Маріуполь стає "чорним" містом для російської армії. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня російська влада повідомила, що на окупованих територіях України, які в РФ називають своїми "новими територіями", було відкрито "регіональні підрозділи" Роскомнагляду, тобто цензурного органу. Виявилося, що в "ДНР", "ЛНР", непідконтрольних частинах Херсонської і Запорізької областей зареєстровано всього 11 підконтрольних Кремлю засобів масової інформації. Скільки з них припадає на Донбас - не уточнюється. На сьогодні численні, часто анонімні Телеграм-канали, ЗМІ не вважаються, тому можуть собі дозволити відхилення від "генерального курсу партії".

Неофіційно про "офіційне"

Наочно деякі розбіжності в дозволених російською владою інформаційних ресурсах, які умовно мають назву "воєнкорівських", добре помітні в ситуації з недавніми обстрілами Маріуполя. Так "Донецкое агентство новостей" обмежилося скупою новиною про те, що 26 травня "бойовики Києва завдали ракетного удару по Маріуполю. По місту було випущено дві далекобійні ракети. Зі свого боку, кореспондент ДАН із місця подій розповів, що вибухи було чути на все місто". Так званий "глава адміністрації" Маріуполя Олег Моргун був трохи більш багатослівним. "Сьогодні ввечері ВФУ обстріляли Маріуполь. У напрямку міста було випущено дві далекобійні ракети. На щастя, за попередніми даними, жертв, постраждалих і руйнувань міської інфраструктури немає", - написав він у тебе в ТК.

А ось "воєнкори", так би мовити, далекі від чиновницьких кабінетів, на основі "офіційних" повідомлень почали видавати розширені версії. "Два з половиною мільйони доларів - саме стільки коштує крилата ракета Storm Shadow. Ворог їх випустив дві. Одну відпрацювало наше ППО, друга влучила в порожній зруйнований завод Азовсталь. П'ять мільйонів на вітер", - написав такий собі Руденко.

"Це точно не радісний пост про невдачу ворога. Те, що ці ракети долетіли до Маріуполя, це вже величезна проблема. Але дуже добре, що вони не досягли своєї мети", - зумів залишитися він у рамках близької до "державної" концепції.

Однак його менш слухняні та більш схвильовані колеги його не підтримали. "Поки Руденко переконував нас, що завод стоїть, пустує, і хохли нічого не домоглися, останні, чомусь, з нас регочуть... Мовляв, насправді ракетки поцілили у вертолітний майданчик і склад некерованих авіаційних ракет... Вони, звісно, дурні, але невже настільки, щоб цілитися просто у "покинуту закидьку"?", - припустив менш райдужний сценарій ТК "ЧП Донецк".

З уже зовсім розперезався "власкор" одного з російських телеграм-каналів. "Маріуполь стає "чорним" містом для російської армії", - написала "Кремлівська табакерка". Нібито з посиланням на офіцерів Генерального штабу ЗС РФ і російських окупантів, які служать у Маріуполі, авторка повідомляє, що "в п'ятницю, 26 травня, в результаті... обстрілу знову масові жертви - понад 250 загиблих"

"Українські ракети влучили в місце розташування великої групи військових і в скупчення нашої техніки, розповіло джерело в Генштабі. Цього разу удар був наведений на досвідчених військових - спецназ і морпіхів, які напередодні прибули до Маріуполя", - пише він.

"У тому, що удар стався за наводкою, ніхто вже не сумнівається. "Нас тут багато місцевих просто ненавидять. Стежать за нами, наводять ракети, чекають українську армію. Просто нестерпно тут", - цитує він слова одного з "визволителів".

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті