Першим голосувати за Путіна з гучними криками "Россия" вийшло "Старшее поколение". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Головною темою публікацій ЗМІ окупованого Донбасу, звичайно ж, стали незаконні для анексованих територій України вибори президента РФ. У так званих "ДНР" і "ЛНР" російські сценаристи і режисери перетворили цей процес на яскраве і барвисте шоу: з відповідними декораціями і масовкою. Як і належить театралізованій виставі, "вибори" на непідконтрольних територіях почалися з репетиції...

Голосують усі!

Нагадаємо, російські вибори президента призначені на 15 - 17 березня. Однак, для окупованих територій зробили виняток і дозволили обирати президента чужої країни "достроково" - з 10 по 14 березня. Ба більше, для окремих територій голосування зробили ще більш "достроковим" - з 25 лютого. Ось тут автори трохи прокололися. Донецькі та луганські ЗМІ повідомили, що "дільничні виборчі комісії... отримали від територіальних виборчкомів бюлетені для голосування на президентських виборах" тільки 8 березня.

"Процес передачі бюлетенів пройшов у відповідності з усіма нормами чинного законодавства", - акцентувалося в повідомленнях. Питання, якими ж бюлетенями голосували виборці 25 лютого на більш ніж дострокових "виборах" залишилося відкритим. Так само абсолютно незрозуміло було, хто проводить ці достроково-дострокові вибори. З відео, що з'явилися в місцевих телеграм-каналах, чітко видно, що мова про будь-яких "членів виборчкомів", нехай навіть фейкових, не йде. Російські окупанти по одному запрошуються до командира, який в одній особі уособлює і "члена виборчкому", і обіцяних "міжнародних спостерігачів".

Як "генеральну репетицію" в "ДНР" і "ДНР" влаштували побудинковий/поквартирний обхід місцевих жителів. Завдання було поставлено обійти всіх "виборців" і пояснити їм, що шансів уникнути участі у виборах Путіна у них немає. Так, "голова виборчої комісії ДНР" Володимир Висоцький розповів місцевим журналістам, що "інформування виборців" охопило понад мільйон будинків і квартир окупованої частини Донецької області. "Понад 1 мільйон будинків обійшли... члени виборчих комісій у ДНР... Усі виборці налаштовані проголосувати на виборах Президента РФ", - відзвітував він. У "ЛНР" і зовсім "намалювали" аномально високу явку виборців - понад 90%. "За результатами опитування від загальної кількості опитаних виборців 92,4% заявили про своє бажання взяти участь у голосуванні", - розповіли у "виборчій комісії республіки".

У бій ідуть одні старики!

У неділю на окупованому Донбасі стартувала процедура більш-менш зрозумілого дострокового "голосування". "Наша виборча система підійшла до другої важливої фази електорального процесу. Сьогодні, 10 березня 2024 року, почалося дострокове голосування по всій території Донецької Народної Республіки", - зазначив уже згаданий Володимир Висоцький.

Звичайно ж містечкова пропаганда мала представити цю "епохальну" подію як початок багатоденного всенародного свята. "Донеччани масово голосують на перших в історії ДНР президентських виборах", - з такими приблизно заголовками з'явилися в місцевих ЗМІ бравурні репортажі.  На фотографіях можна було побачити навіть невеликі черги, але ці ж "фотофакти" демонстрували, що здебільшого в перших лавах тих, хто голосує, традиційно опинилися пенсіонери.

Кореспондент "офіційного" видання "ДНР" побував на одному з місць "виїзного голосування" і підтвердив, що на електоральний фронт кинута "стара гвардія".

"Учасники проекту "Старше покоління" одними з перших долучилися до повсюдного дострокового голосування в ДНР", - повідомило "Донецкое агентство новостей".

"Члени ДВК... приїхали в один із дворів на початку десятої ранку. Упізнати їх можна за бейджами і шарфами із символікою виборчої кампанії. Голосування проводять просто на лавочці біля під'їзду, де розміщено спеціальну складну ширму і дві переносні урни. Першими в черзі - учасники проєкту "Старше покоління", які зібралися зранку раніше. Настрій гарний. Люди дивляться в майбутнє з оптимізмом", - так описав "ДАН" перший день "виборів".

Судячи з усього, масовка пенсіонерів потрібної картинки не дала, тому вони почали імпровізувати. "Активістки... на весь двір скандували "Россия!", що не залишилося непоміченим", - похвалив їх місцевий пропагандист. Розбуджені хором бабусь мешканці подвір'я, якщо вірити журналістам, долучилися до голосувальників. Однак жодному фотографу так і не вдалося зробити знімок по-справжньому великої кількості охочих проголосувати в перший день "виборів".

Але, як вище зазначалося, попереду ще багато часу - "члени виборчих комісій" постукають у кожні двері.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті