Нова спроба вигнати ОПЗЖ із Верховної Ради

На початку 2023 року тема позбавлення народних депутатів від ОПЗЖ мандатів знову набрала обертів. Все почалося з того, що президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Ріната Кузьміна.

Після цього Верховна Рада конституційною більшістю та за участю всіх фракцій та груп (що зараз велика рідкість) позбавила їх депутатських мандатів. Цікаво, що рішення підтримали навіть екс-колеги від ОПЗЖ. Юрій Бойко заявив, що "ті, хто виїхав, не вартий бути народними депутатами".

Справді, позбавлені мандатів Медведчук, Козак, Деркач та Кузьмін уже давно перебувають за межами країни і ніяк не впливали на життя українського парламенту. Тому рішення і спричинило такий консенсус. Співрозмовники "Острова" у Верховній Раді стверджують, що результати голосування були б зовсім іншими, якби розглядалося питання про позбавлення мандатів тих нардепів від ОПЗЖ, які ходять на засідання та беруть участь у голосуваннях.

"Звичайно, всі гарнесенько проголосували, а як могло бути інакше? Інше питання, що це абсолютно ні на що не впливає. Вони й так не ходили на засідання з початку повномасштабної війни, тому рішення є чистим піаром. Якби постало питання про позбавлення мандату Бойка чи Скорика, то голосів би не вистачило. Справа в тому, що вони і ще з три десятки нардепів від ОПЗЖ з початку цієї війни допомагають монобільшості, яка вже давно такою не є, приймати законопроекти", - розповіло джерело в парламенті.

Справді, навіть за таке консенсусне рішення, як позбавлення мандатів Медведчука та Ко, яке (рідкий випадок)  об'єднало весь парламент, "Слуга народу" не дала мінімальної кількості голосів (226). Лише 210 нардепів від монобільшості підтримали позбавлення депутатського мандату Віктора Медведчука. Нагадаємо, що офіційно в "Слузі народу" числяться 239 депутатів. Це говорить про те, що без сторонньої допомоги, зокрема від екс-ОПЗЖ, "слуги народу" не можуть ухвалити навіть найпростіші рішення. Подібну одностайність нескладно пояснити.

"Якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то і наші дії будуть відповідними. І це не останні подібні рішення. Служби працюють ", - прокоментував Володимир Зеленський позбавлення українського громадянства чотирьох нардепів від ОПЗЖ.

Загроза залишитися без українського громадянства, кримінальні справи і втрата депутатського крісла роблять нардепів від ОПЗЖ що залишилися максимально згідливими і поступливими. Що не може не турбувати опозиційні сили. Тому тема вигнання з Верховної Ради нардепів, які колись були членами ОПЗЖ, актуалізувалася з новою силою…

ОПЗЖ сьогодні

РНБО ще у березні 2022 року заборонила діяльність в Україні проросійської партії "Опозиційна платформа - За життя", але народні депутати від цієї політсили продовжили свою роботу у Верховній Раді, оскільки заборона партії не тягне за собою автоматичне позбавлення депутатського мандату.

Отже, після заборони партії у Верховній Раді замість ОПЗЖ утворилося дві депутатські групи :

1) "Платформа за життя та мир" (25 нардепів від ОПЗЖ, очолює Юрій Бойко),

2) "Відновлення України" (19 нардепів, з яких 12 – від ОПЗЖ, очолює Ігор Абрамович).

З того часу нардепи цих груп синхронно підтримують практично всі провладні ініціативи. Звичайно, 100% голосів (44) вони не дають, але це не через розбірливість, а через відсутність деяких нардепів на засіданнях та в країні. Наприклад, за повідомленнями ЗМІ, нардеп від "Платформи за життя та мир" Наталія Королевська виїхала з України напередодні вторгнення російської армії та більше на засіданнях Верховної Ради не з'являлася.

Групи "Платформа за життя та мир" та "Відновлення України" стабільно дають 20-30 голосів за законопроекти, які ще рік тому нещадно критикували. Наприклад, скандальний закон "Про медіа", за який Рада не могла взятися з 2020 року, було ухвалено 13 грудня 2022 року. Звісно, за підтримки 27 нардепів від екс-ОПЗЖ.

Незважаючи на те, що законопроект ініціював "Слуга народу", вони змогли дати лише 195 голосів, яких недостатньо для ухвалення рішення, тому підтримка від новостворених груп дуже знадобилася. І це при тому, що той же Нестор Шуфрич, який тепер входить до "Платформи за життя та мир", два роки тому активно критикував цей законопроект.

"Я дуже негативно оцінюю законопроект "Про медіа"... Особисто я цей законопроект не підтримав. Чи буде він винесений на розгляд парламенту в першому читанні – питання. Сподіваємося, що здоровий глузд, відповідальність перед суспільством та журналістським цехом домінуватимуть. І автори цього законопроекту відкликають його на доопрацювання", – говорив Шуфрич у лютому 2020 року.

Не менш скандальний закон "Про реформування сфери містобудівної діяльності" був прийнятий у другому читанні і в цілому також за підтримки екс-ОПЗЖ . А враховуючи, що документ набрав 228 голосів, яких ледь вистачило для ухвалення, участь "Платформи за життя та мир" та "Відновлення України" (у сумі дали 20 голосів) стала вирішальною.

Та й ухвалення менш скандальних законопроектів не обходиться без нардепів від екс-ОПЗЖ, які є своєрідною підстраховкою для монобільшості. Наприклад, "Слуга народу" дала 200 голосів за законопроект №8098 "Про порядок проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у ЗСУ". Разом із 33 голосами від екс-ОПЗЖ, які також підтримали документ, виходить нова "більшість". І так практично із кожним законопроектом.

Співрозмовники "ОстроВа" у "Слузі народу" зазначають, що керівництво фракції має негласну домовленість з нардепами від екс-ОПЗЖ про те, що їх не чіпають в обмін на  підтримку законопроектів.

"Сенс умовної "угоди" простий: вони голосують за законопроекти, які ініціюються або підтримуються керівництвом монобільшості, урядом та Офісом президента, а в обмін - зберігають свої депутатські мандати. Інакше можуть швидко з'явитися підстави, щоб припинити їхнє депутатство. Це можна буде зробити і без таких підстав, було б бажання. Коли приймаються рішення, які підтримуються суспільством, то можна і відійти і від букви закону. Ми ще не забули рішення РНБО напередодні повномасштабного вторгнення, де приймалися сумнівні з точки зору закону рішення, але їх підтримували , тому що вважали справедливими. І позбавлення депутатських мандатів нардепів від ОПЗЖ не викличе хвилю негативу у суспільстві", - каже він.

За його словами, це розуміють і колишні члени ОПЗЖ, які не просто підтримують усі потрібні законопроекти, а й поводяться тихіше за воду, нижчу за траву.

Джерело у команді Володимира Зеленського також зазначає, що Офіс президента не поспішає ініціювати повне вигнання нардепів від ОПЗЖ з Верховної Ради. Там визнають, що за фактом монобільшість перестала існувати. Тому для підтримки непопулярних законодавчих ініціатив їм потрібні надійні 30-40 нардепів.

"Раніше таку підтримку забезпечували депутатські групи "За майбутнє" та "Довіра". Але їхня підтримка завжди чогось коштувала. І апетити їх росли. Зараз же колишні члени від ОПЗЖ просять тільки одного – щоб їх не чіпали. Їхня програма максимум – залишитися у Верховній Раді, мінімум – не сісти у в'язницю. За це вони готові підтримувати ініціативи "Слуги народу" і не критикувати владу. Вони у нас тепер чи не головні патріоти", - сказало джерело.

Втім, за його словами, інформаційна кампанія щодо позбавлення мандатів нардепів від екс-ОПЗЖ змушує Офіс президента йти на деякі кроки. Наприклад, позбавлення українського громадянства і, як наслідок, мандата Медведчука, Козака, Деркача та Кузьміна було зроблено саме для того, щоб задовольнити запит суспільства на справедливу розправу над проросійськими силами.

"Тут усі виявилися у виграші: з одного боку, Зеленський молодець, бо вигнав проросійських нардепів-зрадників, з іншого – у Верховній Раді не зменшилася кількість нардепів від ОПЗЖ, які потрібні для голосувань", - вважає один із нардепів від монобільшості.

Він також зазначає, що найближчим часом ще кілька нардепів від екс-ОПЗЖ можуть позбутися мандатів.

"Але поки що немає мови про те, щоб позбавити мандата всіх нардепів ОПЗЖ" , - стверджує він.

Як пропонують забирати мандат

З моменту заборони ОПЗЖ у Верховній Раді з'явилося кілька законодавчих ініціатив щодо позбавлення представників забороненої партії депутатських мандатів. Щоправда, жодного з документів не було винесено на розгляд. Надія була на Володимира Зеленського, якому було адресовано відповідну петицію. Але президент направив питання на розгляд речника Верховної Ради Руслана Стефанчука.

Щойно ініціатори вигнання ОПЗЖ з парламенту зрозуміли, що питання забуксувало, вони організували збір підписів нардепів за звернення до Стефанчука щодо розгляду цього питання. 16 січня 2023 року стало відомо, що було зібрано необхідну кількість підписів (понад 150) , і тепер Руслан Стефанчук має відреагувати на звернення.

"Ми-таки зібрали підписи у Верховній Раді, ОПЗЖ настав час позбавити мандатів. Нехай пишуть статті з Ростова. Ми зробили петицію про це і отримали голоси. Зробили законопроект. Чекаємо на реакцію Стефанчука. І пам'ятаємо, маріонеток путіна тут не повинно бути. Тримаємо стрій! ", - повідомив один із ініціаторів звернення нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

Відразу зазначимо, що наразі немає правових підстав вигнати з Верховної Ради всіх нардепів від екс-ОПЗЖ . Конституція України дає чіткі підстави, у якому разі можна позбавити мандата народного депутата:

1) смерть народного депутата,

2) складання повноважень за особистою заявою,

3) набрання законної сили обвинувальним вироком,

4) визнання депутата судом недієздатним або безвісти зниклим,

5) припинення його громадянства або виїзд на постійне місце проживання за межі України,

6) порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності,

7) невходження депутата до депутатської фракції партії, від якої він обирався.

Народні депутати хочуть розглянути законопроект №7694 від представників ЄС, де пропонується припинити достроково повноваження народних депутатів від ОПЗЖ "у зв'язку з виходом цих депутатів зі складу депутатської фракції цієї партії та з виїздами на постійне проживання за межі України".

Співрозмовники "Острова" у Верховній Раді скептично ставляться до подібної ініціативи, оскільки вона є юридично сумнівною. Побічно це підтвердила "Слуга народу", яка на початку січня виступила з офіційною заявою.

"Слуга народу" послідовно виступає за притягнення до юридичної та політичної відповідальності всіх проросійських політиків, причетних до розпалювання війни, поширення ворожої пропаганди, колабораціонізму та підтримки держави-агресора. Це відбувається у суворому узгодженні із законами та Конституцією України. І це те, що відрізняє нас від зла та беззаконня, з яким ми боремося на фронті… Тому ми виступаємо за те, що покарання проросійських сил за скоєні злочини має мати серйозну юридичну основу, яка не викликає сумнівів ні в українських, ні в міжнародних. судах", - йдеться у заяві.

У партії зазначають, що не готові підтримувати волюнтаристські та юридично нікчемні ініціативи , які лише підіграють проросійським силам, залишаючи їм шанс на юридичне оскарження та політичну реабілітацію у майбутньому.

Фракція політичної партії "Слуга Народу" закликала всіх утриматися від спекуляцій на чутливій для суспільства проблемі, вирішення якої потребує внесення змін до Конституції, що у період воєнного стану зробити неможливо.

Про те, що позбавлення народного депутата мандату має відбуватися лише у рамках 81-ї статті Конституції України, заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. При цьому він не виключає можливості перегляду цієї норми, і він сам виступає як би "за", але під час воєнного стану це зробити неможливо.

"Думаю, у будь-якому разі нам потрібно буде повернутися до перегляду цієї статті Конституції. Але є один нюанс, передбачений у тій самій Конституції: він не може бути переглянутий під час дії воєнного стану. Ми виходимо з того, що маємо: у нас є сім конкретних підстав позбавлення мандату, визначених вже згаданою статтею 81 Основного закону, в межах яких ми намагаємося знаходити можливі варіанти", - заявив він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Єдина лазівка, на яку натякнув Стефанчук, полягає у тому, щоб використати п'ятий пункт, згідно з яким можливе позбавлення мандату у разі переїзду нардепа на постійне місце проживання за межі України.

" Я зробив запит до Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ стосовно осіб, які майже рік перебувають за межами України, і ми знайдемо спосіб, щоб хоча б їх позбавити мандата. За юридичними оцінками, це може підпадати щонайменше під два пункти 81 статті Конституції, але для цього необхідно здійснити певні процедури, тому я написав у цьому повідомленні "продовження незабаром", тому що переконаний: далі буде", - пояснив він.

За інформацією "Острова", мова може йти до десяти нардепів, які можуть втратити мандат за те, що знаходяться за кордоном.

"Це буде другий етап вигнання депутатів. Перший – це Медведчук і компанія з подачі Зеленського, а цього разу позбутися мандату можуть близько п'яти нардепів. Але наголошу, вони й так не ходять на засідання, погоди для голосувань вони не роблять. У майбутньому можуть ще невелику групу вигнати. Але про велике вигнання поки що говорити рано", - зазначив співрозмовник у парламенті.

Крім того, зареєстровано законопроект №7476, який ініціював прем'єр-міністр Денис Шмигаль. У ньому пропонується позбавити повноважень депутатів місцевих рад від заборонених партій (зокрема ОПЗЖ). Профільний комітет підтримав документ ще у листопаді 2022 року, але на розгляд його так і не було винесено. За інформацією "ОстроВа", законопроект може бути розглянутий найближчим часом.

"Це той компроміс, на який влада може піти. Але там йдеться лише про місцеві ради, це дуже важливо. Народних депутатів Верховної Ради це не стосуватиметься", - зазначає співрозмовник у парламенті.

Проблему перебування у Верховній Раді нардепів від екс-ОПЗЖ могли б вирішити дострокові парламентські вибори, але їх проведення, як і зміна Конституції, неможливі під час воєнного стану.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті