Обіцяного опалення немає. Донецький щоденник

Чергова бравурна заява "влади" "народної" знову провалилася з тріском. Як відомо, з лютого, фактично від початку "спецоперації", у Донецьку та інших містах "ДНР" почалися проблеми з водопостачанням. І якщо люди з часом якось пристосувалися до графіка подачі технічної води 1 раз у три дні на 3-5 годин, то питання опалення в холодний період їх серйозно хвилювало.

Вже в серпні в агентствах нерухомості зріс попит на оренду приватних будинків з пічним опаленням або котлами та на квартири з автономним опаленням. А у вересні чимало сімей зважилися навiть на переїзд у Ростов, Таганрог чи Краснодарський край, щоб якось пережити цю зиму. Звичайно, це могли собі дозволити ті, хто не прив'язаний до робочого місця чи має хоч якусь фінансову подушку.

Але "чиновники" з екранів телевізорів один перед одним просили населення не хвилюватись і запевняли, що проблем з опаленням в цьому роцi не буде. І, дійсно, на початку жовтня в місті почали проводитися підготовчі роботи до запуску котелень. До багатоповерхових будинків під'їжджали водовозні машини та заповнювали системи центрального опалення. Такі ж самi машини стояли й біля самих котелень. Робота що називається кипіла, і люди навіть з полегшенням зітхнули, що з настанням холодних ночей, їм не доведеться мерзнути у своїх квартирах.

3 жовтня особисто "глава" "республіки" заявив, що 95% котелень готові до опалювального сезону. І розпочнуть його не лише вчасно, а й, навiть, раніше аж на 1 день – 14 жовтня. Зрозуміло, не забувши зазначити, що на Україну та Європу чекає цього року холодна зима. Маючи на увазi температуру в житлових приміщеннях. Чи додав він цією заявою позитиву в настрої донеччан достеменно невідомо, але головне, що вкотре відпрацював "отриману довіру" перед своїми господарями.

Через декілька днів пiсля заяви Пушилина на дошках для оголошень перед кожним під'їздом з'явилися "переконливі прохання", адресовані мешканцям міста, не користуватися водою із системи центрального опалення. А по радіо та телебаченню представники "влади" невпинно проводили роз'яснювальну роботу з населенням, попереджаючи їх, що якщо мешканці багатоповерхівок почнуть вибирати воду із системи, це призведе до аварій та відключення опалення.

6 жовтня "влада" "народної" заявила, що котельні та тепломережі "ДНР" готові до опалювального сезону вже на 99,8%. У телевізор посадили "міністра" будівництва та житлово-комунального господарства Сергія Наумця, який із захопленням розповідав про те, як було проведено роботу, результат якої, на перший погляд, був малоймовірним. Але працiвники ЖКГ спрацювали на відмінно, чому він дуже радий. Наприкінці своєї гарячої промови головний комунальник "республiки" запевнив населення, що 14 жовтня отримають тепло всі соціальні об'єкти, а з 15 жовтня почнуть підключати багатоквартирні будинки. І, звичайно, не забув подякувати спеціалістам, які приїхали на допомогу з Ростова та Воронежа.

14 жовтня всі місцеві ЗМІ розповіли, що "У Донецькій Народній Республіці стартував опалювальний сезон. Комунальники запустили роботу 334 котелень. Традиційно першими тепло отримали соціальні об'єкти - лікарні, школи, дитячі садки. Після них буде заведено подачу тепла до житлових будинків. Так, до централізованого опалення вже підключено близько 2 тисяч з них".

15 жовтня також не забули звітувати про те, що отримали тепло 163 школи (35,4%), 100 дошкільних закладів (23,5%) та більше половини лікувальних закладів (148 об'єктів)... Одразу варто уточнити, що в Донецьку не працює жодна школа та жоден дитячий садочок. Мають можливість відвідувати освітні заклади лише діти з необстрілюваних районів, таких як Новоазовський, Тельманівський та Старобешевський, а також віддалених від лінії фронту міст - Макіївка, Харцизьк, Шахтарськ, Сніжне та далі до російського кордону.

Зрозуміло, 15 жовтня в жодному багатоповерховому житловому будинку Донецька батареї не стали теплими. Не мерзнуть лише ті, хто живе у висотках з автономним опаленням. В основному це новобудови, введені в експлуатацію до 2014 року.

Майже в кожній квартирі сьогодні обігріваються електричними приладами. Це якщо не вимкнули світло. А це трапляється останнім часом все частіше та частіше. Деякі будинки без електроенергії перебувають понад добу. На цей випадок донеччани вже знайшли в інтернеті лайфаки, як обігріти приміщення без електрики. У зв'язку з цим у магазинах зріс попит на керамічні квіткові горщики, свічки, спирт та туалетний папір.

Втiм вci розуміють, що пiдручними засобами обiгрiти примiщення коли настане зима буде дуже складно. Людей лякають мінусові температури і все частіше в розмовах вони згадують сумний досвід маріупольців, котрі змушені були грітися біля вогнищ навеснi цьго року, коли до мiста пришли "асвабадители". Але в цій начебто нерайдужній перспективі непідробно тішить той факт, що за вісім з половиною років тотальної брехні, в помпезні промови "влади" не вірять навіть упороті "руськомирівці".


Люся Молчанова, Донецк, для «ОстроВа» 

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті