Кафе «ЖираFF» від переселенців з Рубіжного: майже рік роботи в Кропивницькому

У травні виповниться рік з того дня, як у центрі Кропивницького відкрилось кафе «ЖираFF». Заклад працює у приміщенні колишнього кінотеатру, який давно припинив функціонувати. Багато років будівля стояла зачиненою й занедбаною, а територія навколо неї вабила вечорами місцевих наркоманів.

«Цю проблему треба було якось вирішувати. Ми розуміли, що місце максимально підходить для розміщення закладу харчування, й почали шукати людей, готових взятись за величезний шматок роботи, у першу чергу привести до ладу занедбане приміщення», – каже Катерина Колтунова, заступниця голови Кіровоградської обласної ВЦА з гуманітарних питань.

Будівля, у якій оселився «ЖираFF», розташована на одній із центральних вулиць Кропивницького – Великій перспективній

До речі, «ми» – це громадський сектор Кропивницького: тоді, рік тому, пані Катерина ще не була призначеною на нинішню посаду в обласній ВЦА, а була громадською активісткою. Вона заснувала волонтерський простір для підтримки військовослужбовців «Krop:hub» та креативний простір для розумного дозвілля «Атмосфера Mir2.0», теж волонтерський. «Mir2.0» на той період вже базувався у колишньому кінотеатрі, але більша частина приміщень будівлі лишались порожніми й занедбаними.

Коли Колтунова почала шукати людей, готових розпочати тут ресторанний бізнес (а для цього, крім професійного досвіду, у першу чергу потрібна була неабияка сміливість, готовність ризикувати), їй порадили звернутись саме до переселенців. Мовляв, їм вже втрачати нічого, а цей факт надає і сміливості, й готовності до ризику… Вже у процесі пошуків серед ВПЛ порадили подружжя з Луганської області Євгена й Ірини Семиряжків, які переїхали з Рубіжного до Кропивницького 8 березня 2022 року.

«Нам зателефонувала незнайома на той момент людина, волонтерка Катерина Колтунова, й запропонувала відкрити кафе… Часу на роздуми було дуже мало, й важко було повірити, що таке взагалі буває. Двічі таке не пропонують… Отже, ми практично одразу погодились», – згадує Ірина Семиряжко.

Ірина Семиряжко

«ЖираFF» очима клієнта

Атмосфера – це ключове в характеристиці кафе «ЖираFF» у Кропивницькому.

Й описати цю атмосферу досить складно.

Проте спробуємо.

Напевно, через те, що організатори закладу поєднували потребу дати ладу занедбаній будівлі й одночасно знайти застосування навичкам переселенців-підприємців – у кафе так само поєднались несподівані речі.

Отже, інтер’єр. Головна зала – із барною стійкою та столами – це колишній вестибюль кінотеатру. Питання дизайну стін вирішено стильно, трендово й одночасно «дешево й сердито» – це гола червона цегла, де-не-де з металевою окантовкою деталей. А в Кропивницькому, архітектура якого надійно зберігає пам'ять про царсько-імперські часи, червоної цегли вдосталь…

«ЖираFF» запрошує. Ціни тут цілком демократичні - як для центру Кропивницького

В інтер'єрі поєднуються креативність та бюджетність

Фортепіано в робочому стані

Попри те, що наразі, поки ще досить холодно, заклад на 90 відсотків працює на доставку їжі, сюди приходять на бізнес-ланч

Столи й стільці – от як на демократичних літніх пивних майданчиках, знаєте? Квадратні, з металевими каркасами та поперечними деревинами в якості столешниць, з логотипами виробників пива... Такі столи можна ставити окремо, а можна скомпонувати у великий суцільний ряд – якщо є корпоративне замовлення. При цьому корпоративні замовлення чи поодинокі клієнти за поодинокими столами не заважають іншим замовляти каву біля барної стійки чи забирати замовлений гарячий бізнес-ланч у паперовій упаковці.

…До туалету, у підвальне приміщення (як і у всіх колишніх кінотеатрах сов’єт-стайл) ведуть досить довгі й круті сходи. Вздовж них на стінах – прикольні сучасні картини. Туалети цілком зручні, рукомийники так само. А ось вода з тих рукомийників (і в холодну пору року це дуже відчувається) ллється просто крижана. У цьому переконались журналісти з різних регіонів України, які взяли участь у прес-турі від Харківського прес-клубу в березні.

Проте холодна вода з рукомийника – то дрібниця. Клієнтів вабить це місце.

Місцеві розуміють: менше ніж за рік у центрі обласного центру занедбана будівля – по суті красива й унікальна – отримала нове життя. І – в місті є демократичні сучасні заклади харчування.

Переселенці розуміють: в цьому місті не просто є демократичні сучасні заклади харчування – один із них відкрили такі самі ВПО, як ми. Отже, це можливо.

«ЖираFF» очима барменки – переселенки з Херсонської області

«У Кропивницкому переселенцю роботу знайти можна, тут є вакансії… Я перепробувала кілька варіантів і зрештою знайшла саме цю роботу через сайт Olx. Мені тут дуже комфортно.», – розповідає барменка Євгенія Павлюк. Розповідає вона це в лічені секунди між тим, як приймає замовлення – онлайн і вживу, розносить готові страви, пакує замовлення «на винос», робить каву, приймає телефонні дзвінки, прибирає зі столів…

Графік її роботи – три робочі дні на три вихідні, кожен робочий день – з 9:30 до 21:00.

Жені 21 рік. Через окупацію вона переїхала у Кропивницький із селища Веселе (нині вже деокупованого) Каховського району Херсонської області.

Євгенія Павлюк під час робочої зміни

Кілька років тому для неї, випускниці спортивного інтернату в Херсоні (фах – вільна боротьба) свідомим вибором була професія агронома. Наразі Євгенія дистанційно навчається на останньому курсі Херсонського державного аграрно-економічного університету за спеціальністю «Захист і карантин рослин». Весь період навчання отримує стипендію.

«Мій майбутній чоловік – також агроном», – каже Євгенія.

Вона – старша із трьох дітей в родині. Скільки Женя себе пам’ятає, її батьки в рамках особистого селянського господарства, з початку 2000-х, вирощували баштанні (кавуни та дині), а також виноград і полуницю. У перервах між навчанням у школі й спортом Женя допомагала їм,  причому із щирим задоволенням. І зрештою зрозуміла, що готова професійно працювати саме в аграрній галузі. Проте спорт любила й любить так само, як і рослинництво – отже, закінчила в Херсоні спеціалізовану школу, де була можливість професійно ним займатися.

Переїхавши з окупованої Херсонщини до Кропивницького, Женя в пошуках роботи зупинилась на кафе «ЖираFF» із кількох причин. І одна з них – те, що вона вже мала досвід роботи у сфері обслуговування. У її рідному селищі працює «Виноробня князя Трубецького», а при ній – ресторан.

«Саме там два сезони поспіль я працювала офіціанткою», – каже Євгенія.

Отже, мала певні навички – спілкуватись із клієнтами, давати ладу каво-машині, виконувати кілька завдань одночасно.

За словами Жені, для декого з тих, хто приходив у «ЖираFF» за оголошенням у пошуку роботи, була важкою саме ця багатозадачність. Тут треба одночасно приймати онлайн-замовлення у двох Інтернет-застосунках, а також на сайті закладу й по телефону; приймати замовлення від клієнтів, які прийшли до закладу вживу; пакувати замовлення чи розносити їх на столи; прибирати зі столів; робити каву тим, хто прийшов сюди лише заради неї (а вона тут смачна й різноманітна)… І, при цьому, бути  ввічливою й доброзичливою.

Її рідне селище на Херсонщині вже деокуповане, але населений пункт, де жив майбутній чоловік Жені, й досі перебуває в окупації, тому вони залишаються в Кропивницькому. Євгенії тут цілком комфортно. Єдине, чого  не вистачає – це секції з вільної боротьби. Дивно як для великого обласного центру, але це так.  У неї вже є думка організувати тут таку секцію, тим більше що на Херсонщині їй вже доводилось тренувати дітей.

Ніби занадто сміливо… Але перед очима – досвід роботодавиці, яка наважилась організувати на новому місці ресторанний бізнес.

«ЖираFF» очима підприємиці – переселенки з Рубіжного

«Погодившись відкрити кафе, ми взяли кредит у сумі, яка трохи перевищує 100 тисяч гривень. Близько половини від цієї суми пішло власне на закупівлю продуктів», – каже підприємиця Ірина Семиряжко.

Ірині Семиряжко 39 років, чоловік Євген на 4 роки старший від неї. Їхнім дітям Богданові й Лізі – 16 і 9 років відповідно, вони офлайн навчаються в місцевій школі.

У ресторанний бізнес подружжя Семиряжків прийшло у 2018 році – щоб втілити власну мрію.

За дипломним фахом та попереднім професійним досвідом Ірина, станом на 2018 рік, була начальницею одного з відділень «Приватбанку» в Рубіжному. У своєму місті для неї це була так звана професійна стеля – для подальшого кар’єрного зросту в банківській галузі треба було переїжджати в інший населений пункт, але такої мети в Ірини не було. Проте, була мета втілити мрію – відкрити власний ресторанний заклад.

Свій досвід знайомства з ресторанною галуззю на той період Ірина описує так: «Прийти з чоловіком у ресторан, зробити замовлення… З’їсти його… А потім вдома обговорювати, що саме ми зробили б інакше».

Зрештою за досить короткий час – з 2018 року до початку повномасштабних бойових дій – Ірина з Євгеном встигли відкрити мережу закладів харчування у Рубіжному та Сєвєродонецьку.

Попри те, що жінка працює з 17 років, основною сферою її діяльності все-таки була банківська, і все, що пов’язано з харчовими технологіями та ресторанним бізнесом, вона, у віці за 30, вивчала з нуля.

«Робити роли, розтягувати тісто, виконувати ще якісь технологічні операції я вчилась на відеороликах у Youtube», – каже Ірина. – Колись так само я вчилась в'язати гачком, захотівши щось зв’язати маленькій доньці… І це попри те, що в дитинстві мама намагалась мене вчити в’язанню… У наш час це нормально: навчатись того, чого ти потребуєш, через відео в Інтернеті».

І в Рубіжному, і в Сєвєродонецьку Ірині з Євгеном досить складно було конкурувати з колегами, адже цей ринок у містах Луганщини станом на 2018 рік був цілком наповнений. За ці кілька років Семиряжкам вдалось напрацювати власну клієнтуру. Ірина згадує: в усіх їхніх закладах були щотижневі акції… І якщо вона з якоїсь причини викладала в Instagram інформацію про нову акцію на кілька годин пізніше, ніж зазвичай, постійні клієнти починали запитувати: яка ж цього тижня акція, який сюрприз ви нам готуєте…

Але, в березні 2022 року всі їхні заклади були пограбовані (продукти харчування в той період вабили мародерів, як мало що інше), а потім і знищені фізично.

І коли Ірині з Євгеном запропонували відкрити заклад у Кропивницькому, вони практично не вагались – адже у своїй мрії вони не розчарувались, а другого шансу могло й не бути.

У Кропивницькому, як і свого часу в Рубіжному, Ірині став у нагоді досвід роботи в якості керівниці відділення банку. По-перше, це досвід роботи з колективом. Організувавши заклади харчування на Луганщині, вона керувала кількома колективами зі штатом до 8 співробітників у кожному. Наразі у штаті кафе «ЖираFF» 4 співробітники (у теплий сезон було 6), плюс сама Ірина – вона може робити абсолютно будь-яку роботу у своєму бізнесі. Під час корпоративних замовлень та великої кількості замовлень бізнес-ланчу «на винос» саме її можна бачити на кухні за розкатуванням тіста, саме вона підстраховує офіціантів та бармена.

Але, напевно, важливішим саме при відкритті кафе у Кропивницькому стало те, що Ірина мала неабиякий досвід роботи з кредитами.

«Я абсолютно не боялась брати кредит, бо розуміла, як саме зможу його повернути, й розуміла, що це для нас цілком посильно»,  каже вона.

Щодо кредиту – близько половини від ста тисяч одразу підприємці витратили на продукти. Решта суми пішла на посуд, кухонне приладдя, рисоварку, міксер для молочних коктейлів тощо.

Професійний харчоблок у приміщенні вже був – тут певний час встигло пропрацювати інше кафе.

Холодильники, меблі (оті самі, з логотипами виробників пива) підприємцям надали партнери.

До речі, щодо пива й інших спиртних напоїв: наразі в закладі вони відсутні, але Ірина до початку літнього сезону планує поновити свою ліцензію на продаж алкоголю. Починав роботу кропивницький «ЖираFF» у травні, при кафе функціонував літній майданчик, де був затребуваним і алкоголь. Але на зимовий період вирішили ліцензію не продовжувати.

«Ми взагалі припускались думки, що зимою можемо припинити роботу, – зізнається Ірина. – У приміщенні немає опалення, ми постійно вмикали обігрівачі… Але протримались. Певною мірою рятувало те, що зима була досить теплою».

Максимальна сума, яку підприємці заплатили за один із зимових місяців за електрику – 37 тисяч гривень.

Проте Ірина каже, що у цей період заклад пропрацював «в нуль» – у позитивному сенсі цього слова. Вистачало на зарплати найманим працівникам і собі. Вистачало на податки, на «комуналку» та на виплати за кредитом.

«А це вже добре», – каже підприємиця.

До речі, 90 відсотків замовлень у холодну пору року – при тому, що в закладі дійсно було холодно – це були замовлення на доставку їжі. Вони приймаються через власний сайт, через два Інтернет-застосунки та телефоном.

…А тим часом на вулиці стає все тепліше, і все більше відвідувачів приходить у «ЖираFF» на ланч чи на каву, на спілкування, а не лише для того, щоб забрати додому замовлення. А ближче до літа запрацює й вуличний майданчик…

При тому, що Ірина вміє й любить виконувати будь-яку роботу, пов’язану з ресторанним бізнесом, найбільше задоволення їй дає спілкування з гостями. Й усвідомлення того, що їм усе сподобалось.

Фото Олени Єфімової

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті