"Можливість взяти участь у виборах Президента РФ - це величезне щастя". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня головною темою ЗМІ окупованого Донбасу залишалися майбутні вибори президента Росії. У "народних республіках" було створено виборчі штаби, у людних місцях почали з'являтися пікети зі збору підписів на підтримку "самовисування Путіна". Місцеві журналісти всі ці передвиборчі клопоти висвітлили в пафосних репортажах і новинних стрічках.

"Мы, нижеподписавшиеся..."

Виборчі штаби в "ДНР/ЛНР" звісно створювали як структуру для передвиборчої агітації. Так, повідомило "Донецкое агентство новостей", при штабі "організовано юридичну консультацію волонтерів, які працюватимуть у пунктах збору підписів". Інакше кажучи, жителів "республіки" навчатимуть... як правильно залишити свій автограф у підписному листі. "Буде створено центр звернення громадян, у якому кожен може отримати консультацію щодо збору підписів", - розповіли місцеві журналісти.

У "ЛНР" інформація про початок роботи виборчого штабу була витримана виключно в радісних тонах. "Нам із товаришами випала велика честь одними з перших у Росії відкрити штаб громадської підтримки кандидата в Президенти країни Володимира Путіна"; "Це радує нас"; "Усі бачать, яку величезну допомогу, яку величезну роботу проводить Росія з відновлення Луганщини, відроджуючи буквально її з руїн. І яких зусиль докладає особисто Президент країни і яку величезну увагу він приділяє нашим регіонам"; "Ми не просто відкриваємо штаб громадської підтримки, ми відкриваємо майбутнє. Ми всі з вами, по суті, починаємо жити у вільній, сильній, відкритій країні".

Очевидно, що збір необхідних 300 тисяч підписів для VIP-самовисуванця - порожня формальність, тому на окупованому Донбасі він з перших днів перетворився на добре організовану масштабну рекламну кампанію. Луганські ЗМІ не приховували, що "в організації кампанії бере участь потужна мережа активістів і волонтерів ЛНР. Усі вони пройшли попереднє навчання".

Репортажі та новини "з полів" здебільшого містили цитати "вдячних громадян нових регіонів", яким випало небачене досі щастя - проголосувати за Путіна. "Як іншого президента нікого більше не бачу, він єдиний наш президент, Володимир Володимирович: хто, як не він?"; "Я сьогодні віддала свій голос на підтримку Президента Путіна, тому що вважаю його гідною людиною, щирою. І я вважаю, що він принесе навіть кращий розвиток нашій Республіці і наше місто буде процвітати", "Найкращий Президент", - нібито в один голос заявляли підписанти. "Для жителів ДНР можливість взяти участь у виборах Президента РФ - це величезне щастя", - резюмувала "глас народу" "співголова регіонального виборчого штабу Путіна в регіоні Олена Євсєєва".

Квартирне питання

Одним із найпопулярніших аргументів, чому жителі окупованого Донбасу мають голосувати за Путіна, були заяви про те, що під його керівництвом регіон, який зараз лежить у руїнах, у найближчому світлому майбутньому буде відроджено. Не випадково минулого тижня в місцевих ЗМІ вийшла ціла серія новин про перспективи житлового будівництва. Заступник голови уряду Росії Марат Хуснуллін, який вкотре відвідав Донецьку і Луганську області, в стилі Остапа Бендера розповів журналістам про те, на який квітучий край перетворяться умовні донецькі та луганські Васюки. "Відразу шість компаній... планують побудувати в Луганську і Свердловську багатоквартирні будинки та житлові комплекси загальною площею понад 70 тис. кв. м", - повідомив він. 

Але це, за його словами, тільки початок.  "Тиждень тому під час відрядження в ЛНР обговорювали розвиток містобудівного потенціалу регіону, зокрема й будівництво нового сучасного житла, оскільки важливо забезпечити жителям нових регіонів умови для комфортного життя. Мінбуд Республіки спільно з муніципалітетами провели велику роботу і підібрали 109 ділянок під житлове будівництво загальною площею 886 га. За розрахунками, на них можна побудувати близько 1,5 млн кв. м житла", - надихнув він сотні тисяч жителів регіону, які через російську агресію втратили дах над головою.

Тему продовжив директор будівельної компанії "Житлобудінвест" В'ячеслав Семенков.  Він розповів журналістам, що його робітники побудують "котеджний житловий комплекс у Кам'янобрідському районі Луганська". Окупанти обіцяють, що "житловий комплекс" на околиці, набагато більше схожій на величезний пустир, ніж на "район столиці республіки", складатиметься з 200 котеджів площею від 120 до 140 квадратних метрів. До кожного з них буде віднесено земельну ділянку в класичні "радянські" шість соток. Інакше кажучи: хочеш - живи у квартирі, хочеш - у власному будинку з садом і городом.

Але, як казав класик російської красного письменства Віктор Черномирдін, хотіли як краще, а вийшло, як завжди. У тих жителів Донбасу, які уважно слухали приїжджих і місцевих чиновників-колабораціоністів, не залишилося жодних сумнівів у тому, що квартири і котеджі в "ДНР/ЛНР" будують зовсім не для них. Усе обіцяне житло буде продаватися в рамках програми пільгової іпотеки. Начебто, умови дуже вигідні - лише 2% річних, але сума (тіло) власне кредиту явно не підйомна для звичайних людей.  За інформацією першого заступника "міністра будівництва і ЖКГ ЛНР" Тетяни Буряк, вартість квадратного метра в новобудовах Луганська становитиме від 95 до 120 тисяч рублів. Котеджі на не найблагополучнішій околиці обласного центру обіцяють реалізовувати по 70 тисяч рублів за квадрат.

Хто, виходячи з таких цін "пільгової іпотеки", стане щасливим новоселом, стало остаточно зрозуміло після роз'яснень "Донецького агентства новин". Виявилося, що за умовами програми квартиру або будинок може купувати будь-який (!!!) громадянин РФ, який захоче оселитися в "нових регіонах". Очевидно, що саме приїжджі росіяни - військові та цивільні - будуть у змозі купувати обіцяне жителям Донбасу житло.   

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті