На кордоні "ДНР" великі черги. Чому люди повертаються до Донецька, незважаючи на небезпеку?

Працьовитих колись донеччан вiйна перетворила на утриманців та пристосуванців. Цей регіон багато років пишався своїми мешканцями, які вносили величезний внесок у розвиток промисловості України та сприяли конкурентоспроможності на світовому ринку. Тепер вони шукають, де можна отримати для себе якусь матеріальну вигоду.

А почалося все з роздачі гуманітарної допомоги, яку привозили до Донецька різні благодійні організації у 2014 році. Безперечно, деяким людям ці продуктові набори врятували життя. Але за халявою вишиковувалися в чергу всі, хто міг ходити і тягли все, що можна було донести.

Безглуздо виглядали в таких чергах люди, які приїжджали на автомобілях класу люкс. Але й вони не гребували кілограмом гречаної крупи, кількома банками консерви та пляшкою олії. Через якийсь час все це валялося на смітниках. Розмови серед місцевого населення в ті роки зводилися до того, що цього разу їм поклали в пакет і що з кожним місяцем асортимент стає дедалі мізернішим. Хоча їм і цього за великим рахунком було не потрібно, бо всі вже встигли з'їздити в Україну, щоб переоформити пенсію і непогано почували себе у фінансовому плані, отримуючи соціальні виплати і тут, і там. Схожа ситуація спостерігалася і з виплатами на дітей. Мало хто з молодих матусь відмовлявся від можливості отримати допомогу з обох боків конфлікту.

Початок повномасштабної війни в Україні породив ще один вид «паломництва» до Росії. 10 тисяч рублів, які отримували громадяни, що приїхали в РФ із "новозвільнених" територій Донецької області, дали привід донеччанам задуматися про те, наскільки «несправедливий» цей світ. Мовляв, живуть уже 8 років під обстрілами і ніхто їм не платить жодних грошей за це. От вони і вирішили, що кремлівський Указ "Про виплати громадянам Донецької Народної Республіки, Луганської Народної Республіки, України та особам без громадянства, які вимушено залишили територію Донецької Народної Республіки, Луганської Народної Республіки і прибули на територію Російської Федерації" дає їм повне право претендувати на виплати, якщо трохи схитрувати. Для цього потрібно лише приїхати до Росії і отримати статус біженця. Вагітні жінки додатково до щомісячних виплат можуть отримати ще 10 тисяч одноразово, а при народженні дитини вдвічі більше.

Зрадівши черговій халяві, донеччани сім'ями почали виїжджати у Таганрог, Ростов, Краснодар та інші міста, щоб набути статусу біженців. Ця процедура триває кілька днів. І коли на банківську картку зараховується перша виплата, вони повертаються до свого рідного Донецька.

Хто не хоче самостійно їхати, стояти в чергах, збирати пакет документів, той може звернутися до так званих посередників, які за 3600 рублів з людини, відвезуть, заведуть без черги в потрібні кабінети, допоможуть терміново відкрити рахунок у банку для зарахувань та привезуть назад. I ця подорож займе лише один день. Але ця схема може не спрацювати за якихось причин i халявщику треба буде ще раз їхати туди, де оформлював статус біженця, щоб з'ясувати причину затримки виплат.

Хоча, користувачі соцiальних мереж скаржаться, що можна бути й реальним бiженцем, а на допомогу чекати кiлька мiсяцiв.

Але щоб отримати халявні гроші, потрібно не тільки виїхати з Донецька, а й приїхати до Донецька. Це стосується сімей із дітьми шкільного віку. Донеччани почали масово повертатися до своїх будинків після 24 серпня, почувши про те, що на дітей від 6 до 18 років будуть видавати одноразову допомогу у розмірі 10 тисяч рублів.

На сайті Кремля написано, що таке доручення урядам "ЛДНР" та нових окупованих територій Запорізької, Харківської, Херсонської областей дав Путін. Але виплати нараховуватимуться за умови, що діти зазначеного віку розпочали навчання у школах, розташованих на цих територіях, не пізніше 15 вересня 2022 року.

І поперли мамки з дітьми до Донецька, незважаючи на обстріли та проблему з водопостачанням. На кордоні "ДНР" вишикувалися кілометрові черги на в'їзд. Користувачі інтернету, бачучи фотографії з пропускних пунктів, губляться у здогадах, що змушує людей їхати туди, де над головами літають снаряди. Виявляється, що не туга за малою батьківщиною є причиною повернення, а грошi. І це солодке слово "халява" геть чисто відключає мізки. Бо щоб отримати грошову допомогу на школяра, треба взяти в банку довідку про рахунок, на який зараховуватимуться гроші. Зрозуміло, під банківськими установами створюються величезний черги. I немає гарантії, що в цей момент і в цьому місцi не почнеться обстріл, і в натовп не прилетить міна.

Тим часом у місті не вiдчувається припливу населення. Парки і сквери, як і раніше, лякають своїм безлюддям. На вулицях та у дворах не чути дитячих голосів. Все це вказує на те, що люди намагаються без особливих потреб не виходити зі своїх будинків. І стовiдсотково тi, хто приїхав у "республіку" за грошима, отримавши їх, відразу знову покинуть місто, яке колись для них було рiдним та улюбленим.

Люся Молчанова, Донецк, для «ОстроВа»

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті