Крим: туристичний сезон впав, місцеві чекають закінчення війни

"Коли таке було, щоб у розпал туристичного сезону (серпень вважається найактивнішим місяцем) пустували найтоповіші готелі та пансіонати, і навіть знижки вже не допомагали. Такого не було навіть у 2014 році, коли не було ні Кримського мосту, ані авіасполучення з РФ. Скасовуються всі можливі броні, не допомагають ніякі "заманювання". Про осінній оксамитовий сезон можна взагалі забути, закриваються багато готелів, пансіонати, будинки відпочинку, їх просто нерентабельно вже тримати", - розповів один з представників кримського турбізнесу.

Згідно з "офіційною статистикою" від окупаційної влади, цього літа туристів було всього на 19% менше, ніж роком раніше.

Щоправда, за інформацією "Острова", левова частка "відпочиваючих", які, швидше за все, потрапили в цю "статистику", складають бюджетники, силовики та військові, які прибули на окупований півострів по роботі. За словами кількох співрозмовників із Криму, "місцева влада" рахувала в принципі всіх хто відвідував півострів, незалежно від цілей.

"У нас точні дані, що туристів цього року було мінімум у два рази менше. Це підрахунки кількох великих організацій, які нам озвучують на закритих зустрічах та нарадах. Я вам навіть більше скажу, ці дані не включали другу половину серпня – найпровальніший період цього літа. Яке зниження на 19%? Про що ви говорите?", - каже один із кримських ріелторів.

У Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим також заявляють про провалений туристичний сезон на півострові.

"Активно поширюються наративи про нібито збільшення соціально-економічних можливостей для жителів тимчасово непідконтрольних районів півдня України у зв'язку з інтеграційними процесами з тимчасово окупованими територіями АР Крим та м. Севастополя в результаті проведення "спеціальної військової операції". Насправді кримські блогери оприлюднювали матеріали та фото з явними ознаками проваленого туристичного сезону у Криму, куди через війну бояться їхати навіть росіяни ”, - йдеться у повідомленні відомства.

"ОстроВ" поговорив з кількома представниками туристичного бізнесу Криму, і з'ясував, як насправді пройшов туристичний сезон цього літа, і чому багато місцевих мешканців, які у березні-квітні підтримували "спецоперацію", все частіше почали говорити про необхідність припинення війни на будь-яких умовах.


Туристів все менше і менше

Місцева окупаційна влада прогнозувала, що цього року Крим відвідає близько 9 мільйонів російських туристів. Такі прогнози будувалися в основному через ковидні обмеження, європейські санкції та зростання курсу долара.

У результаті, згідно з інформацією від так званого голови Криму, півострів відвідали 4,2 млн відпочиваючих.

"Літній туристичний сезон у Криму відбувся. За червень – серпень поточного року в республіці відпочило понад 4,2 мільйона туристів. Це на 19% нижче, ніж за аналогічний період рекордного 2021 року та на 7% менше показника літнього сезону 2019 року ", - заявив колаборант.

Більш реалістичні дані наводить Асоціація туроператорів Росії. Згідно з її інформацією, за підсумками літнього сезону туристичний потік в окупований Крим упав на 50% порівняно з результатами минулого року.

"Останні події у Новофедорівці та під Джанкоєм не можуть радикально погіршити статистику, тому що 90% вже з'їздили або вже зараз перебувають на відпочинку. Сезон завершується, тому підсумкова цифра склалася, і можна говорити, що турпотік до Криму знизився наполовину", - заявив віце-президент Асоціації туроператорів Росії Сергій Ромашкін.

Фото з камер спостереження також промовисто показують потік туристів на острові.

Про масштаби проваленого сезону "ОстроВу" розповів один із керівників місцевого туристичного агентства. Він проілюстрував їх найпростішими прикладами. Якщо рік чи два тому, готельний номер у тризірковому готелі Ялти коштував 7000 рублів на добу, то в середині серпня ціна впала до 3000-4000 рублів.

"Мені особисто дзвонив один із директорів готелю і просив "підкинути" їм туристів, щоб закрити другу половину серпня не збитком, а хоча б виходом у нуль". Це мій добрий знайомий, і я чудово пам'ятаю, як рік тому я благав його заселити одну сім'ю з Самари, яка залишилася без житла з вини нашої агенції, і він мені тоді розповідав, що місця розпродані на місяці вперед, дякував коронавірусу та європейським обмеженням, які дали Криму потік туристів та можливість підвищити ціни до небувалих висот", - розповів він.

У результаті, за його словами, на початку вересня знайомому довелося закрити готель до наступного туристичного сезону (орієнтовно до травня), скасувати невеликі броні, які вже були зроблені.

"І тоді вони почали продзвонювати росіян, щоб перепрошувати, повертати гроші і допомагати шукати інші варіанти. Для цього підключили наше агентство. І яке було наше здивування, коли майже всі, хто забронював номери на вересень місяць, розповіли, що в принципі вже не збираються. їхати, тобто навіть той мінімум, який, згідно з бронею, збирався їхати в готель, за фактом не з'явився б", - поділився турагент із "ОстроВом".

Після цього агенція почала продзвонювати іншим клієнтам, які збиралися приїхати до Криму наприкінці серпня-початку вересня, і з'ясовувати, які поїздки відбудуться, а які ні.

"Ми були в шоці від почутого. Ці цифри ми ніде, звичайно, не озвучимо, але 78% броней було скасовано. Людям навіть не шкода завдатку, який був внесений і який пропаде. Багато хто дивувався, що ми питаємо про таке, говорили:" Ви ще питаєте? Смієтеся з нас? Який Крим і який відпочинок?". Зараз ми намагаємося оптимізувати роботу, щоб не закінчити сезон у мінус. Але готельєрам набагато складніше, бо їм треба платити персоналу та комунальні незалежно від того, є туристи чи ні", - розповів він.

Перевірити достовірність інформації про небувалі знижки у кримських готелях нескладно. Достатньо зайти на місцеві сайти з оренди житла.

Ціни на готелі, які розраховані на туристів, знижуються щонайменше вдвічі. Але ці знижки не працюють. Зняти сімейний номер у готелі на березі моря в Євпаторії можна за рекордно низькі 2-3 тисячі рублів на добу. Більше того, знайти номер можна без проблем "сьогодні на завтра".

Таких "умов" та знижок не було навіть у 2014 році, коли Росія тільки анексувала півострів і не було Кримського мосту, згадують місцеві ріелтори.

"Дуже багато відмін броней. Спочатку серпень, незважаючи на спецоперацію і все інше, був заброньований ну відсотків на 70 так точно. Ми ще з колегами нарікали, який поганий сезон цього року буде. Але ми й подумати не могли, що більша частина цих бронювань буде скасована. Особливо це стосується групових заїздів - це мало не основне джерело доходів невеликих готелів і пансіонатів на ПБК (Південний берег Криму, - ред.) Уявіть собі, що була броня на групу з 30 людей (а це 70-80% всього номерного фонду готелю), і за тиждень вона скасовується. Де за такий короткий період знайти заміну? Та й немає жодної альтернативи, нові туристи не їдуть, а старі масово скасовують броні, - розповіла «ОстроВу» турагент з Ялти Вікторія, яка займається груповим розселенням російських туристів на ПБК.

Крім того, зазначає вона, і ці, найбільш стійкі, які таки їдуть, вимагають вже нових умов проживання, а саме великі знижки, безкоштовне харчування, трансфер і так далі.

Вона також поділилася з "ОстроВом" реальними цифрами скасування броней на ПБК за серпень місяць. Якщо 2020 року її турагентство заселило 45 тисяч туристів за курортний сезон (травень-вересень), 2021 – 49 тисяч, то цього року, з урахуванням скасованих броней, лише 16 тисяч. Тобто лише третина від минулорічних показників.

За її словами, у неї лише на серпень було заброньовано близько 10 тисяч місць, але за фактом приїхали 2-3 тисячі. Решта скасували бронь або перенесли поїздку на наступний рік.

Прогнози на вересень ще гірші – із 8 тисяч бронювань залишилося 1300.

"І не факт, що ці поїздки відбудуться з огляду на всі останні події. Є й інша проблема, про яку говорять готельєри. Ті, хто зараз зберіг бронь і приїжджає, це, як правило, найбюджетніші туристи, які не бувають за кордоном і які не хочуть втрачати передоплату за поїздки. Так, вони приїжджають, але вони не піднімають місцеву економіку: ресторанами не ходять, на екскурсії не їздять і так далі. Вони сидять у номерах, ходять на пляж, харчуються здебільшого із супермаркетів", - каже вона.

Її, як і багатьох інших співробітників місцевого туристичного бізнесу, обурюють заспокійливі заяви "влади" про те, що сезон постраждав лише на 19%, а так справи йдуть добре.

"Їм би проїхатися невеликими селищами ЮБК і поговорити з людьми, які цілий рік живуть на те, що напрацюють за літо. Мені одна з власниць приватного будинку для здачі в Сімеїзі зізналася, що цього літа вона заробила близько двох тисяч доларів - такого мінімуму у неї ще ніколи не було. А тепер розділіть це на 10 місяців, плюс комунальні. А це її єдиний заробіток. Раніше вона за сезон заробляла 5-6 тисяч доларів. І таких людей тисячі. Це не великі готелі в містах, куди цілий рік приїжджають чиновники та бізнесмени, це прості роботяги, які заробляють на туристах. І вирішення проблеми не видно, про це не говорять", - зазначила турагент.

"До речі, ця жінка дуже активно підтримувала спецоперацію на самому початку, розповідала мені, що пишається Росією і все в такому дусі. Минулого тижня, коли вона мені скаржилася про низькі заробітки, вже говорила, як вона хоче закінчення цього всього вже хоч чимось", щоб повернути все як раніше . Коли я здивувалася і перепитала, вона додала мені: "А ти думаєш, я одна так думаю? Ніхто не знав, що все так затягнеться і до нас прийде, тому скоріше б все закінчити", - додала вона.



Чому не їдуть

За словами колаборанта Аксьонова, зниження туристичного потоку пов'язано виключно з тимчасовим призупиненням авіасполучення Криму з материковою частиною РФ. Інших причин Аксьонов не бачить. І це при тому, що згідно з минулорічними даними, із загального турпотоку за січень-липень 2021 р. на авіатранспорті прибула до Криму лише третина туристів.

Представники туристичного бізнесу не погоджуються з такою оцінкою.

"Звичайно, авіасполучення – це дуже важливо, і найзаможніші туристи прилітали до нас на літаках. Але це лише вершина айсберга. Основна проблема полягає в тому, що спочатку наша влада кілька місяців розповідала з усмішкою на обличчях, що в Криму безпечно як ніде і "спецоперація" ніяк не впливає на життя на півострові. Але потім у нас вибухи, ППО, безпілотники, гелікоптери, перевірка бомбосховищ і так далі. Люди не люблять, коли їх тримають за дурнів. Хто їм тепер повірить?", - розповів «ОстроВу» туристичний агент із Сімферополя Михайло.

За його словами, багато російських туристів чітко змалювали йому причини скасування турів до Криму.

По-перше, - це логістичні складнощі.

"І справа не лише у відсутності авіасполучення. Справа у жахливих радянських поїздах, на які не дістати квитки. У жахливих автобусах з непрацюючими кондиціонерами, які їдуть поганими дорогами. У дорогому бензині, щоб їхати на своєму транспорті", - каже він.

По-друге, - це питання безпеки.

"Звичайно, вибухи на аеродромі, на складах похитнули туристичний бізнес. Я б сказав, збили його з ніг. Далі пішла робота ППО, люди не спали ночами, не знали, що робити при гучних плесках. Тому багато хто їхав, не дочекавшись закінчення відпустки. Не забувайте про літаки і гелікоптери, які постійно літають над головами у туристів, колони бронетехніки, поранені військові, які гуляють вулицями у формі. Люди на відпочинку не хочуть таке бачити ", - розповів Михайло.

По-третє, - це більш високі ціни.

"У нас виникла патова ситуація. З одного боку, ми змушені знижувати ціни на проживання (тобто те, що можна знизити вручну), з іншого – ціни на продукти, в ресторанах, паливо, ліки зросли суттєво. І цього не можуть не Якщо ми можемо домовитися з власником готелю про зниження ціни за проживання, ми це робимо і дуже активно, але як ти домовишся з супермаркетом чи рестораном? їхати до Криму чи ні", - зазначає турагент.

Окремо представники туристичного бізнесу виділяють ситуацію довкола Кримського мосту. Враховуючи, що на сьогоднішній день це стало єдиною дорогою, якою відпочиваючі можуть потрапити на півострів, цьому приділяється особлива увага.

"Я не раз чула відмови від поїздки через те, що можуть зруйнувати Кримський міст і тоді не можна буде повернутися назад до Росії. Тобто людей лякає не так ймовірність постраждати при можливій атаці на міст, як можливість застрягнути на півострові. З цієї ж причині виїжджають навіть деякі місцеві жителі Криму, особливо ті, у кого робота зав'язана на материковій частині РФ. Страх той самий - атакують міст і тоді ніхто не зможе нікуди виїхати. І якщо спочатку "спецоперації" ми вірили владі, що Міст захищений, то після подій у серпні на її заспокоєння не звертають уваги. А Україна цим користується, лякаючи нас руйнуванням Кримського мосту. Та й ми не сліпі, бачимо, що відбувається у Херсоні", - зазначила представник туристичного бізнесу Марія.



Прогнози нерайдужні

Не встиг місцевий туристичний бізнес прийти до тями після цього сезону, вже пішли розмови про майбутній. І прогнози малюються нерайдужні. Якщо обвал нинішнього сезону стався вже після новин про "прильоти" по кримських об'єктах, то чи будуть росіяни планувати поїздку на наступний рік?

"Нам дуже складно планувати наступний сезон. Вже зараз ми порушуємо це питання на нарадах, але навіть найоптимістичніші прогнози нас не радують. Якщо місцеві жителі можуть ще звикнути до роботи ППО та інших вибухів, у них просто немає виходу, то туристи цього не зазнають. "У тій же Росії є інші напрямки, а є ще відкрита Туреччина, Грузія, Єгипет. Наш прогноз на наступний сезон - це триразове зниження туристичного потоку в порівнянні з нинішнім сезоном", - розповів кримський турагент Михайло.

Інші опитані представники туристичної галузі у Криму вважають такий прогноз навіть оптимістичним .

Турагент з Ялти Вікторія, поспілкувавшись із деякими експертами та своїми колегами з материкової частини РФ, каже, що при поточному розвитку ситуації наступного року приїдуть лише найзапекліші фанати відпочинку в Криму, або бюджетники з безкоштовними путівками.

"Нам прямо кажуть, що, якщо все йтиме так як зараз, групових заїздів точно не буде. Не буде сенсу робити броні, це збитки. Готелі, звичайно, будуть знижувати ціни, робити акції та пропозиції, але це не сильно підніме попит. По-перше, до Криму треба ще якось дістатися, по-друге, ніхто не повезе дітей туди, де постійно лунають якісь вибухи», - каже вона.

Ще одна її колега розповіла, що багато відпочиваючих, які залишали Крим наприкінці серпня, обіцяли приїхати знову, тільки коли все закінчиться.

"Так і казали: "Коли все закінчиться". Я навіть у якийсь момент почала запитувати, що саме закінчиться і як саме. І ніхто не сказав "перемогою" або щось у такому дусі. Для них важливим є лише спокій і відсутність вибухів. А якою ціною це буде досягнуто, не має значення. Люди втомилися від цієї війни чи спецоперації. Що місцеві, що приїжджі. Це звідкись здалеку добре міркувати про військові перемоги, а коли ти прокидаєшся в центрі Севастополя від вибухів і біжиш з пляжу в Євпаторії, це зовсім інша історія. Тому ми розраховуємо, що наступний сезон пройде гірше, але сподіваємося, що все закінчиться і туристичний Крим знову розквітне ", - зазначила турагент із Сімферополя.

Хочеться лише додати, що ми також сподіваємось та віримо, що туристичний сезон в українському Криму розквітне вже незабаром.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті