Онлайн-навчання та спроба зберегти школярів: яким буде навчальний рік 2022/2023 в Україні?

Українські школярі та студенти у 2022 році мають проблеми із тим, яким буде новий навчальний рік. Через повномасштабну військову агресію росії, освітній процес у деяких регіонах України виявився під загрозою зриву. А у тих, де немає воєнних дій, все одно є ризик ракетних ударів…

«ОстроВ» зробив моніторинг батьківських чатів і зібрав найважливіші питання щодо нового навчального року. Ці питання єдиним пакетом були спрямовані прес-службі Міністерства освіти і науки України.

Екстерн чи дистанційне навчання?

Найболючіше питання: що робити дітям зі свіжо окупованих територій. Хто зміг евакуюватися та продовжити життя на підконтрольних Україні територіях – тим пощастило. А от тим, хто не зміг виїхати, у Міністерстві освіти і науки пропонують варіанти дистанційно закріпитися до будь-якого закладу освіти.

«Усі діти, які вимушено змінили місце навчання та/або проживання чи перебувають на тимчасово окупованих територіях, можуть продовжити навчання в закладах загальної середньої освіти, розташованих на безпечній території, дистанційно або екстерном.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 28 березня 2022 року №274 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні», органам управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, в підпорядкуванні яких перебувають заклади загальної середньої освіти, доручено забезпечити та організувати зарахування здобувачів загальної середньої освіти, які вимушені були змінити місце навчання та/та проживання (перебування) і проживають (перебувають) в Україні чи за її межами, до закладів освіти за заявою (її сканованою копією чи фотокопією), що подається до закладу освіти одним із батьків, опікуном, іншим законним представником, родичем здобувача освіти або повнолітнім здобувачем освіти нарочно, факсом, електронною поштою, іншими засобами зв’язку чи в будь-який інший спосіб; здобуття загальної середньої освіти за будь-якою формою, що може забезпечити заклад освіти та є найбільш безпечною для них.

Заяви подаються в довільній формі без надання заявником будь-яких додаткових документів, копій (додавання додатків), крім випадків, коли такі документи є в наявності та заявник надає їх за власним бажанням», - повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки.

У Міністерстві підготували перелік навчальних закладів, які готові надати допомогу усім потребуючим. Крім того, діти можуть здобувати безкоштовну освіту у дистанційних навчальних закладах.

«Питання переведення учнів до наступного класу та видачі документів випускникам закладів загальної середньої освіти вирішуватимуть заклади освіти, до яких їх зараховано.

У кожній області та місті Київ визначено відповідальних осіб, які допомагають дітям та їхнім батькам обрати заклад загальної середньої освіти для продовження навчання. Під час воєнного стану безоплатний доступ до навчання надають також дистанційні школи. Команда МОН підготувала перелік шкіл і організацій, які можуть допомогти дітям і сім’ям», - повідомили у Міністерстві.

Дитина отримала атестат від окупаційної влади: що робити?

Враховуючи те, що російська агресія захопила і кінець навчального року, частина дітей була змушена отримувати атестати незрозумілої якості. Однак, що нам говорить українське законодавство?

Відповідно до статті 18 Закону України «Про повну загальну середню освіту», після завершення навчання за освітньою програмою відповідного рівня повної загальної середньої освіти незалежно від форми її здобуття, на підставі результатів річного оцінювання і державної підсумкової атестації учні отримують свідоцтво про базову середню освіту та свідоцтво про повну загальну середню освіту.

Документи про загальну середню освіту видаються закладами освіти, що мають ліцензію на здійснення освітньої діяльності на відповідному рівні повної загальної середньої освіти.

У МОН кажуть, що школи із тимчасово окупованих територій також підпадають під ці критерії, принаймні, цього року діти з них не залишаться без документів про освіту.

«У 2021/22 навчальному році для випускників шкіл, зокрема й випускників шкіл із тимчасово окупованих територій, замовлено документи про здобуття базової середньої та повної загальної середньої освіти.

Випускники, які з різних причин не отримали документи про освіту, можуть звернутися до департаментів (управлінь) освіти і науки обласних військових адміністрацій і з’ясувати, чи замовлено їм документи про освіту. Слід зазначити, що відповідно до наказу МОН від 20 травня 2022 року №466, невидані документи зберігатимуться у відповідних закладах освіти упродовж дії воєнного стану та протягом року після його завершення», - кажуть у Міністерстві.

У випадку, якщо випускник не отримав документ про освіту, то результати попереднього навчання можуть бути встановлені відповідно до пункту 4 розділу ІІ Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року №8 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 10 лютого 2021 року №160).

Оцінювання проводить заклад освіти, в якому організовується екстернат на підставі заяви особи, що подавала заяву про зарахування на екстернат.

Після проведення оцінювання заклад освіти замовляє відповідний документ про освіту.

Українська освіта доступна, навіть якщо дитина перебуває закордоном

Багато сімей вивезли своїх дітей за кордон і вже пристосувалися до життя там. Дехто ризикує відправляти дітей у школу на місцях, але для дитини процес соціальної адаптації в іншомовному середовищі може бути великим стресом. Утім, є можливість продовжити навчання онлайн і за українською освітньою програмою.

«Перебуваючи за кордоном учні можуть навчатися в закладі освіти країни перебування та здобувати освіту дистанційно в закладах загальної середньої освіти на території України, де не ведуться бойові дії і в яких організовано дистанційну форму навчання.

Діти, які вимушені були змінити місце навчання та/або проживання, можуть також продовжити навчання екстерном у Міжнародній українській школі МОН (далі – МУШ).

Для ефективного продовження навчання за дистанційною формою в умовах правового режиму воєнного стану, здобувачі освіти та вчителі можуть використовувати всі навчальні програми для закладів загальної середньої освіти України, розміщені на офіційному сайті МОН.

Електронні версії підручників розміщено у вільному доступі в електронній бібліотеці на офіційному сайті Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Спільно з компанією Google Україна створено Всеукраїнський онлайн розклад для учнів 1-11 класів із посиланнями на матеріали з різних ресурсів (Всеукраїнська школа онлайн, телеуроки, підручники тощо).

Всеукраїнська школа онлайн — платформа для дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11 класів і методичної підтримки вчителів. Для зручності розроблено мобільний застосунок. Платформа містить відеоуроки, тести та матеріали для самостійної роботи з основних предметів. Платформа також містить «Кабінет вчителя» за допомогою якого вони можуть організовувати віртуальні класи, запрошувати учнів до перегляду курсів, влаштовувати дискусії для обговорення окремих тем і відстежувати прогрес у навчанні кожного учня, а також Методичні матеріали з організації змішаного та дистанційного навчання на базі Всеукраїнської школи онлайн».

Доля вчителів: працювати можна, але є нюанси

Ще одним болючим питанням щодо нового навчального року є доля українських вчителів, які залишились на окупованих територіях. Так, віце-прем’єрка Ірина Верещук закликала усіх виїхати і не співпрацювати із окупантами, але чи достатньо зусиль влада прикладає для того, аби люди не боялися їхати і їм було де працювати?

У Міністерстві освіти і науки розуміють цю проблему та також пропонують різні варіанти для тих, хто не виїхав і не хоче співпрацювати із окупантами.

«Під час воєнного стану працівники можуть виконувати завдання у штатному режимі або за межами робочого приміщення, адміністративної будівлі (дистанційно).

За дистанційною формою організації праці робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі, основною умовою є своєчасне виконання завдань.

У разі відсутності організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, оголошується простій щодо окремих працівників або структурних підрозділів відповідно до статті 34 КЗпП», - розповіли у прес-службі МОН.

Якщо укриття немає, вчитися офлайн не вийде

Найболючіше питання, яке фігурує в усіх батьківських чатах на підконтрольній Україні території: як дітям вчитися у школі, якщо немає бомбосховища? І якщо із територіями поблизу лінії фронту все більше-менш зрозуміло (ніяк не вчитися і краще виїхати звідти на якійсь час), то в мирних областях деякі навчальні заклади все ж розглядають можливість навчання. Ба більше: дітей до школи хочуть приводити навіть ті навчальні заклади, у яких нема бомбосховищ! Щоправда, тут йдеться лише про часткові візити, один раз на тиждень. Принаймні, так планують зробити в одному з навчальних закладів на Заході України. Наголошую: це при відсутності укриття на випадок повітряної тривоги. Вочевидь, адміністрація цього навчально-виховного комплексу любить ризик…

Однак, МОН надано роз’яснення про особливості праці педагогічних працівників в умовах війни листом від 07 березня 2022 року №1/3378-22 «Про практику застосування трудового законодавства в галузі освіти і науки під час дії правового режиму воєнного стану».

Освітній процес має організовуватися в безпечному освітньому середовищі. В очному режимі, у разі нестачі в шкільних укриттях місць для всіх учасників освітнього процесу, можлива організація навчання по змінах або переведення навчання з окремих предметів на дистанційну форму.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про освіту», загальна середня освіта може бути організована за такими формами: інституційна (очна: денна, вечірня); заочна (дистанційна); індивідуальна (екстернатна, сімейна, вона ж — домашня, педагогічний патронаж).

Організація освітнього процесу може здійснюватися в очному та дистанційному режимах, за змішаною формою (поєднує очний і дистанційний режими). Таке поєднання можливе, зокрема, для різного виду занять (практичні, лабораторні заняття проводяться в очному режимі, лекційні – дистанційно). Або для різних груп одного класу: частина учнів навчаються очно, інша – дистанційно в асинхронному режимі, з можливістю надання учням підтримки шляхом проведення консультацій у синхронному режимі. Для учнів визначається черговість очного та дистанційного навчання з метою забезпечення рівних умов для здобуття освіти.

Заклад освіти може організовувати освітній процес із використанням технологій дистанційного навчання за допомогою технічних засобів комунікації, доступних для учасників освітнього процесу. А за потреби заклад може організувати індивідуальні форми здобуття освіти (екстернатну, сімейну (домашню), реалізовувати індивідуальну освітню траєкторію учня тощо).

У Міністерстві також зазначають, що форма освітнього процесу залежатиме від без пекової ситуації у кожному окремо взятому регіоні.

«Форма організації освітнього процесу залежить від безпекової ситуації в кожному населеному пункті та визначається рішенням військово-цивільних адміністрацій. Рішення приймається за участю батьків. Якщо батьки не погоджуються з очною формою навчання, вони можуть обрати дистанційну форму або індивідуальний графік, перевести дитину на екстернатну форму навчання. Для учнів, батьки яких оберуть онлайн навчання, у закладі можуть організовуватися окремі класи. За умови обладнання класних приміщень відеокамерами може бути створена можливість дистанційного спостереження за уроком або запис уроків.

Для дистанційного навчання здобувачі освіти та вчителі використовують національну електронну платформу «Всеукраїнська школа онлайн», на якій розміщено уроки з всіх шкільних предметів для учнів 5-11 класів.

Проєкт передбачає трансляцію відео уроків для школярів 5-11 класів, які залишилися у регіонах, де є проблема недостатньо якісного зв’язку та доступу до інтернету», - розповіли у прес-службі МОН.

Звичайно, що ані діти, ані викладачі на сьогодні не забезпечені в достатній кількості технічними засобами: в Україні повно населених пунктів, де досі немає Інтернету, а у деяких сімей немає можливості придбати дитині ноутбук чи хоча б смартфон. Утім, МОН намагається вирішити це питання шляхом постачання необхідних технічних приладів від міжнародних компаній.

«Наразі підтверджено поставку 48 тис. ноутбуків для педагогічних працівників закладів освіти: 5 тис. ноутбуків від Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ; 43 тис. ноутбуків від компанії Google.

Вказані ноутбуки будуть передані на баланс місцевих органів управління освітою, після чого буде здійснено розподіл відповідно до нагальних потреб серед громад і закладів.

Основною умовою надання гуманітарної допомоги від партнерів із розвитку є забезпечення педагогічних працівників (пріоритетно – внутрішньо переміщених) пошкоджених чи зруйнованих від війни закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти. Решту обладнання рекомендовано розподіляти пропорційно до висловлених потреб між закладами загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти», - пояснили «ОстроВ» у Міністерстві освіти і науки.

Українців продовжують випробувати на міцність, але наші люди не дивлячись ні на що продовжують жити. Освітній процес – одна із головних складових мирного життя. Відтак, залишається сподіватися, що наші діти отримають максимум знань попри усі перепони на своєму шляху.

Даніїл Вереітін, «ОстроВ»

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті