«Під час успішного завершення спецоперації це непорозуміння буде виправлено». Російські ЗМІ про Україну

Якийсь «підполковник запасу, голова правління організації «Офіцери Росії» Роман Шкурлатов зі сторінок прокремлівської газети «Аргументы и факты» відверто погрожує, що «русофобська політика київського режиму лікується збройними методами». Заяву українських політиків про те, що «російських національних меншин в Україні не може бути» російський підполковник називає «непорозумінням», яке «під час успішного завершення спецоперації буде виправлено»...

«Російська мова з того боку»

Путінські «Аргументы и факты», звісно, не могли пройти повз заяву голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука про те, що «жодних російських нацменшин в Україні немає і не може бути».

«Про відсутність в Україні російської меншини говорила і віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина... Забезпечення прав національних меншин було одним із ключових питань на шляху України до членства в Євросоюзі. Однак у ЄС наголошували, що йдеться лише про захист прав румунів та угорців, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, а росіян це не стосується», - явно роздратовано коментує «АиФ».

І цитує згаданого підполковника Шкурлатова, який переконує, що «росіяни в Україні, дійсно, не меншість, а більшість».

«Українці - це суто політична нація. Ми чуємо на передовій з того боку російську мову, яка так обурює прозахідних українських політиків, які намагаються ущемити в правах, обмежити російськомовних громадян своєї країни. Київський режим намагається всіма можливими способами законодавчо стерти будь-яку присутність росіян у реаліях України. Але те, що вони роблять на папері, не відповідає тому, що є в реальності. Росіяни - не меншість, а більшість України», - твердить Шкурлатов.

При цьому він чомусь не пояснює, що він має на увазі, коли каже, що «ми чуємо на передовій з того боку російську мову».

Зате він відкрито продовжує погрожувати:  «Після успішного завершення СВО, людей, які називають себе українцями, там серйозно поменшає, і тоді росіяни де-юре стануть більшістю, ким вони де-факто зараз і є».

Глава «Офіцерів Росії» зарозуміло вказує, що «Стефанчук, Стефанишина та їм подібні політики заперечують реальність, тому що перебувають у полоні політичних фантазій».

«Цю чергову русофобську витівку представника київського режиму ми повинні сприймати тверезо, спокійно. Як і все, що відбувається у цих дивних людей, які за безглуздим збігом обставин досі при владі в Києві. Вірю, що під час успішного завершення спецоперації це непорозуміння буде виправлено», - повчально підсумовує підполковник.

«Особисто подивитися на їхні взаємини»

Перший заступник голови Комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Володимир Джабаров на сторінках офіційної «Парламентской газеты» припускає, що глава Пентагону Ллойд Остін приїхав до Києва, щоб «на місці розібратися, що відбувається в ЗСУ, які позиції всередині країни у Зеленського, у Залужного, інших представників режиму».

«Думаю, Остін хоче особисто подивитися на їхні взаємини. Американці вклали великі гроші в київський режим - тепер, мабуть, глава Пентагону вирішив особисто оцінити, на що йдуть військові витрати Вашингтона і наскільки ефективно вони витрачаються», - міркує Джабаров.

Він чомусь упевнений, що «приїзд глави Пентагону свідчить, що симпатії Вашингтона сьогодні перебувають на боці головкому ЗСУ Залужного як потенційного наступника Зеленського». 

«Залужний - жорстка людина, яка має авторитет і в армії, і навіть у населення України, незважаючи на постійну мобілізацію громадян країни в ЗСУ. А Зеленський так і залишився коміком, який грає роль президента великої країни, реально ним не будучи. При цьому не вважаю, що можливий прихід до влади в Києві Залужного принесе Росії якісь нові проблеми. Це ніяк не змінить цілей СВО і не завадить вирішенню завдань у рамках спецоперації», - відверто зневажливо коментує Джабаров.  

А на запитання «ПГ», «з якою метою Зеленський зробив заяву, що Росія хоче посіяти в «незалежній» хаос, який призведе до нового майдану», Джабаров відповідає типовими кремлівськими штампами: «Україна сьогодні - країна, яка прекрасно знає, що таке майдан і держпереворот, а ось що таке міцна законна влада, так і не дізналася. Тому Зеленський наляканий - він розуміє, що більшість громадян його ненавидять. І, заявляючи про новий майдан з обов'язковою мантрою про «страшну і жахливу» Росію, він дає сигнал своїм західним кураторам - допоможіть мені втриматися при владі!».

«Думаю, зараз у Білому домі вирішують, наскільки сьогодні доцільно забирати владу в Зеленського, як це краще зробити, а також на яких умовах найвигідніше їм вести переговори з Росією. При цьому, якщо майдан в Україні все-таки ще раз відбудеться, придушуватиметься він нинішньою владою з надзвичайною жорстокістю», - відверто фантазує путінський «парламентарій».

«...Чи знайдуть США у себе резерви для допомоги Києву? Постійна військова і фінансова допомога Україні дедалі більше дратує керівників у Вашингтоні. Тим часом допомога Ізраїлю, звісно, в американців у пріоритеті - це для них важливіша в стратегічному плані країна, вони підтримують Ізраїль десятки років. А от Україна - проєкт, який для них, схоже, завершено. Одну з основних цілей тут вони вже досягли - дезорієнтували свого союзника-конкурента, ЄС, змусивши європейців відмовитися від украй вигідних для них економічних взаємин із Росією. Крім того, Вашингтон, який, упевнений, не обмежуватиме допомогу Ізраїлю, сьогодні, по суті, скидає на Європу всі витрати з підтримки Києва», - намагається переконати Джабаров.

Запевняє він і в тому, що і Європа «не може зараз реально надавати військову і фінансову допомогу київському режиму».

«...З вичерпанням військових запасів, які залишалися у Східній Європі з часів Варшавського договору, у Європи самої не залишилося достатньої кількості озброєнь. Так, потенціал у країн ЄС залишився, Європа - безумовно, континент, який не вмирає. Але цього потенціалу вистачить лише на підтримання власної економіки, з огляду на всі проблеми з переведенням європейських виробництв у США, з різким просіданням не тільки нафтохімічної промисловості, а вже й автопрому Європи. Думаю, їй найближчим часом буде точно не до України», - наполягає Джабаров.

«Найголовніше - помітити»

Редактор журналу «Арсенал Отечества» Олексій Леонков на сторінках урядової «Российской газеты» поспішає заспокоїти: «заяви Зеленського про нібито перехоплення ініціативи в Чорному морі через створення морського безпілотного флоту, звісно, мають популістський характер».

«Вони розраховані на західних і українських споживачів інформації, які не розбираються в темі. На тлі невдалого контрнаступу київський режим намагається намалювати собі чергову перемогу. Не на землі, так на морі», - запевняє Леонков.

Але тут же застерігає: «Водночас хотів би зазначити, що не можна шапкозакидально ставитися до появи великої кількості морських дронів в акваторії Чорного моря. Небезпека застосування цих морських снарядів у їхній раптовості та малопомітності, і ця небезпека є. Україна намагається нас переконати в тому, що вони ці безпілотники запускають мало не з Одеси. Але я впевнений, що, найімовірніше, пуски морських дронів здійснюють із суден цивільного флоту під яким-небудь ліберійським прапором. На борту такого судна, яке може стояти десь у нейтральних водах, можна розмістити і пункт управління безпілотниками, і запускати самі безпілотники з найкоротшої дистанції до Кримського мосту, для того щоб час нашої реакції на запуск був якомога коротшим».

«Зараз ще триває навігація між Азовським і Чорним морем, через Кримський міст рухається великий вантажопотік, багато суден стоять у черзі на прохід Керченською протокою. Не виключаю, що Україна може провести диверсію з борту одного з таких суден. Допомагати їм, звісно, у цьому будуть британці й американці. Застосування у великих кількостях морських дронів - тактика досить нова. Поки що в історії сучасних воєн із чимось подібним ніхто не стикався. Це реальна загроза, проти якої «з нуля» потрібно розробляти заходи протидії та профілактики, готувати нові методики», - продовжує тривожитися «військовий експерт».

Леонков визнає, що «зупинити судноплавство між Азовським і Чорним морем - це, звичайно, нереальний сценарій».

«Тому профілактика проти нападу таких дронів - щоденне патрулювання, розвідка потенційно небезпечних напрямків. Найголовніше - помітити, звідки вони стартують. Для цього потрібен постійний моніторинг із повітря, щоб вчасно виявити старт або наближення. Також необхідно застосовувати системи РЕБ морського базування, щоб зупинити такий безпілотник або збити з курсу», - повчає Леонков.

За його припущеннями, в українців «основною ударною силою будуть безпілотники, перероблені з гідроциклів. Це досить дешевий варіант, проте він здатний нести 250-кілограмові бомби».

«Знаю, що наші фахівці про все це чудово обізнані, тож упевнений - заходи протидії такій тактиці вже розроблено», - запевняє Леонков, перераховуючи, що з морськими дронами можна боротися за допомогою і морської авіації, і боносетевих загороджень, і радіолокаційних станцій спостереження.

«Через габарити ж морські дрони виявляються навіть на порівняно великій дальності постами візуального спостереження. Тобто спостерігачами з кораблів або наземних постів. Такі заходи також будуть одними з найефективніших. Тому вважати безекіпажні катери якоюсь невразливою суперзброєю на морі не варто», - заспокоює «військовий експерт» і себе, і своїх читачів.

«Роботи ведуться і над бомбами більшого калібру»

Газета «Московский комсомолец» відкрито і навіть з гордістю заявляє, що «Росія почала бити півторатонними бомбами по залізничних мостах України».

«Російська авіація вперше застосувала «розумні» плануючі півторатонні бомби ФАБ-1500, що планують, по мостах противника. На підтвердження тому - кадри знищення залізничного моста, які з'явилися в соціальних мережах», - піднесеним тоном заявляє «МК».

Газета попросила якогось «військового експерта, директора Музею сил ППО» Юрія Кнутова розповісти, «чому російська армія раніше уникала таких ударів».

«Для того щоб застосовувати фугасні авіаційні бомби, літак спочатку повинен вийти до цілі, - розповідає експерт. - Хоч ми і говоримо, що ППО України знищено, але значною мірою її відновлено за рахунок західних поставок, особливо, що стосується прикриття малих висот. Малі висоти прикриваються дуже потужно переносними зенітними ракетними комплексами - ПЗРК - і зенітними комплексами малої дальності, які постачають Україні країни НАТО. Комплексів середньої і великої дальності у ЗСУ мало, а ось комплексів ближньої дії дуже багато».

«Точне бомбометання зазвичай проводиться з відстані в кілька кілометрів. При цьому ефективна дальність ПЗРК - 3,5-4 кілометри. Тому раніше посилати літаки бомбити мости звичайними бомбами, що вільно падають, - означало відправляти екіпажі на вірну смерть. Ситуація різко змінилася після того, як у нас з'явилися керуючі модулі планування корекції - УПМК, за допомогою яких звичайні бомби почали переробляти на такі, що планують, і керовані. Скинуті з великої висоти такі бомби здатні в автономному польоті долати 50-70 кілометрів. Тобто літакам для їх скидання зовсім не обов'язково тепер заходити в зону дії ППО противника. Льотчики стали спокійно наносити удари, не побоюючись, що по них працюватимуть натовські ЗРК», - діловито пояснює Кнутов.

«Я думаю, що роботи ведуться і над бомбами більшого калібру, - продовжує він. - Щойно модулі планування і корекції почали встановлювати на півторатонні бомби, природно, з'явилася можливість скидати їх на певній швидкості і висоті. При цьому бомба може пролетіти десятки кілометрів і забезпечити дуже високу точність ураження. Руйнівна сила цієї бомби - як у трьох ракет «Іскандер».

А з приводу того, який саме міст «був уражений», Кнутов віщає явно напівпошепки: «Складно сказати. Але якщо Міноборони не вважає за потрібне розкривати уражений міст, значить, так треба. Тому що противник вирахує приблизний район скидання бомб і влаштує засідку для наших літаків зенітно-ракетними комплексами... Я думаю, що Міноборони виходить з того, що подібного роду інформація, про те, як саме мета була вражена і в якому районі, дасть змогу супротивнику краще підготуватися до нових наших атак, що небажано».

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті