерхівок, у яких немає тепла від початку опалювального сезону, а "батареї були не більше, ніж бутафорія"

"Чому люди мають вимагати від влади базові речі??? Вода, світло, тепло - мають бути в кожній оселі апріорі!", - таке запитання дедалі частіше лунає в ефірі окупованого Донбасу.

Причому, люди розуміють, що всі сьогоднішні проблеми з'явилися після того, як Путін вирішив їх "рятувати", тобто після 24 лютого 2022 року. Численні російські "воєнкори" теж підтверджують, що "СВО" відкинула окупований Донбас майже в середньовіччя. "Донецьк, зціпивши зуби, тримається", - хвалить місцевих жителів власкор "Известий" Сергій Прудніков. "З 2018 року я живу в Донецьку. До цього регулярно сюди приїжджав. Тоді була заморожена стадія конфлікту... Але зараз зовсім інша ситуація. Як бачимо, включення в повноцінний конфлікт завжди дуже складне", - коментує він підсумки "звільнення". 

Не додала оптимізму і колишній український адвокат, а нині зрадник Батьківщини Тетяна Монтян. У своєму стрімі з Донецька вона раптом зреклася своїх колишніх розповідей про феноменальну чистоту, гідні зарплати, розвиток мистецтва на окупованому Донбасі.

"У Донецьку люди живуть, як у кам'яному столітті", - визнала вона, що з приходом Росії життя стало гіршим.

"Це системна державна політика - на Донецьк забити, ну на нього і забили", - заявила Монтян.

Незважаючи на те, що на розвиток "ДНР" виділяються великі гроші, "немає нічого ні у військових, ні у мирних", - обурюється вона.

"Багато років поспіль усім дуже цікаво, куди реально йдуть гроші, а точніше, хто досі безкарно їх пизд*ть? Тут на місці чи вони "розподіляються" ще в Москві? А тим часом простим жителям Донбасу стає жити дедалі складніше за таких умов, а точніше за відсутності будь-яких умов і елементарних благ цивілізації", - резюмує колабораціоністка.

Мабуть, єдиним променем світла у темному царстві став пост добре відомої в Донецьку Євгенії Мартинової. З радісним виразом обличчя молода жінка напередодні Старого Нового року висловила впевненість, що тепер все у жителів Донбасу буде добре. "Ви люди, які собі на рай життям у Донецьку заробили", - звернулася вона до земляків. Без сумніву, добрі побажання, але натяки "художниці і журналіста" про вже зароблене право на загробне райське життя насторожують. Річ у тім, що основним бізнесом Євгенії Мартинової в "ДНР" є похоронний. "ОстроВ" розповідав про її репортаж із московської виставки "Некрополь - World Russia2023". Панянка з погано прихованим захопленням розповідала про те, що її російські колеги вирішили "активно причащати Донецьк до похоронної культури".

У реаліях "ДНР", похоронних справ майстер, поході зовсім не розбирається. У всякому разі, на тлі численних скарг мирних жителів на повну відсутність води пані Мартинова з блаженною посмішкою заявила, що торік у "республіці" відбулася подія цивілізаційної важливості - у Донецьк прийшла вода з російського Дону. "У нас же вода з'явилася. І це прекрасно. Через день у місті є вода. І ось цей канал, який аж із Ростова до нас дійшов - альтернативний - річка життя, я його так називаю. Напевно, це стало найбільшою значущою подією", - сказала вона.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті