"Після нашої перемоги нам залишиться лише випалена земля та ненависть до тих, хто це зробив". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня в публікаціях окупованого Донбасу почала несміливо пробиватися тема необхідності "заморожування" російської агресії проти України. Звичайно, йшлося про те, що треба зупинитися, перепочити, підтягнути резерви і вдарити з новою силою.

Війна, стій! Раз, два…

Одним з перших цю тему порушив російський пропагандист Дмитро Стешин. Аналізуючи хід бойових дій у Донецькій області, він однозначно заявив, що, "якщо є політична можливість, не обмежуючи інтереси Росії, російського народу, збройний конфлікт припинити та підморозити, то це потрібно зробити. Якщо хтось вважає по-іншому, нехай приїжджає сюди, воює далі".

Його інтерв'ю одному з російських видань активно передрукували багато сепаратистських блогерів та "воєнкорів". "Є ті, хто вважає, що потрібно тиснути до кінця. Але давайте без ханжества, ми ж бачимо по конфігурації лінії фронту і по ходу бойових дій, що у нас зараз особливо тиснути не виходить. Можливо, це такий тактичний прийом - перемолоти всю українську армію в окопах, але я чомусь у це не особливо вірю, а вірю в те, що ми ще не до кінця приготувалися до тих бойових дій, саме того формату, як вони йдуть зараз. Пауза зараз у бойових діях буде на руку і Україні, і Заходу, і нам", - "дискредитує" він якщо не ЗС РФ, то переможні реляції окупантів точно.

"Можливо, зараз вийдемо на переговори... Чекаємо на розвиток подій на зовнішньому політичному контурі", - прогнозує він.

Російського "старшого брата" активно підтримали місцеві пропагандисти. Так, такої собі "воєнкор" Максим Фомін, який взяв собі псевдонім "Владлен Татарський", журиться, що "високий бойовий дух легко мати, коли ви йдете вперед. Коли ж ви 10-й раз штурмуєте один і той самий укріплений район і всі ті, з ким ти починав службу, лежать розірвані на шматки біля цієї проклятої "зеленки", то бойовий дух у будь-якого підрозділу пропаде".

Він визнав, що в боях за Донбас окупаційний корпус ЗС РФ зазнав серйозних втрат. "Укріпрайони штурмує не спеціально навчений спецназ або СЗГ, а піхота. Піхота - це мобілізовані. Половина з них просто бухали на полігоні і нічого не робили, іншу половину навчили просто поводитися зі зброєю і послали в бій", - оцінює він військовий потенціал "другої армії світу".

"Іти на штурм більше нікому. Кадрові частини Корпусів (НЗФ, які під патронатом Кремля були створені на окупованому Донбасі) закінчилися давно. Закінчилися вже й мобілізовані в ЛДНР, а війна не закінчилася. У бій йти належить оренбурзьким, пермським, іркутським мужикам. Мотив є не у всіх", - "втішив" він російських "чмобіків".

Цю думку розвинув засновник терористичного батальйону "Восток" Олександр Ходаковський. Він і зовсім докотився до дисидентства і зізнався, що не думав, що на Донбас прийде така страшна війна. "Во дни сомнений тягостных раздумий" про подальшу долю територій у період до приєднання, бажана послідовність подальших подій мені бачилася такою: Росія нас визнає, вводить обмежений контингент для нашого захисту та завмирає. Будуть крики обурень, публічні акції, санкції та вся" атрибутика", але республіки зітхнуть, а Україна буде поставлена у патове становище: починати першою, чи голосно булькати", - написав він на своїх сторінках у соціальних мережах.

"Ніхто не хотів помсти, загибелі, руйнувань", - лицемірно заявляє один із яструбів російського вторгнення.

"Але як часто наші плани збуваються? Тим більше, плани, які ми не контролюємо... Були прийняті ті рішення, які були прийняті. Настали ті наслідки, які настали з перспективою пролонгації - це потрібно прийняти, як те, що трапилося", - пише він.

А "що трапилося", на його думку, не дуже радісно. "Наш фронт чітко ілюструє закон збереження енергії в інтерпретації Ломоносова: нічого нізвідки не береться і нікуди не зникає. Здається, на тому напрямку, де найголосніше говорили про снарядний голод, ситуація трохи затихла, але загострилася на інших, там, де кричати особливо нікому. Ми як жовті пташенята в гнізді: хто найголосніше голосить і вище за інших витягує шию - тому більше і перепадає", - скаржиться Ходаковський на дефіцит снарядів.

У цій ситуації він також пропонує "заморозити" бойові дії і дочекатися, коли армія окупантів накопичить достатній для того, щоб знищувати все на своєму шляху, запас боєприпасів.

"(А що робити - "ОстроВ") якщо немає снарядів, чи стан артилерії не дозволяє так орати оборону, як треба?", - ставить він риторичне питання. І сам на нього відповідає: "Не наступати там, де артилерія не відпрацювала ефективно! Ще раз: не наступати !!!!!!! Ніяка медаль або зірка на погонах не варта втрат, що зазнали. Наступати тільки після того, як з'явиться впевненість, що якісно-кількісно гармати та авіація виконають своє завдання".

"Мы, оглядываясь, видим лишь руины..."

До речі, про виконання завдання, якщо снарядів і ракет достатньо. Точніше, про його ціну ... Наслідки "визвольного походу" російської армії добре показав російський пропагандист Дмитро Стешин, в соціальних мережах окупованого Донбасу відомий як "Русский тарантасъ". "Мені вдалося побачити Соледар і краще б я його не бачив. Від міста мало що залишилося, менше, ніж від Маріуполя, практично нічого. Мирних у цьому місті вже не було, нікуди їм повертатися. І, судячи з гуркоту артилерії, така ж доля чекала на Бахмут", - пише він.

Його жах від побаченого можна було б прийняти за чисту монету, якби він не продовжив свою розповідь у руслі імперської логіки. На його думку, у тотальній руйнації Донбасу, у загибелі його мешканців, винні не ті, хто напав, хто випускає по мирних містах тисячі снарядів та тони авіабомб, а ті, хто ці міста від російської орди захищає. "Напевно, я вперше усвідомив суть бандерівського задуму. Україна, як етно-політичний конструкт, не мала до цих міст жодного відношення. І при цьому не могла забрати їх із собою, забрати, не віддати тим, кому вони належать по праву створення. Тому вона вирішила їх знищити безглуздим опором", - зробив вигляд Стешин, що йому, варягу, рупору Кремля, невід'ємні території суверенної України "належать по праву".

"Після нашої перемоги нам залишиться лише випалена земля і ненависть до тих, хто це зробив", - упевнений пропагандист, що народ Донбасу так і не здогадається, хто зруйнував їхні міста.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Всі статті