Першим голосувати за Путіна з гучними криками "Россия" вийшло "Старшее поколение". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Головною темою публікацій ЗМІ окупованого Донбасу, звичайно ж, стали незаконні для анексованих територій України вибори президента РФ. У так званих "ДНР" і "ЛНР" російські сценаристи і режисери перетворили цей процес на яскраве і барвисте шоу: з відповідними декораціями і масовкою. Як і належить театралізованій виставі, "вибори" на непідконтрольних територіях почалися з репетиції...

Голосують усі!

Нагадаємо, російські вибори президента призначені на 15 - 17 березня. Однак, для окупованих територій зробили виняток і дозволили обирати президента чужої країни "достроково" - з 10 по 14 березня. Ба більше, для окремих територій голосування зробили ще більш "достроковим" - з 25 лютого. Ось тут автори трохи прокололися. Донецькі та луганські ЗМІ повідомили, що "дільничні виборчі комісії... отримали від територіальних виборчкомів бюлетені для голосування на президентських виборах" тільки 8 березня.

"Процес передачі бюлетенів пройшов у відповідності з усіма нормами чинного законодавства", - акцентувалося в повідомленнях. Питання, якими ж бюлетенями голосували виборці 25 лютого на більш ніж дострокових "виборах" залишилося відкритим. Так само абсолютно незрозуміло було, хто проводить ці достроково-дострокові вибори. З відео, що з'явилися в місцевих телеграм-каналах, чітко видно, що мова про будь-яких "членів виборчкомів", нехай навіть фейкових, не йде. Російські окупанти по одному запрошуються до командира, який в одній особі уособлює і "члена виборчкому", і обіцяних "міжнародних спостерігачів".

Як "генеральну репетицію" в "ДНР" і "ДНР" влаштували побудинковий/поквартирний обхід місцевих жителів. Завдання було поставлено обійти всіх "виборців" і пояснити їм, що шансів уникнути участі у виборах Путіна у них немає. Так, "голова виборчої комісії ДНР" Володимир Висоцький розповів місцевим журналістам, що "інформування виборців" охопило понад мільйон будинків і квартир окупованої частини Донецької області. "Понад 1 мільйон будинків обійшли... члени виборчих комісій у ДНР... Усі виборці налаштовані проголосувати на виборах Президента РФ", - відзвітував він. У "ЛНР" і зовсім "намалювали" аномально високу явку виборців - понад 90%. "За результатами опитування від загальної кількості опитаних виборців 92,4% заявили про своє бажання взяти участь у голосуванні", - розповіли у "виборчій комісії республіки".

У бій ідуть одні старики!

У неділю на окупованому Донбасі стартувала процедура більш-менш зрозумілого дострокового "голосування". "Наша виборча система підійшла до другої важливої фази електорального процесу. Сьогодні, 10 березня 2024 року, почалося дострокове голосування по всій території Донецької Народної Республіки", - зазначив уже згаданий Володимир Висоцький.

Звичайно ж містечкова пропаганда мала представити цю "епохальну" подію як початок багатоденного всенародного свята. "Донеччани масово голосують на перших в історії ДНР президентських виборах", - з такими приблизно заголовками з'явилися в місцевих ЗМІ бравурні репортажі.  На фотографіях можна було побачити навіть невеликі черги, але ці ж "фотофакти" демонстрували, що здебільшого в перших лавах тих, хто голосує, традиційно опинилися пенсіонери.

Кореспондент "офіційного" видання "ДНР" побував на одному з місць "виїзного голосування" і підтвердив, що на електоральний фронт кинута "стара гвардія".

"Учасники проекту "Старше покоління" одними з перших долучилися до повсюдного дострокового голосування в ДНР", - повідомило "Донецкое агентство новостей".

"Члени ДВК... приїхали в один із дворів на початку десятої ранку. Упізнати їх можна за бейджами і шарфами із символікою виборчої кампанії. Голосування проводять просто на лавочці біля під'їзду, де розміщено спеціальну складну ширму і дві переносні урни. Першими в черзі - учасники проєкту "Старше покоління", які зібралися зранку раніше. Настрій гарний. Люди дивляться в майбутнє з оптимізмом", - так описав "ДАН" перший день "виборів".

Судячи з усього, масовка пенсіонерів потрібної картинки не дала, тому вони почали імпровізувати. "Активістки... на весь двір скандували "Россия!", що не залишилося непоміченим", - похвалив їх місцевий пропагандист. Розбуджені хором бабусь мешканці подвір'я, якщо вірити журналістам, долучилися до голосувальників. Однак жодному фотографу так і не вдалося зробити знімок по-справжньому великої кількості охочих проголосувати в перший день "виборів".

Але, як вище зазначалося, попереду ще багато часу - "члени виборчих комісій" постукають у кожні двері.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті