Невизнання підсумків виборів не має жодного значення, для нас важливо, що наші люди подумають. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Очікувано, всі публікації окупованого Донбасу минулого тижня були присвячені незаконним "виборам". Щодня публікувалися зведення про небувалу активність "виборців". Явка в так званих "республіках" зростала як на дріжджах і в результаті виявилося, що "ДНР серед усіх регіонів РФ" посіла за цим показником перше місце, трохи не дотягнувши до рівня Північної Кореї.

Гірко!

Інформація про аномальну явку жителів окупованого Донбасу в місцевих ЗМІ підтверджувалася численними репортажами з місць. Журналісти докладно розповідали, як "виборців" перехоплюють у дворах багатоповерхівок і на автобусних зупинках, приходять до них у квартири і навіть ганяються за ними на спеціально обладнаних автобусах.

Місцеві пропагандисти всіма силами намагалися довести, що для жителів "ДНР/ЛНР" фейкове голосування стало справжнім святом. У найгірших традиціях "розвиненого соціалізму" вони розповідали, як хтось вирішив відсвяткувати день народження на виборчій дільниці: "З цікавого було, що у дівчинки, нашої колишньої випускниці, яка голосувала вперше, був день народження. Ми, звісно, тут її зустрічали, увімкнули музику і вручили подарунок. Вона не очікувала". До сліз зворушила інформація про те, що молодята одразу після РАГСу поспішили до урн. "Новоспечене подружжя одразу після закінчення весільної церемонії в Єнакієвому вирушило на одну зі стаціонарних виборчих дільниць і віддало свої голоси. В одній руці наречена тримає білосніжний букет, а іншою опускає заповнені бюлетені до урни", - захлиналися від захвату місцеві ЗМІ. Як молодята провели першу шлюбну ніч, не уточнювалося.

Літні жителі, судячи з численних фотографій, були щасливі, що до них несподівано нагрянула "виїзна виборча комісія". Ось тільки в гонитві за красивим кадром репортери іноді видавали "державну таємницю" і наочно демонстрували, що, як мінімум, грубо порушувалася таємниця голосування. Навіть "мер" окупованого Донецька Олексій Кулемзін виклав фото, на якому видно, як літня жінка у всіх на очах ставить потрібну галочку у виборчому бюлетені.

Сам собі спостерігач

Попри всю театральність фейкових "виборів" на Донбасі, попри всі ледь прикриті фіговим листком лазівки для фальсифікації місцеві ЗМІ всіма силами намагалися довести, що весь цей фарс відповідає світовим стандартам демократії. Величезна кількість новин і репортажів була присвячена роботі так званих "спостерігачів". При цьому нікого не бентежило, що спостерігати доручили вірним псам окупаційного режиму, які жодних порушень за замовчуванням не помітили. "У Республіці з ініціативи Громадської палати ДНР створено громадський штаб зі спостереження за ходом голосування. Туди увійшли 17 осіб, серед яких представники ОП, громадського руху "Донецька Республіка" і профспілок... Штаб очолив голова ОП ДНР Олександр Кофман... Громадський штаб не отримував повідомлень про порушення під час голосування", - запевнили журналісти, що ворон ворону око не виклює.

Справедливості заради, треба зазначити, що спостерігали за виборами не тільки місцеві "активісти", а й представники спонсора всього цього шабашу - Кремля. Наприклад, "член Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини" розповіла журналістам, що "прозорість голосування на виборах... дотримується на території Донецької Народної Республіки". Але, як то кажуть, є нюанс: панянка, яка гучно називає себе членкинею ради аж при самому Путіні, - добре відома донецька колабораціоністка Олена Шишкіна, яка, починаючи з 2014 року, жодних порушень прав людини на окупованому Донбасі впритул не помічає. З донецьких зрадників і така собі "сенаторка Федеральних зборів РФ" Наталя Никонорова. У неї теж те, що відбувається на окупованому Донбасі усі 9 років, "прозоро".

Скептики можуть заперечити. Мовляв, "приїхала досить велика кількість міжнародних експертів, які спостерігають за перебігом виборчого процесу... Це дуже широка географія - всі, фактично, континенти охоплено і дуже багато країн, наприклад, це такі держави, як США, Франція, Португалія, Сенегал, Індонезія, Сербія".

І це справді так - "виборцям" продемонстрували іноземців, які в один голос заявляли, що вони "не побачили жодних порушень". От тільки жодне ЗМІ не повідомило, які демократичні інституції вони представляють і на якій підставі їх називають "експертами". Їх позиціонують членами маловідомих у їхніх країнах "культурних об'єднань" або гуртків за інтересами. Варто назвати імена найбільш яскравих "експертів". Так блогерка з Китаю Ван-Фан на перевірку виявилася дружиною проросійськи налаштованого політика з КНР та оперною співачкою. Про її "об'єктивність" як спостерігача свідчить той факт, що вона на руїнах знищеного ЗС РФ театру в Маріуполі виконала дуже улюблену росіянами "Катюшу".

Свій внесок у легалізацію фейкових виборів зробила ще одна співачка. "Відома телеведуча. уродженка Макіївки Тутта Ларсен (Тетяна Романенко) побувала в Громадському штабі зі спостереження за виборами. "За її словами, електронне голосування просте, доступне й економить час", - похвалили місцеві ЗМІ ще одного "експерта".  

Очевидно, що всі заяви про те, що "вибори в ДНР стали справжнім демократичним змагальним процесом", робилися винятково на внутрішню аудиторію - на Росію та окуповані території. Світова спільнота їх не визнавала від самого початку. Засоби масової інформації окупованого Донбасу в цьому контексті опублікували точку зору глави ЦІРРИ Емми Памфілової: "Визнання або невизнання Заходом підсумків виборів у Росії не має жодного значення, головне - забезпечити легітимність і достовірність волевиявлення для громадян Росії... Для нас... важливо, що наші люди подумають".

Але скажемо чесно, були на цих псевдовиборах спостерігачі, які реально уважно відстежували весь процес - це озброєні до зубів російські військові, які "охороняли порядок" на кожній дільниці і супроводжували кожну "виїзну виборчу комісію".

 

 

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті