Комунальний колапс. Донецький щоденник

2022 року, коли Донецьк відрізали від водопостачання, жителі сподівалися, що незабаром "влада" щось придумає для виходу із ситуації. Ну, не залишать же місто-мільйонник без води, – міркували вони. Хоча Донецьк уже давно не налічує стільки мешканців, але амбіції залишились. Та й кремлівські маріонетки невтомно розповідали по телевізору то про наповнення водосховища, то про початок будівництва століття – водоводу Дон-Донбас, який вирішить проблему води в «республіці». У свою чергу помаранчеві водовози, що снують дорогами Донецька, вселяли надію, що в будинках буде тепло.

І, справді, сяк-так донеччани перезимували першу зиму війни в умовах відсутності постійної подачі води. Це багатьом дало надію, що найбільші комунальні труднощі позаду і наступна зима буде легшою.

У травні 2023 року "влада" відзвітувала, що будівництво водоводу з річки Дон завершено в рекордні терміни – лише за чотири місяці. Мовляв, вода вже почала надходити до накопичувальних резервуарів на території Донбасу за новим водоводом. "Цій унікальній гідротехнічній споруді немає аналогів у Росії. Поступово потужність споруди вийде на проєктну – 288 тис. куб. м на добу, що забезпечить жителів Донецька, Макіївки, Горлівки, Ясинуватої та Єнакієва водою за графіком у щоденному режимі", – написав Пушилін у своєму телеграм-каналі.

Проте проєкт водоводу з Дону на окуповану територію Донбасу з тріском провалився. Бо обіцяної щоденної подачі води так і не сталося. Жителі "ДНР", як і раніше, існують без жодного натяку на стабільне централізоване водопостачання. Донеччани зрозуміли, що МММ-щик Денис Пушилін та його оточення, разом із чиновниками Ростовської області, розгорнули масштабну діяльність заради крадіжки величезної виділеної з російського бюджету суми.

Зрозуміли донеччани так само і те, що без водопостачання, з настанням холодів, під загрозою буде і подача тепла до їхніх будинків. Так воно і сталося. У Київському районі жителі, що залишилися, вже два роки зимують у крижаних квартирах. Звернення до інстанції не дали позитивних результатів. Їм пояснили, що комунальні служби не завозять достатню кількість води до котелень для заповнення системи через аварійний стан труб центрального опалення.

«Через пориви на теплотрасах зупинено три котельні в Донецьку і дві – в Макіївці. Через порив внутрішньої системи опалення в результаті обстрілу зупинено одну котельню в Горлівці. У Маріуполі дві котельні стоять через відсутність споживачів», – відзвітувало "міністерство будівництва" перед жителями "республіки". Проте за фактом зупинено набагато більше котелень. Бо навіть у центральній частині Донецька багато будинків так досі і не підключили до тепла. А в січні список тих, хто «моржує» збільшився через аварійні відключення електроенергії.

Соціальні мережі замайоріли фотографіями термометрів, на яких максимальна позначка температури у квартирі не піднімається вище 5 градусів. Люди пишуть, що доводиться спати у верхньому одязі, тому що обігрівачі не здатні прогріти холодні стіни багатоповерхівок. А на відео показують, на що перетворилися їхні квартири без опалення – на стінах та вікнах збирається конденсат та утворюється цвіль.

І лише після цього голова окупаційної адміністрації міста Олексій Кулемзін змушений був визнати, що на 1 лютого із 5077 будинків тепло не подається до 579 через відсутність електроенергії. «На 492 будинки тепло не подається від котелень (43 – у Ворошилівському, 175 – у Київському, 59 – у Кіровському, 150 – у Куйбишевському, 45 – у Петрівському); 41 будинок знаходиться в зоні бойових дій (5 – у Київському, 1 – у Кіровському, 7 – у Куйбишевському, 28 – у Петрівському). І у 86 будинках (20 – у Київському, 4 – у Кіровському, 46 – у Куйбишевському, 16 – у Петрівському) – через порив внутрішніх систем опалення», – йдеться у заяві Кулемзіна. Щоправда, у першій частині звіту цифри дивним чином не сходяться, але хоч якась статистика.

Наступного дня після "мера" відзвітували і в "міністерстві енергетики": «За умов, що склалися, працівники «Донбастеплоенерго» спільно з енергетиками докладають усіх зусиль для функціонування теплового господарства та відновлення енергопостачання». І додали, що вже «сьогодні» здійснюється запуск у роботу котелень Кіровського району міста, які забезпечують подачу теплоносія споживачам мікрорайонів Мирний, Текстильник та прилеглих ділянок.

Та ось за три дні котельні знову були зупинені. Мешканці мікрорайону Мирний написали, що їм, справді, дали опалення, але через порив труб аварійна служба знову перекрила подачу тепла та злила воду. Відповідь на чергову скаргу була невтішною.

«Заповнити внутрішню систему опалення неможливо через недостатнє водопостачання для підживлення теплових мереж та роботи котельні, аварійних ситуацій на комунікаціях теплопостачання, а також аварійних відключень електроенергії», – пише у своїй відповіді на скаргу мешканців начальник ЖЕУ-9.

Однак по телевізору представники "влади" продовжують невтомно звітувати про те, як оперативно вирішуються всі комунальні проблеми в місті і не втомлюються дякувати за допомогу спеціалістам, які приїжджають із сусіднього регіону. Мається на увазі Ростовська область. І обіцяють вкотре, що труднощі з подачею води до "ДНР" незабаром будуть усунені. Але людям від цих гарячих обіцянок тепліше не стає.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті