Люте і безглузде м'ясо коїться в частинах, які штурмують позиції ЗСУ під Донецьком. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Публікації окупованого Донбасу минулого тижня були очікувано скорботні. Місцеві автори оплакували Владлена Татарського (в миру Максима Фоміна). Починаючи з понеділка інформаційне поле було наповнене спогадами в стилі "А помните, каким он парнем был". Потім розповіді друзів, включно з тими, хто бачив загиблого "воєнкора" один раз мигцем зі спини, змінилися надгробними промовами і цитуванням написів на траурних вінках. Однак, крім оплакування Владлена Татарського, минулого тижня в сепаратистських публікаціях порушували й набагато сумніші теми, ніж смерть і похорон банального кримінальника. Йдеться про прийдешній контрнаступ ЗСУ, на який російські окупанти та їхні посіпаки з "ДНР/ЛНР" чекають із великою тривогою.

Усі підемо на "м'ясо"

Донецька поетеса і за сумісництвом "воєнкор" Анна Долгарева закликала не боятися ВСУ. Мовляв, російська армія "всех сильней". "Кілька днів тому був дуже великий бій на південний захід від Авдіївки в напрямку від Опитного і Спартака. Завдяки цьому бою гарнізон Авдіївки відволікся, і наші брати завдали удару з півночі і непогано просунулися. Задум командування на охоплення вже читається неозброєним поглядом...", - розповіла вона в одному з інтерв'ю.

Їй заперечили, ймовірно, більш компетентні автори. "Ань, це був не бій, а просто черговий розстріл. Укропи підпустили бехи з десантом, десант спішився, пішов уперед. Десант "розмотали" мінометами, а потім добили стрілецькою зброєю, бехи спалили. З десанту не повернувся ніхто, укри взяли кілька полонених. "Відволікатися" від чогось для цього нікому не знадобилося. Просто мішені в тирі", - написав блогер під ніком "Нам пишут из Янины".

"Питання про те, яке люте і безглузде м'ясо місяцями коїться в... частинах, що "штурмують" укрівські позиції під Донецьком, під Авдіївкою та Мар'їнкою, неодноразово порушувалося. Ось тут люди вже відкрито говорять про це. Цими самими словами - м'ясо, м'ясні штурми. Говорять цими нехорошими словами про все це близькі тих, хто в цьому "м'ясі" вариться", - засмучується "воєнкор". "Втрати. Важкі бої. Найважчі. Штурмують без арти. Є багато спірних і навіть протиправних дій до своїх же. Але у нас же РПЛ не бачить проблем. Військовим потрібно просуватися. Будь-яким шляхом. А молодших командирів найвищі генерали не слухають. І ось знаєш, що сказати, але, якщо скажеш - сядеш", - посилається автор на російську журналістку Анастасію Кошеварову.

"У нас закінчується піхота. Уже не "хороша піхота", а просто піхота взагалі. Просто піхота, щоб надійно утримувати ті позиції, що є. В обороні. Власне, вона вже практично закінчилася. Техніка теж. А далі буде той самий український наступ. Як будеш розповідати про нього, Ань? Як пояснюватимеш, чому фронт так різко покотився на схід? Як пояснюватимеш людям, чому, досить швидко "зливши" на м'ясо одну хвилю мобілізації, треба "зливати" наступну ще швидше і кидати наловлених по країні мужиків, які нікуди не потрапляють зі своїх автоматів, під каток введених у бій свіжих українських резервів?" - продовжує заочну дискусію з поетесою "Нам пишуть з Яніни".

"Я зараз не тролю, не під'*бую. Я пропоную заздалегідь про це подумати, підшукати слова. І тобі, і всій Z-спільноті. Тому що буде саме так. Феєричне бл*дство з тотальним хоровим замовчуванням того, що було влаштовано пізньої осені та взимку, з усіма цими "штурмами", закінчиться страшною ганьбою "перегрупування", ганьбою небачених раніше масштабів", - прогнозує він.

Шапками закидаємо

Не додали любителям "русского мира" оптимізму і публікації колишнього офіцера СБУ, а нині одного з командирів "управління Росгвардії по ДНР" Олександра Ходаковського. Зрадник Батьківщини запевняє, що дефіцит боєприпасів - це не просто тимчасова снарядна дієта, а підготовка до можливого наступу ЗСУ.

"Якщо наші нещодавні нарікання на нестачу БК відображали одні тенденції, то зараз не нестача, а майже повна відсутність зумовлені, зокрема, й іншою причиною: підготовкою до наступу противника. Так, ми виробляємо якусь кількість боєприпасів на місяць, але добова витрата в режимі позиційного бодання майже повністю з'їдала запаси, що надходили на фронт. Зараз командування прийняло рішення на ділянках, де не ведеться активного наступу, добову видачу припинити майже повністю", - пише він. 

Йому не подобається це рішення. Ходаковський підтверджує, що воно для передових частин дуже болюче. "Коли твою піхоту обробляють, як у тирі - холоднокровно сприймати це неможливо". Але як уже кадровий офіцер окупаційної армії закликає поставитися до неминучих людських втрат із розумінням. "Якщо ми розуміємо, що стоїть на кону - нам доведеться терпіти. Нам гостро необхідно зустріти супротивника так, щоб навіть його можливий тактичний успіх обернувся для нього повним виснаженням, що дасть нам змогу перегрупуватися і в перспективі заволодіти ініціативою", - переконує він читачів та й самого себе, що якщо зараз російським окупантам на Донбасі погано, то незабаром стане добре.

Ще більш позитивним щодо майбутнього "СВО" виявився такий собі Ян Гагін, який сам себе називає "радником т.в.о. глави ДНР" і "військово-політичним експертом". На окупований Донбас, так би мовити, радити Денису Пушиліну, він був десантований із захопленого РФ Криму.  Його прогнози щодо весняного наступу більш ніж оптимістичні. Мовляв, ворог буде розбитий у перші години контрнаступу. За його словами, командуванню ЗС РФ відомо про плани української армії. "Будь-який контрнаступ ЗСУ стане "зоряним часом" для російської авіації, оскільки українцям доведеться вийти зі своєї захисної зони ППО. Противник зазнає в перші ж години, я думаю, колосальних втрат. І я не думаю, що багато хто з них доїде до самої лінії фронту", - втішає він панікерів.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті