Немирний атом. Що робити у разі «ядерного удару»

У війні з таким неадекватним противником як Росія , ймовірність радіоактивного зараження території досить висока. Не важливо, чи станеться це в результаті натискання путіним на «червону кнопку», застосування ним «брудної бомби» під чужим прапором, чи просто створення аварійної ситуації на тій самій ЗАЕС. Форми можуть бути різні (тому ми взяли в лапки вираз «ядерний удар» у заголовку), але наслідки приблизно однакові, відповідно і методи захисту теж. І чим гірші справи в окупанта, тим вища ймовірність для українців зазнати цих наслідків на собі. Тому «ОстроВ», вирішив з'ясувати, як поводитися і чого не робити, у разі, якщо надзвичайна ситуація все ж таки настане.

Імовірність застосування ядерної зброї – невисока

Глава ГУР МО України Кирило Буданов стверджує, що ймовірність використання росією безпосередньо ядерної зброї є невисокою, але вона зберігається. З ним солідарні й експерти.

«Можливість застосування Росією ядерної зброї останнім часом досить широко обговорюється. Однак це більше елемент інформаційної війни. Коли світ виявиться безпосередньо на порозі ядерної війни, США та РФ вступлять у переговорний процес, результатом якого будуть рішення на користь людства. У той же час було б неправильним стверджувати, що РФ ніколи не застосує таку зброю. Вони наголошують, що це може статися у разі екзистенційної загрози для їхньої держави», – розповів «ОстроВу» експерт з питань національної безпеки, генерал-майор СБУ Василь Вовк.

«Імовірність застосування ядерної зброї рашистами по Україні є, вона існує. Але вона є максимально низькою. Один із українських генералів говорив, що небезпека така є, але ймовірність низька. Це ж підтвердив нещодавно і президент України Володимир Зеленський», – сказав «ОстроВу» військовий аналітик Ігаль Левін.

Говорячи про ядерну зброю, варто розуміти, що йдеться не лише про ракети. Тобто, якщо ви думаєте, що це якась величезна ракета, яку можна вчасно зафіксувати та збити, то це не обов'язково так.

«Йдеться про застосування тактичної ядерної зброї. Це не факт, що ракети. Є мінометні системи в Росії , які можуть на відстань до 10 кілометрів пускати маленькі і великі ядерні заряди, в яких кілька кілотон вибухового пристрою. Плюс, навіть якщо ми припускаємо, що в них може щось не долетіти, щось все одно долетить. Це не категоричні величини, тут немає чорного та білого», – каже Ігаль Левін.

Як вижити під час ядерного удару

Але припустимо, що Кремль продовжить діяти всупереч логіці, і після ще однієї успішної української операції (звільнення значної частини територій, удару по Чорноморському флоту, тощо) все ж таки зробить «ядерний удар». Виявляється, у цьому випадку цілком можна вижити.

« У двох словах тут не відповіси, можна книжку писати. Але якщо двома словами, то якщо в момент застосування такої зброї ти знаходишся у себе вдома, то краще бути у себе вдома. Не треба нікуди тікати. Якщо твоє житло, і ти сам механічно не були пошкоджені , то краще сидіти вдома.

Далі є небезпека радіації. Як від неї захиститись? Повністю заклеїти, закупорити всі дірки, щоб не було вентиляції. Повітряну вентиляцію, в туалеті та ванній, теж заклеїти целофаном та клейкою стрічкою. Якщо у вас не євровікна, а старі, то всі щілини максимально заклеїти. І перебувати подалі від вікон. Наприклад, у коридорі. Перенести туди спальне приладдя і там спати. Важливо не дати радіоактивному пилу потрапити у ваше житло. Обов'язково мати при собі радіоприймач і слухати радіо, бо якщо у разі ядерного удару колапсує взагалі все, то перше, що запрацює – це радіо. Якщо влада захоче якось зв'язатися з громадянами, то вона зробить це через радіо», – розповів Ігаль Левін.

Само собою, за таких розкладів, у будинку має бути достатньо запасів води та їжі. Потрібно також триматися подалі від вікон, нікуди не бігати і не виглядати у вікно. Грубо кажучи, цю ситуацію потрібно просто пережити і слухати радіо, чекаючи на новини. На щастя, зараз не 1986 рік і якщо відбудеться радіоудар, то в українських громадян є час підготуватися та убезпечити себе і своїх близьких від його наслідків.

Взагалі експерти рекомендують заздалегідь підготувати спеціальний рюкзак. До нього повинні входити такі елементи:

  1. Два комплекти зручних штанів, найкраще військових, оскільки там щільна напівсинтетична тканина.
  2. 5 штук поліетиленових дощовиків.
  3. 5-10 пар бахіл, можна медичних.
  4. Рулон сміттєвих пакетів, бажано якомога товщі.
  5. 6 штук респіраторів FFP2, а ще краще FFP3. Рекомендується наше виробництво. Кожен в окремій упаковці!
  6. Скотч, ідеально - армований, за фактом – будь-який.
  7. 4 пари гумових господарських рукавичок.
  8. Робочі окуляри. Такі як використовуються для роботи з болгаркою.
  9. 3 упаковки паперових серветок.
  10. 2 флакони змивки лаку для нігтів.
  11. 3 літри води в поліетиленовій тарі. Чим товщі стіни – тим краще.
  12. Компас механічний. Саме механічний, а не на телефоні.
  13. Карти території. Олівець, ручка на додачу.
  14. Та й головне: лічильник Гейгера (детектор радіації). Його купуємо один на сім'ю. Слід подбати і про павербанк та/або батарейки для нього.
  15. Радіоприймач, обов'язково з КХ/СХ діапазоном.

Цей список на своїй сторінці у Facebook навів експерт із питань радіації та радіоактивності Роман Павлюк. Також він розповів, що робити, якщо ви вже опинились у зоні радіації, спричиненої ядерним ударом.

«Після сповіщення про ядерну небезпеку (а 99% ймовірності, що про неї сповістять), виймаємо ядерний та тривожний рюкзаки та ліземо у найглибший підвал чи дірку, до якої можемо залізти. Якщо вас застав на вулиці - лізете в найближчу щілину , яму, підвал і так далі. Вимикаємо телефон, витягуємо всі метали та електроніку з кишень. Лягаємо на підлогу, обличчям вниз, очі закриваємо долонями. У глибокому підвалі, наприклад, на -2 або -3 поверсі та глибше, ядерний удар можна пережити навіть в епіцентрі, якщо підрив буде повітряним. Тому говорити, що епіцентр – це завжди 100% смерть, не варто.

І ховатися треба завжди, навіть якщо ви раптом знаєте, що у ваш район точно летить «ядерка». Удар, вибух, чекаємо, коли все відшумить і стихне, тобто пройде ударна хвиля і розпочинаємо евакуацію» , - розповів Роман Павлюк, магістр у галузі телекомунікацій та радіосистем.

Евакуація відбувається тільки в респіраторі, рукавичках, бахілах та окулярах. Ваш захисний костюм не повинен пропускати повітря, в якому міститься радіація. Для цього і знадобиться скотч: він фіксує тканину так, щоб не було відкритих частин тіла.

Дотримуючись цих рекомендацій, є шанс вижити.

Наслідки ядерного удару: як зміниться ситуація у війні

Якщо ядерна атака стане таки реальністю, це виведе російську агресію проти України на новий рівень. У такому разі це вже не буде війна «росія проти України». Конфігурація зміниться на «Росія проти світу».

«Захід багато разів уже відповідав, що будуть руйнівні наслідки. Борель від Євросоюзу говорив, що буде знищено російську армію. На це ж натякав і Єнс Столтенберг . Лише одні США, навіть без участі інших країн НАТО, мають можливість знищити російську армію на території України. І я гадаю, що вони це зроблять. Вони завдадуть ударів не ядерної зброї, а конвенційної. Але ці удари матимуть більш руйнівний ефект, ніж удари тактичної ядерної зброї. Вони можуть знищити всі частини російських сил в Україні. Саме для цього і перекинуто всі можливі війська НАТО ближче до кордонів з Україною, Росією та Білоруссю. Плюс, авіаносна група США перекинута до Європи, там перебуває близько 90 літаків. Росія ніяк зупинити цей удар не зможе, не вдасться врятувати свої сили від цього. До речі, це одна з причин, чому Росія не піде на використання тактичної ядерної зброї. Тому що вони просто втратять свою армію», - розповів «ОстроВу » військовий аналітик Ігаль Левін.

Завдання простого українця сьогодні залишається незмінним: вижити і допомогти армії вигнати окупанта зі своєї території. Незалежно від того, як голосно істеритиме лічильник Гейгера. Але спроба такого удару рашистів призведе до катастрофічних наслідків, насамперед, для них самих.

Данило Вереїтін, «ОстроВ»

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті