Павло Кириленко: «Окупанти в деяких районах перебували 4 місяці, але залишили після себе суцільні руїни»

Ситуація у Донецькій області одна із найскладніших в Україні. Частина території окупована, частина перебуває під постійними ворожими обстрілами. У цих умовах місцева влада намагається або евакуювати населення, або ж забезпечити тим хто залишився нормальні умови життя.

Журналіст «ОстроВа» зв’язався із начальником Донецької обласної військової адміністрації Павлом Кириленком та поговорив про поточний стан справ в області, а також про ситуацію на деокупованих територіях Донеччини.

– Павло Олександровичу, мабуть, проблема номер 1 після постійних обстрілів – це енергопостачання для населення. Яка наразі ситуація зі світлом на підконтрольній Україні території Донецької області?

– Ситуація із електроенергією у Донецькій області, як і по всій Україні, складна. Наразі нам вдалося збільшити генерацію, однак дефіцит електроенергії у системі ще значний. В першу чергу, пріоритет віддається критичній інфраструктурі. Її вдається тримати на належному рівні. Ще ситуація ускладнюється тим, що від електроенергії залежить і теплопостачання для населення. Наразі нам вдалося забезпечити теплом дві третини області, однак ще третина споживачів залишається без тепла. Відповідно, для них місцева влада шукає альтернативні способи підтримки.

– Кажуть, якщо без світла ще можна якось жити, то без води - складніше. Але, наприкінці літа я чув конспірологічні теорії, нібито місцева влада спеціально відключає воду, аби стимулювати евакуацію мирного населення. Скажіть будь ласка, звідки пішли такі чутки і чи забезпечене населення водою сьогодні?

– Скажу вам так: кожен робить те, що вважає за потрібне. Не завжди це йде на користь. Це щодо конспірологічних теорій.

Стосовно води. Станом на сьогодні ситуація з водопостачанням в області є критичною.

За тиждень до початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, внаслідок артобстрілу пошкоджено енергоживлення насосної станції, через що Карлівську фільтрувальну станцію було перепідключено на альтернативне джерело.

Станом на сьогодні у Карлівському водосховищі зафіксовано критично низький рівень води, що призводить до нестабільної подачі води містам Покровського району.

Також, з кінця травня, внаслідок активних бойових дій, постійно відбувається пошкодження комплексу водопостачальних споруд на півночі області (далі – Комплекс), що призводить до повної зупинки послуги з централізованого водопостачання в територіальних громадах Краматорського району.

Також, варто зазначити, що в Донецькій області постійно йдуть активні бойові дії, які призводять до пошкодження об’єктів критичної інфраструктури, електро-, тепло-, водопостачання та водовідведення населених пунктів. Ситуація змінюється кожного дня, роботи з відновлення постраждалих об’єктів здійснюються аварійними бригадами одразу після припинення обстрілів та забезпечення режиму «тиша».

Щодо забезпечення водою мешканців громад. На сьогодні, для забезпечення потреб мешканців громад за кошти міськрад, на території населених пунктів (в межах міста) облаштовуються свердловини, організовується підвіз і місця розливу технічної води. Також за підтримки міжнародних благодійних фондів здійснюється підвіз технічної та питної води, встановлюються ємності для зберігання та розливу води населенню.

В більшості міст заявки на підвіз приймаються через Контакт-центри або диспетчерськими службами підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Щодо загроз, які виникають через відсутність централізованого водопостачання. Відсутність централізованого водопостачання призводить до порушення нормальних умов життєдіяльності населення, що призводить до соціальної напруженості та гуманітарної катастрофи, а також загрожує зривом опального сезону.

З метою налагодження якості послуги з водопостачання Покровської та Мирноградської громад області, опрацьовується питання підключення цих громад до альтернативного джерела водопостачання з забезпеченням очищення води.

– Що відбувається з евакуацією мирного населення? Яка динаміка у цього процесу? Люди продовжують виїжджати чи цей процес фактично зупинився?

– Тут я частково відповім і на ваше попереднє питання, з приводу конспірологічних теорій, тощо. Нібито, навмисне якісь послуги не надають, аби люди виїжджали. Це абсурдно звучить, бо воно розбивається о факти. Наприклад, подача газопостачання. Саме завдяки поданому газопостачанню в найбільші громади області, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка, Покровська громада, люди почали повертатися. Газопостачання відновлено повністю в 9 громадах, в 10 – частково і в 11 відсутнє у зв’язку із активними бойовими діями. Це чи не основний чинник, чому люди почали повертатися.

Більшість людей, 3/4 станом на оголошення обов’язкової евакуації 2 серпня, виїхали з області. Маршрути евакуації, надання усіх можливостей на розміщення людей, виплати, передбачені законом, здійснюються в установленому порядку та проводяться на момент нашої із вами розмови.

Утім, паралельно, як обласна влада так і на місцях, ми злагоджено працюємо, щоб усі послуги життєзабезпечення у вказаних громадах надавалися. Тому, люди, які не бажають виїжджати, не виїжджають. А туди, де подано електро, газо та водопостачання, люди повертаються. Але повторюсь: усі евакуаційні заходи ми проводимо щодня. Основний вектор – на громади вздовж лінії фронту. Забезпечити газом, водою, теплом, ми взмозі. Але в такій ситуації, як зараз перебувають Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка, Торецьк, Красногорівка, ми не можемо гарантувати людям безпеку, життя та здоров’я. Ми надаємо можливість евакуюватися не лише за межі регіону, але і в середину області, хоча у нас немає жодної громади, де було б 100% безпечно.

Ми відновлюємо інфраструктуру, працюють 186 пунктів незламності по території області, працюють об’єкти критичної інфраструктури, навіть із тими дуже низькими лімітами, які доведені. Ми таким чином даємо певним людям можливість повернутися, законом це не заборонено.

Для прикладу: у Краматорську найнижчий рівень населення був станом на липень 2022 року: фактично, 40 тисяч людей. Зараз це не менше 80 тисяч. Це саме завдяки відновленню газопостачання, потягу Інтерсіті, який курсує з Києва і запущено централізовано теплопостачання, обігрів багатоквартирних будинків.

Я продовжую наполягати, щоб з прифронтових громад люди евакуювался, але про тих, хто лишається на території області, ми дбаємо, щоб їхні умови життя залишалися належними.

– Ви згадали, що безпечних місць на території області немає. І, дійсно, щодня я звертаю увагу на ваші зведення по мирних жертвах. На жаль, вони є в різних громадах. Скажіть будь ласка, скільки бомбосховищ діє на території області та чи доступні вони для населення?

– У нас бомбосховищ є достатня кількість. Вони діляться на категорії: «неготові», «частково готові» та «повністю готові». Частково готові – це ті бомбосховища, де не всі умови ремонтів або косметичних ремонтів було здійснено. Вони є і розподілені по всіх громадах, їхні плани та розташування до населення доведені. Навчання ми проводили ще до 24 лютого, все населення інформацію отримувало.

Ми ще працюємо над тим, щоб був не просто дистанційний освітній процес у школах, оскільки у нас навчання переважно за онлайн-формою. Більшість діточок у нас виїхали за межі області, але значна кількість діточок у нас лишається,- фактично, 42 тисячі. Зараз ми відпрацьовуємо варіант, щоб ті діти, які є в області, навчалися в укриттях. Потрібно відпрацювати алгоритм, є всі напрацювання, але потрібно додаткове узгодження, наскільки це безпечно.

Бомбосховища у нас функціонують, і кожному очільнику військової адміністрації та очільнику міста було надано обладнання для бомбосховищ. Також вони працюють над тим, щоб там була питна вода і металеві печі, так звані буржуйки, щоб люди могли переховуватися від обстрілів. Але ми бачимо зараз, як по лінії фронту йдуть бойові дії, через що ці бомбосховища є точно постійним нічним місцем перебуванням людей. Тому влада періодично туди здійснює підвезення питної води та продуктів харчування.

– Що найбільше вразило вас на вже деокупованих районах Донецької області? І які там зараз настрої у населення?

– Вразило: руйнація цих регіонів. Окупант перебував там 3,5 – 4 місяці, але після себе лишив в деяких населених пунктах суцільні руїні. Люди перший час були взагалі у пригніченому стані, коли вони голодні, не розуміють, що робити, як діяти далі. Ми ж розуміємо, що є певна частина, яка м’яко кажучи, лояльно ставилася до окупантів. Росіяни прийшли та сказали, що «росія здєсь навсєгда». Але ми пройшли і цей етап, наразі відновлюємо життєзабезпечення деокупованих громад.

Це 41 населений пункт, Святогірська та Лиманська громади, в яких вже відновлено енергопостачання. Далі проводиться робота, яку я щотижнево перевіряю. Видають продуктові набори, гігієнічні наборі, відновлення будинків, які ще можна відновити. Ця робота триває щодня та перебуває на моєму особистому контролі. Вчора чергову перевірку здійснював заступник керівника Офісу Президента пан Тимошенко. Центральна влада також приділяє значну увагу деокупованим територіям і Донецькій області зокрема.

Ситуація складна, роботи дуже багато. Необхідно нам переформатовувати концепцію відновлення держави Україна після звільнення всієї території України та виходу на державні кордони. Наприклад, на Донеччині є населені пункти, в яких немає жодного вцілілого будинку. Тут потрібен такий підхід, щоб люди, які живуть в об’єднаній територіальній громаді, могли переміщуватися з одного населеного пункту до іншого для подальшого отримання новозбудованого житла. Це важкий процес, але ми працюємо і над цим концептом.

Данило Вереітін, «ОстроВ»

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті