"На це страшно дивитися. Удар по Донецьку було завдано касетним боєприпасом". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Без сумніву, головною темою ЗМІ окупованого Донбасу стали події останніх днів тижня, а саме, досить досить серйозні і видовищні обстріли центру окупованого Донецька. Не будуватимемо конспірологічних теорій, чому безглузді з військового погляду прильоти, зокрема по знакових для жителів Донецької області об'єктах, у часі збіглися із зустріччю представників 40 країн, що розпочалася в Саудівській Аравії і на якій обговорювався мирний план України. Скажемо лише, що російські та місцеві засоби масової інформації постаралися вичавити з обстрілів Донецька максимум медійної вигоди. Насамперед в інформаційне поле були вкинуті бездоказові заяви "воєнкорів" і "офіційних" осіб "ДНР" про те, що відповідальна за руйнування і пожежі саме Україна. Не випадково найпопулярнішим прикметником у численних репортажах і новинах було слово "варварський".

Чорна субота

Перші повідомлення про те, що під обстріл потрапив головний корпус тимчасово підконтрольного російській окупаційній владі Донецького національного університету економіки і торгівлі, з'явилися близько 22-ї години суботи. Місцеві журналісти практично відразу "визначили" не тільки сторону, яка стріляла, а й тип боєприпасу. "Близько семи вибухів сталося в центрі Донецька внаслідок обстрілу з боку ЗСУ. Імовірно, націоналісти завдали ударів боєприпасами 155-го калібру. Також фіксується сильне загоряння в корпусі Донецького національного університету економіки і торгівлі через влучання українського снаряда", - легко обійшлися вони без балістичної та трасологічної експертизи. Як докази на спітнілих долоньках демонструвалися незрозумілі шматочки металу, які спритні журналісти видавали за такі, що "імовірно мають іноземне походження" або "осколки, імовірно Хаймерса".

Як підтвердження, що ЗСУ стріляли саме "касетними боєприпасами", було пред'явлено вивіску ДонНУЕТ, злегка посічену осколками. Причому, осколки пробили тільки декоративну її частину, не завдавши жодної шкоди будівлі.

"Ось, як посікло будівлю Університету економіки і торгівлі - після вчорашнього удару касетними боєприпасами. Страшно уявити, що було б із людьми, якби всі ці осколки влучили в них", - трагічним голосом розповів один із телерепортерів.

"На це страшно дивитися. Удар по центру Донецька було завдано касетним боєприпасом, про це свідчить величезна кількість отворів як у самій будівлі палаючого університету економіки і торгівлі, так і навколо нього. Застосування касетних боєприпасів не передбачає удару по будь-якій цілі, завдання цього снаряда - накрити цілу площу осколками для того, щоб вбити якомога більше живої сили противника. Відповідно, застосування цього виду озброєння по житлових вулицях Донецька було розраховане на масове вбивство мирних громадян міста... Лише завдяки щасливому випадку ніхто не загинув", - мимохідь применшив вражаючу силу реально смертельного боєприпасу черговий "диванний експерт".

"Після нічного обстрілу ЗСУ Київського району Донецька виявлено частину касетного снаряда, що не розірвалася. Його було випущено по мирних кварталах українською артилерією. Застосування касетних боєприпасів заборонено в усьому світі", - вторив йому автор ще одного Z-телеграм-каналу. До речі, він не вважав за потрібне уточнити, що серед 113 країн, які підписали Конвенцію про заборону використання касетних боєприпасів, та 84 країн, які ратифікували її, Росії якраз немає!

Тим часом, щоб продовжити тему "геноциду народу Донбасу" минулими вихідними вийшла ціла серія репортажів і новин про обстріли інших локацій окупованого Донецька. І хоча їхні наслідки не були настільки масштабними й видовищними, як пожежа в університеті, місцеві ЗМІ та їхні ньюсмейкери спробували надати їм формат чергового "воєнного злочину ЗСУ".

"Продовжує надходити інформація про мирних жителів, які постраждали від снарядів укронацистів... За уточненою інформацією, внаслідок варварського вечірнього обстрілу Куйбишевського району у дворі власного будинку загинула жінка. У смт Старомихайлівка поранення отримав чоловік", - регулярно постачав місцевим і російським журналістам " жахи нашого містечка" так званий "мер" Донецька Олексій Кулемзін.

Не намагаючись применшити трагедію мирних жителів Донбасу, втягнутих у цю війну, все ж зазначимо, що створити потрібну російській пропаганді картинку "варварських обстрілів" не вийшло. Справді, минулими вихідними Донецьк пережив не найкращі свої дні, але показані сепаратистськими ЗМІ фотографії руйнувань зовсім не демонструють цілеспрямованих ударів по цивільному населенню: розбиті шибки, подряпані фасади будівель і спущені шини авто аж ніяк не тягнуть на хрестоматійне "вісім років Донбас бомбили"...  

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті