«Можуть з'явитися вимоги щодо передачі Україні тактичної ядерної зброї». Російські ЗМІ про Україну

Людожерська заява ватажка ПВК «Вагнер» Пригожина про те, що його бойовики більше не братимуть у полон українських військових, а «просто знищуватимуть усіх на полі бою», спантеличила навіть російські ЗМІ. Вірні Кремлю «Аргументы и факты», і ті збагнули, що Пригожин явно перебрав зі своїми «кардинальними рішеннями». Якийсь «військовий аналітик» Олексій Леонков на сторінках «АиФ» обережно вказує, що пригожинський наказ не брати в полон українців «суперечить міжнародним конвенціям щодо поводження з військовополоненими»...

«Згадайте гітлерівську Німеччину...»

На сторінках «АіФ» Леонков поспішає запевнити, що заява Пригожина – це лише його «приватна думка».

«Вона розходиться з тим, що прописано у міжнародних конвенціях щодо поводження з військовополоненими. Росія їх дотримується. І заява приватної особи тут нічого не змінює. Ці норми припускають, що у випадку, якщо учасник бойових дій - комбатант - зробив певні дії, які свідчать про те, що він здається в полон - кинув зброю, підняв руки або білий прапор - знищення цієї людини є військовим злочином. Росія таких злочинів у ході своїх військових дій не чинить», - божиться «аналітик» Леонков з такою впевненістю, наче щойно прибув із російського окопа.

«Конвенції про поводження з військовополоненими регулюють права військовополонених під час їхнього захоплення в полон або у разі капітуляції, евакуацію полонених із зони бойових дій, умови утримання у таборах та приміщеннях, де перебувають ці люди. Мається на увазі, що з ними мають поводитися гуманно і утримувати в людських умовах, до них повинні мати доступ представники відповідних гуманітарних міжнародних організацій – таких як Червоний Хрест», – лагідно переказує Леонков.

Але тут його гуманність робить раптовий розворот: «У нелюдських умовах утримуються російські військовослужбовці, які опинилися в полоні під час СВО в Україні. Дані про це збираються Слідчим комітетом Росії для подальших дій».

«Умови утримання українських військовополонених неодноразово перевірялися різними компетентними організаціями. І не було жодного підтвердження того, що ми порушували міжнародні конвенції. Принцип Росії тут відомий: треба таки залишатися людьми, незважаючи на локальні війни та військові операції», - знову перетворюється на «гуманіста» російський «військовий аналітик».

Звичайно ж, його обурює, що «Україна не дотримується міжнародних конвенцій про поводження з військовополоненими» і за це «жодної відповідальності не несе».

Але цілком серйозно погрожує: «Зараз - так, не несе. Але згадайте гітлерівську Німеччину: доки вона не програла у війні, жодної відповідальності за свої дії, у тому числі за концтабори, не несла. А потім настав Нюрнберг. На жаль, не всіх винних у військових злочинах тих років вдалося зловити, багато хто з них зник на території нинішнього колективного Заходу і залишився там жити безкарно...».

Сюди ж хитромудрий Леонков намагається «підмішати» Ізраїль: «Але деяких одіозних постатей зміг дістати і покарати Ізраїль. Ізраїльтяни поставили собі за мету – щоб не було терміну давності для того, щоб закликати до відповіді цих військових злочинців. І досягали мети. До свого розпаду 1991 року це робив і Радянський Союз».

Ну, а на запитання газети «що буде, якщо ПВК «Вагнер» справді не братиме полонених», знову грає в «гуманність»: «Міжнародні організації подадуть на ПВК до суду, він винесе відповідний вирок, і за ним компетентні органи розпочнуть у міру своїх можливостей переслідувати винних. Однак Євген Пригожин, наприклад, може сказати, що це була його приватна думка, сказана на емоціях, або, скажімо, для самопіару. У цьому випадку знадобляться докази того, що такий наказ справді був відданий та виконаний бійцями ПВК «Вагнер».

«Якщо когось із таких бійців візьмуть у полон і в українському полоні він зізнається в тому, що виконував злочинний наказ, і вкаже того, хто його віддав - цю людину, яка віддала наказ, намагатимуться притягнути до відповідальності за військовий злочин», - туманно виправдовує пригожинських головорізів кремлівський «аналітик».

«Не залишиться нічого іншого, як просто його пристрелити»

Інформаційне агентство «ФАН», яке належить ватажку ПВК «Вагнер» Пригожину, просто таки оскаженіло від заяви заступника глави МЗС України Андрія Мельника, що «Україні потрібно вдесятеро більше зброї, ніж вона отримує зараз».

«Ні, ні в кого і так не було сумнівів у тому, що персонаж є відчайдушно нахабним хамом, бо добре пам'ятають те, як він регулярно ображав владу країни, в якій служив послом... Я впевнений, що це не особиста позиція Мельника , - обурюється автор статейки у «ФАН». - Зрозуміло, що у вищому політичному керівництві коїться бардак, але він у всьому, окрім жебракування. Пан Мельник завжди служив якимсь тараном, або, якщо завгодно, бейсбольною битою для вибивання з партнерів грошей і зброї. Робив він це дуже невигадливо - просто їх ображаючи і принижуючи, у найкращих бандитських традиціях, і як не дивно - це тривалий час працювало. Скривджена ліверна ковбаса, яка спочатку взагалі боялася відправляти на Україну якусь зброю, зрештою погодилася навіть на постачання танків. А отже, впевнений пан Мельник, можна давити й далі, аж до упору».

«Правда в тому, що країни заходу зараз і так напружують усі сили, щоб поставити Україні якусь зброю. Вони не просто вигребли з арсеналів і складів усю старину, вони вже почали роздягати діючі підрозділи, у яких у величезних кількостях відбирають артилерію та бронемашини. Країни заходу намагаються стрибнути вище за дупу, намагаючись налагодити для України виробництво боєприпасів... Просто вдумайтеся - весь могутній захід важко поставляє Україні найважливішу номенклатуру боєприпасів... І всього цього Україні мало. Вона перетворилася на якусь величезну чорну дірку, яка поглинає західні гроші та зброю. Поглинає безповоротно, тому що більша частина техніки, що постачається, залишається згорілими кістяками на українських полях. Але захід завзято, як загіпнотизований, продовжує надсилати Україні зброю та техніку», - біснується автор пригожинського ЗМІ.

І продовжує таврувати Захід: «І якщо ви думаєте, що один відсоток ВВП, який пан Мельник вимагає у західних країн, це гранична цифра, ви дуже помиляєтеся. Ви ж пам'ятаєте, що колись українці просили лише «Джавеліни»? Українські запити просто не знають кордонів. Я впевнений, що в результаті можуть з'явитися вимоги щодо передачі Україні тактичної ядерної зброї. Саме вимоги, а не прохання, бо захід сам їх так привчив. Звичайно, захід робив це все заради якихось своїх цілей, але в результаті потрапив у пастку сам, виростивши зі своєї кишенькової собачки злісного бультер'єра, який, поки що жартома, але вже кидається на господарів. Але зрештою може почати і кусатися».

«І тоді не залишиться нічого іншого, як просто його пристрелити. І тоді неминуче постає питання, а навіщо взагалі все це було? Навіщо витрачалися величезні гроші платників податків, зброя і навіщо розірвані всі дуже вигідні економічні зв'язки з Росією?», - не може зрозуміти пригожинський писар.

«Звичайно, це відбудеться не відразу і не за нинішніх європейських правителів. Україна спочатку повинна вкусити, щоб Європа прийшла до тями. Але те, що вона побачить тверезими очима, їй дуже не сподобається», - пафосно і смішно робить висновок він.

«Є погана новина та є хороша»

Офіційне видання уряду РФ – «Российская газета» - оцінила підсумки зустрічі країн НАТО в Рамштайні «за класичною схемою радянського анекдоту: є погана новина і є хороша».

«Погана складова навряд чи здивує російського читача. Безумство з накачуванням України все більш смертоносною та далекобійною західною зброєю продовжується і шириться. Астрономічні цифри витрат США і ЄС, що з'являються в пресі, на «проксі-війну» з Росією, схоже, не вражають вже і західного читача, - пише «РГ», звертаючи увагу на «нову західну точність: чи то 10 мільярдів більше (у Столтенберга - 65 мільярдів), чи то 10 мільярдів менше (у Остіна - 55 мільярдів)».

«Неозброєним оком видно живильне середовище для корупції: ситуації з «десятками мільярдів, що пропадають» - звичне середовище для українських корупціонерів, від легендарного Павла Лазаренка до володаря італійських вілл Арсена Авакова. Ну а те, що на 55-65 мільярдів доларів можна накупити безліч гидких знарядь вбивства - у цьому сумнівів немає...», - намагається вкусити «РГ» своїми «викриттями».

І з «болем у серці» запитує: «ЄС тим часом відзвітував, що навчив поводитися з західною зброєю 16 тисяч українських військовослужбовців, Британія – 14 тисяч, ФРН – 11,5 тисяч. Хтось ще вірить у мирну Європу й Німеччину, яка «знемагає від вини за злочини нацизму на радянській землі»?».

Ну а потім «РГ» переходить до «хорошої новини»: «Публічні розмови про "натовське майбутнє" України в Рамштайні були настільки цинічними, що їхні автори свідомо чи мимоволі показали реальність побоювань, які штовхнули Росію на початок військової операції. Тут знову ж таки треба цитувати... Столтенберг не залишив каменю на камені від офіційної натовської версії положення на 24.02.2022, за якою членство України в НАТО (і де факто і де юре) нібито не стояло на порядку денному... Загальне "послання" Заходу Україні з приводу членства НАТО таке: ви воюйте, а ми вам жодних гарантій не даватимемо, але може бути подякуємо за бійку з братами-слов'янами».

«Ось такий кривавий атракціон... Захід каже українцям: ви отримаєте гроші зі зброєю і увійдете до нашого "вищого суспільства", але - через кривавий конфлікт із братами. Тут і відповідь Заходу Росії, яка напередодні СВО просила собі гарантії безпеки: нейтрального статусу країни-сусідки (тобто невступу України до НАТО) та відмови Заходу від подальшої мілітаризації України. Остаточна відповідь Заходу пролунала тепер. У Рамштайні стало зрозуміло, що мирного варіанта для нас у Заходу просто не було», - з усіх сил намагається переконати газета російського уряду.

«Стануть електоральним тилом»

Прокремлівське видання, яке називає себе «Независимой газетой», майже з «викривальним» тоном розповіло, як «влада Донбасу та Новоросії готується до останніх рішень з Москви» у зв'язку з майбутніми «парламентськими виборами».

«НГ» повідомляє, що виборчком Ростовської області закупив майже 4,5 тис. переносних ящиків для бюлетенів, тому що невдовзі «даний регіон разом із Кримом стануть електоральним тилом для ДНР, ЛНР, Запорізької та Херсонської областей – там належить обрати нові парламенти за законами РФ, які це забороняють за військового стану».

«Держдума за місяць прийме таку норму: саму кампанію та власне голосування географічно розводять, суміщаться вони вже віртуально. А додаткові урни стануть у нагоді для реальних біженців», - пояснює «НГ», припускаючи, що в Ростовській області «судячи з усього, і буде облаштовано волевиявлення мешканців нових суб'єктів РФ – як тих, хто вже перебуває за їхніми межами, так і тих, хто їх залишить на час триденного «віддаленого» голосування за партійні списки кандидатів в заксобрання ДНР, ЛНР, Запорізької та Херсонської областей, що оновлюються за російськими законами».

При цьому НГ акцентує, що в зазначених «нових суб'єктах РФ» зараз «діє військовий стан, який однозначно забороняє проведення будь-яких виборів».

«Але оскільки, як це давно сформульовано, якщо не можна, але дуже потрібно – то можна, відповідні зміни до закону про основні гарантії виборчих прав громадян РФ вже пройшли перше читання в Держдумі. Приблизно у другій половині травня вони мають бути схвалені в остаточному вигляді. Нагадаємо, що ЦВК РФ отримує право затвердити самостійні ініціативи нових регіонів про те, щоб нинішні перші вибори провести в особливому форматі», - пояснює «НГ» кремлівську технологію «виборів» на захоплених українських територіях.

І продовжує розповідати, чого хоче Кремль: «По-перше, розвести саму політичну кампанію та власне процедуру голосування, перемістивши останню до інших суб'єктів РФ. Зрозуміло, що в цьому сенсі якимось електоральним тилом Донбасу та Новоросії стають саме Ростовська область та Крим. Але цікаво, що влада нових регіонів досить відверто висловлюється про очікування фінальних сигналів із Москви. Скажімо, віце-спікер Народних зборів ДНР єдинорос Сергій Прокопенко в кулуарах міжнародної науково-практичної конференції, присвяченій 240-річчю приєднання Криму, Тамані та Кубані до Російської імперії, розповів в інтерв'ю ТАРС навіть про найменші подробиці майбутньої кампанії. про ключовий принцип проведення. Втім, про виїзні ділянки він обмовився, але лише про ті, де можуть голосувати військовослужбовці СВО. Це, мабуть, означає, що в запасі влада вже має не менше півмільйона гарантованих бюлетенів».

«По-друге, – зазначає «НГ», – Держдумою якраз уже вирішено послабити вимоги до документів, за якими видаватимуться ці бюлетені, у тому числі й у рамках системи «Мобільний виборець». До речі, щось підказує: попереду, мабуть, ще й рішення про полегшення таким «віддаленим» виборцям на виїзді як персонального, можливо, і колективного доступу до дистанційного електронного голосування (ДЕГ). Додаткова кількість виносних урн у тій же Ростовській області, звичайно, пов'язана з тим, що там досі перебуває чимала кількість біженців від спецоперації зі Східної України».

«По-третє, особливий формат перших виборів у нових суб'єктах РФ означає зниження жорсткості вимог до кандидатів, скажімо про заборону іноземних фінансових інструментів. І підбір кандидатів, звичайно, вже ведеться, показуючи, що обрання заксобрань пройде не просто за партсписками, а за квотною схемою, коли кожна парламентська партія отримає свою частку мандатів, а «Єдина Росія» – левову. Керівництво чотирьох регіонів, які обиратимуться не безпосередньо, вже записуються на праймеріз ЄР, щоб стати її паровозами. Наприклад, в.о. голови ДНР Денис Пушилін чи в.о. запорізького губернатора Євген Балицький. Луганський в.о. Леонід Пасічник, як і належить чекістам, діє без зайвого шуму, а в.о. губернатора Херсонської області Володимир Сальдо просто постійно від колег дещо відстає», - констатує «НГ».

«До речі, Балицький та Сальдо, проте, знайшли свої передвиборчі родзинки. Перший оголосив про відтворення реєстрового війська запорізьких козаків, заявивши, що вже наступного року ці вільні лицарі зберуть своє коло на історичній батьківщині – острові Хортиця. Другий пообіцяв незабаром повернути на законне місце в Херсоні пам'ятник князю Потьомкіну, але певної дати все-таки не вказав», - підсумовує нібито «Независимая газета», ні буквою не засумнівавшись у «законності» майбутніх російських виборів на захоплених українських територіях.

Огляд підготував Михайло Карпенко, ОстроВ

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті