"Не маючи широкої мережі агентів у тилу ворога, українська розвідка звернулася до несподіваних форм вербування". Західні медіа про Україну

Останніми тижнями західні медіа багато писали про пристосування українців – і росіян – до поточної воєнної ситуації. Про дуже різні і, як правило, страшні види і способи пристосування.

Так, наприклад, у The New York Times  звернули увагу, що росіяни збільшили використання бомб радянського виробництва, старих та модернізованих, які складніше збивати, ніж ракети, які українські військові навчилися збивати майже тотально. У бомб немає двигунів, як у ракет, і вони не перебувають у повітрі так довго, як безпілотники, тому українським системам протиповітряної оборони складніше їх відстежувати. До того ж, перехоплювати бомби просто нераціонально: їхня вартість на порядки нижча за вартість снарядів української ППО. Українські чиновники використовують нову російську загрозу для просування своєї ідеї про потребу України в літаках F-16, на постачання яких, зрештою, погодилися союзники, зокрема США. Українська сторона наполягає, що західні літаки допоможуть відганяти бомбардувальники, яких у Росії все ще значно більше, ніж в України.

У The Washington Post, між тим, написали про спричинені досвідом осені та зими стрімкі “зелені” трансформації в українській енергетиці. При зруйнованих та пошкоджених електростанціях та розподільчих мережах, передбачаючи нові зимові випробування, лікарні, школи, підприємства стали встановлювати собі сонячні панелі, розповіли в американському виданні.

“Якщо спроби поширити електроенергію з відновлюваних джерел будуть успішними, їхні адвокати сподіваються, що зможуть наблизити зелене майбутнє України швидше, ніж розраховували до війни, – йшлося у тексті. – Дехто сподівається, що встановлення сонячних панелей може стати стимулом для деяких українців зробити ще більше дій для скорочення їхнього вуглецевого сліду, посилення їхньої незалежності та покращення їхньої здатності протистояти російським атакам. “Зруйнувати таку децентралізовану систему буде набагато складніше, – сказав Костянтин Криницький, голова енергетичного департаменту Екодії, провідної екологічної організації. – Установки неможливо бомбити. І привнесення самостійності допоможе. Ми зараз бачимо, що означає централізація нашої енергетичної системи”.

“Навіть при тому, що нещодавно Україна схвалила поновлення експорту електроенергії до сусідніх країн – свідчення про те, що її здатність генерувати електроенергію поки що відновлено після зимових бомбардувань енергетичної системи – робота над встановленням сонячних панелей все ще потребує невідкладності, кажуть чиновники, – продовжувався текст The Washington Post. – Українські чиновники та їхні колеги із союзних країн попереджають, що холодні місяці цього року можуть бути ще важчими, ніж зима, яка щойно закінчилася, через масштабні пошкодження мережі. Знайти достатньо дизельного палива для живлення всіх резервних генераторів – ще один виклик. …Європейський Союз пообіцяв поставити Україні тисячі сонячних панелей. Українці також сподіваються на допомогу зі Сполучених Штатів та звідкись ще”.

Діти на війні

Писали навіть про пристосування до війни дітей – і тих, хто їх викрадає. “Коли призначений Росією директор їхньої школи в окупованому Херсоні запропонував Владі й Анастасії безкоштовні двотижневі канікули у таборі біля моря минулого жовтня, зведені сестри скористалися можливістю. Через сім днів 14-річна Влада застрягла в Росії, а бабуся дівчат, Ольга Кутова, померла після невдалої спроби її врятувати”, – розповіли в The Times

У виданні зазначили, що після оголошення Міжнародним кримінальним судом у розшук президента Росії Владіміра Путіна та його уповноваженої у справах дітей Марії Львової-Бєлової за викрадення та насильницький вивіз до Росії або окупованих росіянами території України українських дітей, “служба безпеки ФСБ почала полювати на українські сім'ї, котрі подорожували до Росії в надії забрати дітей додому, розповів Микола Кулеба, голова Save Ukraine, благодійного фонду, який повернув 109 дітей, викрадених Кремлем. Кутова померла після того, як її та групу з 12 матерів, які також шукали своїх дітей, 14 годин тримали та допитували агенти ФСБ. “ФСБ зробить будь-що, щоб не дати цим дітям повернутися. Наразі вони можуть бути свідками на процесі проти Путіна у Міжнародному кримінальному суді, – сказав Кулеба The Times. – Вони допитували цю групу із 13 матерів 14 годин. Це було настільки виснажливо, що її серце зупинилося”. Перші автобуси з батьками, які їхали до Росії, змогли забрати дітей відносно легко, повідомила Save Ukraine, але минулого місяця у фонді побачили, що ФСБ відстежує нашу роботу”. “Ми маємо матір, яка повертається з дитиною прямо зараз – їй довелося шукати інший кордон, тому що росіяни заборонили їй перетнути кордон в Білорусі, – сказав Кулеба. – Вони блокують нас у таборах та на кордоні”.

А в одному з недавніх текстів The New York Times  говорилося про те, що жертвою російського вторгнення в Україну стало нормальне проведення часу у підлітків, які тепер змушені шукати собі розвагу в спорожнілих містах, де хтось щотижня гине під обстрілами.

Один із героїв тексту – 16-річний “Микита, у якого сіро-сині очі та коричневе волосся до плечей, не був у шкільному класі більше року. Він хоче бути кухарем, сказав він, і любить готувати для своєї матері, яка працює в державній залізничній компанії та виховує його сама. Він сподівається, що війна завершиться до того, як він закінчить школу наступного року, з онлайн-заняттями від вчителів, які часом викладають з-за кордону. Він міг би поїхати, сказав він”.

“Російське вторгнення змінило все, – наголосили у NYT. – Природні бентеги підліткових років та перші спроби незалежності – все це відбувається тепер на руїнах майже безлюдного міста. За постійно присутньої небезпеки комендантську годину о 21:00 вводять не батьки, а солдати на блокпостах”.

“Бізнес явно процвітає”

Пристосувалися військовослужбовці і ті, хто залишаються в місцях, де вони служать. Так, The Times розповів про нелегальну торгівлю алкоголем у Донецькій області, де продавати та куди провозити алкоголь заборонено. “Донецька область має репутацію такої, яка сильно п'є, і місцеві беруть участь у мозковому поєдинку з владою з тих пір, як було введено заборону. “Ми п'ємо на Донбасі”, – знизала плечима бізнес-леді…, – процитували у британському виданні. – Того ранку вона щойно прийняла постачання контрабандного алкоголю. (Голова військово-цивільної адміністрації Павло) Кириленко сказав, що деякі люди мають родичів за межами регіону, які надсилають їм алкоголь у пластикових пляшках для води. Він також поскаржився на магазини, які продають алкоголь з-під прилавку. "Пиво можна знайти, якщо знати, де шукати", - сказав солдат, сьорбнувши з банки. Хоча зброя та алкоголь – явно погане поєднання, не всі українські солдати погоджуються із забороною. “Від цього виграють лише ті, хто має справу з потоком незаконного алкоголю, – сказав інший солдат. - Його все ще продають. Тільки вдвічі дорожче”.

“Нелегальний алкоголь має дуже великий попит, – свідчив кореспондент The Times. – Я зміг купити 500-міліметрову пляшку “бренді” у літньої жінки на базарі у Краматорську. Він був у пластиковій пляшці для води та коштував 200 гривень. “Я не можу прожити на пенсію, – сказала вона. – Це допомагає мені зводити кінці”. Рідина із фіолетовим відтінком мала легкий хімічний запах. Я зробив найменший ковток і в голові у мене запаморочилося. На запитання, чи має вона самогон, продавчиня зателефонувала з мобільного телефону своєму постачальнику. "Вова, у тебе є "продукт"?" - Запитала вона. Відповідь була негативною. “Попит дуже високий, – сказала вона. – Але наступна партія буде готова наступного тижня”.

Специфічним досвідом на Донеччині поділився також кореспондент The Economist. За його словами, у тому ж Краматорську “два борделі відкрилися з того часу, як поблизу почалися бої. Один, захований у промисловому районі міста, діє під пильним наглядом армії. 14 травня четверо солдатів чекали у черзі біля будівлі. Мадам спочатку сумнівалася, чи приймати їх усіх – один був явно п'яним, – але зрештою прийняла. Журналісту запропонували записатися на слот за чотири тисячі гривень наступного дня. Бізнес очевидно процвітає”.

У The Economist стверджували, що "до Краматорська жінки розміщувалися в Миколаєві, іншому прифронтовому місті, на півдні України, але вони перебралися, коли дізналися, що їхніх постійних клієнтів задіяли в Бахмуті".

“Вони дійсно йдуть на все”

Пристосувалися українські спецслужби – зокрема до роботи в Росії. В одному

з “українських” текстів на сайті The Times говорилося, що “хоча є деякі свідчення внутрішнього антивоєнного активізму в Росії, схоже, українська військова розвідка стоїть за більшістю диверсій у тій країні. Не маючи широкої мережі агентів в тилу ворога, вона звернулася до несподіваних форм вербування. Хакери спустошують банківські рахунки російських пенсіонерів, від яких потім вимагають підривати призовні пункти. Російських підлітків – які стверджують, що не знали, хто їм платить – наймають через соціальні мережі підпалювати залізничні розподільчі блоки. Найефектніші акції ГУР проводили люди, які, мабуть, не мали гадки, що виконують завдання. Перевізник, який вів вантажівку з вибухівкою через Керченський міст у жовтні, схоже, не знав, що перевозив (він загинув від вибуху), а росіянка, яка вручила блогеру-ультранаціоналісту бюст, який вибухнув і вбив його в Санкт-Петербурзі, була мабуть, не обізнана, що передавала бомбу. Офіцер британської розвідки, який працював з ГУР, назвав цю агенцію "українським Моссадом", порівнявши її з ізраїльською розвідкою в тому, що "коли вони мають мету, вони дійсно йдуть на все".

Очевидно, що українське військове керівництво було поінформовано також про недавній рейд російських бійців з українського Іноземного легіону, про який розповів The New York Times. Щоправда, це не той випадок, коли українською стороною захоплювалися, хай навіть обережно. У NYT підкреслили, що глава "Російського добровольчого корпусу" (РДК) Денис Капустін (Нікітін) та інші відомі члени його групи відкрито висловлюють вкрай праві погляди. У Німеччині, де Капустін жив з ранніх 2000-х і де в нього раніше був посвідка на проживання, влада вважає його неонацистом. Імовірно, наразі йому заборонено в'їзд до ЄС. У NYT зазначили, що в Україні ультраправі організації не мають великої кількості учасників, і причетності української держави до рейду РДК у Росії Україна офіційно не визнала. Капустін, однак, стверджував, що його організація "однозначно отримала багато підтримки" від української влади.

Серед інших учасників рейду в Білгородську область, продовжували в американському виданні, – Алєксандр Скачков, якого українська СБУ заарештовувала у 2020 році за продаж російського перекладу маніфесту расиста-стрільця, який убив 51 молельника у мечеті у Крайстчьорчі, Новій Зеландії, у 2019 році. Ще один, Алєксєй Левкін, – засновник організації “Вотансюгенд”, яку він переніс із Росії в Україну, та організатор “Націонал-соціалістичного блек-метал фестивалю”, також перенесеного з Москви до Києва, де Левкін проводив його у 2014-2019 роках. У деяких учасників рейду РДК кореспондентка NYT побачила нашивки "в нацистському стилі"; одна нашивка зображувала, за її словами, члена Ку-клукс-клану у капюшоні.

“Їм доводиться самим проходити крізь це пекло”

Наступні два тексти – вже не про пристосування, а навпаки, про те, до чого пристосуватися неможливо. “Солдат Олексій Малковський, безробітний батько трьох дітей, вистрілив протитанковий ракетний снаряд уперше в житті на передовий бою за Бахмут у лютому, – розпочинався текст The Wall Street Journal. – Російські війська штурмували одну з багатоповерхівок, яку було доручено захищати його групі з 16 новобранців, багато з яких було мобілізовано кілька днів до того і не пройшло жодної підготовки. Малковський схибив. Росіяни вистрілили свій реактивний снаряд і вдарили у стіну за ним, контузивши його. Він утік з будівлі і сховався на городі, у вухах у нього шуміло. Коли він повернувся після заходу сонця, у кімнаті лежали тіла двох його товаришів. Він провів 36 годин у жорстокому бої за кожний будинок у східноукраїнському місті, 11 із 16 осіб з групи новобранців, у якій був Малковський, або загинули, або потрапили в полон, розповіли солдати, що вижили і родичі тих, хто зникли”.

За словами кореспондентки WSJ, українське командування почало відправляти на передову непідготовлених людей, щоб зберегти щойно навчених на Заході військовослужбовців для контрнаступу, оскільки країні вже не вистачає професійних бійців після того, як минуло півтора роки війни з десятками тисяч загиблих.

В описаному в тексті випадку, 16 мобілізованих до 93 механізованої бригади чоловіків залишили Харків 16 лютого 2023 року. У WSJ написали, що в основному це були бідні жителі сіл Харківської області. Ніхто з них не бував раніше у бойових умовах, не всі навіть служили в армії. На військовій базі, куди їх відправили, їм видали радянські автомати та форму і за два дні відправили до Костянтинівки, а ще за три – до Бахмута. У тексті WSJ говорилося, що “деякі чоловіки пригрозили написати офіційну відмову виконувати наказ, пославшись на відсутність підготовки. Владислав Юдін, колишній ув'язнений зі східноукраїнського міста Луганська, за його словами, сказав старшині, що не те, що ніколи не стріляв, ніколи не тримав зброї, і що йому страшно. "Бахмут тебе навчить", - відповіли йому, як він сказав". Група потрапила під обстріл одразу після прибуття на позиції у Бахмуті.

Як переказало американське видання, “на початку березня двоє армійських чиновників прийшли додому до Василя Зелинського, 51-річного вахтового працівника металургійного заводу з діагностованим захворюванням спини, щоб повідомити про його зникнення. Його дружина Олена почала плакати і запитала їх: "Як так вийшло, що ви забрали людину без підготовки і за тиждень вона зникла?" Один чоловік опустив очі, сказала вона, а другий відповів: “Це війна. Ніхто тепер не навчатиме їх”.

“Дружини зниклих злі на те, що чоловіків відправили до Бахмуту без підготовки. Переважна більшість мобілізованих солдатів в Україні проходить хоча б мінімальну підготовку та випадки наказів ненавченим чоловікам воювати не поширені, – пояснили у The Wall Street Journal. – Але українське законодавство не уточнює, наскільки тривалою має бути підготовка і, за словами юристів, новобранці мало що можуть, крім як подати скаргу через їхніх командирів чи на гарячу лінію Міністерства оборони. У лютому українські депутати парламенту зареєстрували законопроєкт, що потребує щонайменше трьох місяців підготовки для мобілізованих солдатів, але в парламенті він не просунувся. Міністерство оборони України заперечувало відправлення солдатів без підготовки до Бахмута, а офіцер з 93 бригади сказав, що не чув про такі випадки в його частині. "Якщо таке відбувається, це неправильно", - сказав він. Прес-секретар Збройних Сил України відмовився від коментарів”.

Нарешті, текст The Economist  – про те, з чим наразі стикаються сім'ї зниклих в Україні. За словами Анатолія Остапенка, члена парламентського комітету у справах ветеранів, сім'ї зниклих безвісти найчастіше скаржаться на нестачу комунікації. Як розповіли з його слів у The Economist, “сім'ї звертаються за допомогою до всіх, до кого тільки можна: армійських командирів, Генерального штабу армії, департаменту цивільно-військових відносин Збройних сил, міністерств, місцевих моргів. Гарячі лінії не відповідають, справи залишаються відкритими, переданими, на розгляді. Остапенко знає одну матір, яка дев'ять місяців чекала реєстрації її сина, нацгвардійця, який воював у Маріуполі, зниклим безвісти”.

“Сім'ям часто самим доводиться проводити розслідування, вивчати онлайн-відео з худими та згорбленими військовополоненими в Росії та постити інформацію про їхніх зниклих рідних у соціальних мережах, ризикуючи натрапити на російських шахраїв, які пропонують інформацію в обмін на гроші, – продовжували у британському виданні. – (Галина) Василевич (дружина загиблого у Сєвєродонецьку військовослужбовця. – “ОстроВ”) розглядала фото тіл, які обміняли з Росією. "Вони розкладалися, я збільшувала фото, дивилася на обличчя, на зуби". “Це дуже важко психологічно, – сказав Остапенко. – Це те, на що вони могли б очікувати від слідчих, але їм доводиться самим проходити крізь цей жах”. Часто тіла можна ідентифікувати лише за ДНК. Але лабораторії перевантажені, затримки можуть тривати місяцями. Міжнародна комісія зі зниклих безвісти, неурядова організація в Гаазі, яка розробила протоколи з ідентифікації тіл після війни в Боснії, пропонує свої ресурси, але українська влада затягує підписання угоди”.

Огляд підготувала Софія Петровська, “ОстроВ”

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті