"Хоча місто знаходиться під нашим контролем, воно максимально до нас вороже". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Інформаційне поле окупованого Донбасу подібно до шагреневої шкіри зіщулилося майже до рівня Північної Кореї. Ватажки "ДНР" та "ЛНР", як завжди, синхронно виконали команду "фас" і наказали відключити "республіки" від глобальної пошукової системи Google. "Нами принято решение о блокировании Google на территории ДНР. Так поступают в любом обществе с преступниками: их изолируют от других людей", - лицемірно прокоментував Денис Пушилін ще один крок у середньовіччя. Тепер містечкові пропагандисти отримали унікальну можливість вкладати в голови "народу Донбасу" потрібну інформацію та відсівати "шкідливу".

"Разрушим до основанья, а затем…"

Минулого тижня сепаратистські ЗМІ, які традиційно тиражують кожне висловлювання президента країни-агресора, що стосується окупованого Донбасу, "забули" повідомити, що путін на зустрічі з учасниками всеросійського конкурсу "Велика зміна" відкритим текстом заявив, що те, що російська армія зруйнувала на протязі декількох місяців відновлювати доведеться роками. За його словами, "на приведение республик в порядок понадобятся месяцы, недели и годы".

Не дивно, що подібні прогнози ще більше активізували авторів, котрі всіма силами доводять, що процвітаючі до початку "звільнення" міста та селища Донбасу зруйнувала не російська орда, а захисники України. До речі, без доступу до Google отримати альтернативну інформацію мешканцям "ДНР/ЛНР" стало ще важче.

На сторінках та в ефірі сепаратистських ЗМІ бурхливим потоком ллється відверта брехня. Так, наприклад, було заявлено, що фейкова "генпрокуратура ДНР" з'ясувала, що будівлю драматичного театру в Маріуполі підірвав "Азов", а російські стратегічні бомбардувальники тут ні до чого."Собраны убедительные доказательства, что взрыв в драмтеатре Мариуполя произошел по вине Киева… Версию Киева о том, что по театру был нанесен авиаудар со стороны российских войск, представитель ГП назвал полностью несостоятельной", - прозвітували місцеві пропагандисти. При цьому багато ЗМІ як ілюстрацію цієї новини розмістили світлини, на яких чітко видно, що монументальна будівля була зруйнована ударом з повітря бомбою надвисокої потужності.

Іноді бажання брехливих пропагандистів перекласти відповідальність за скоєне з хворої голови на здорову набували форми анекдоту. Чого варта, наприклад, "новина" про те, що "украинские боевики под видом военных РФ занялись мародерством в Славянске". Автори цієї "сенсації" вирішили не пояснювати своїм читачам, що Слов'янськ, як і раніше, залишається під контролем українських військ, тому російських окупантів тут бути не може. "В Славянске киевским режимом подготовлена очередная изощренная провокация в целях дискредитации Вооруженных Сил России. Для ее реализации военнослужащие ВСУ, переодетые в российскую форму с георгиевскими лентами, демонстративно грабили частные дома и применяли физическое насилие к мирным жителям, а специалисты информационно-психологических операций ВСУ осуществляли фото- и видеосъемку "актов мародерства", якобы, совершенных российскими ВС", - на правах маячні написало одне із провідних ЗМІ "ДНР".

Але іноді містечкові журналісти все ж таки втрачають пильність і повідомляють своїм читачам правду про те, хто винен у тому, що "звільнений" Донбас лежить у руїнах.

"Очень сложно найти хоть что-то целое по дороге из Луганска в Северодонецк-Лисичанск", - пише одне із сепаратистських видань. На підтвердження своїх слів автор публікує серію світлин.

На сакраментальне запитання "Хто винен?" він чесно відповідає: "На ВСУ здесь обрушилась сокрушительная мощь артиллерии и ракетных войск ВС РФ". Ось і розтрощили…

"Хлеб по 50-60 рублей и отсутствие аптек: как выживают жители Дробышево на севере ДНР", - визнав невтішні підсумки "визвольного походу" російської армії ще один "літописець".

"Очень нуждаемся в медикаментах, в селе большинство - больные и немощные старики. А еще нужны стройматериалы - шифер, стекло, ведь многие дома после боевых действий разбиты, а нужно готовиться к зиме… Ранее здесь проживали более 3 тысяч человек, сейчас осталось в два раза меньше", - поскаржилися місцеві жителі журналістові.

У Сєвєродонецьку ситуація не краща. Як розповів на камеру один із бойовиків "ЛНР", людям із розореного міста як допомогу пропонують перебування… у фільтраційному таборі. "Картина ужасающая. Гуманитарная катастрофа. Не хватает продуктов питания, воды. Но наша народная милиция помогает людям - перевозит их в Старобельск, там у нас фильтрационный лагерь", - визнає "визволитель".

Вас тут не чекають

Тим часом російська та сепаратистська пропаганда запевняють, що "народ Донбасу" готовий терпіти будь-які страждання заради того, щоб побачити у дверях зруйнованого батьківського будинку російського солдата-визволителя."Пообщались с местными жителями, конечно много вопросов у них возникает и это понятно, но главное, что при общении с ними я услышала, что они все выдержат и переживут… Будем одной свободной страной под названием РОССИЯ!", - від імені всього Маріуполя, знекровленого цією самою РОСІЄЮ, заявила якась активістка квазіпартії "Донецька республіка".

Насправді далеко не всі жителі Донбасу радіють приходу окупантів. Один із "воєнкорів" у себе в Телеграм-каналі так описав настрої мешканців захопленого "визволителями" Лисичанська: "Несмотря на то, что город находится под нашим контролем - сам город максимально враждебен. Причина враждебности - практически вся молодежь была так или иначе задействована в теробороне ВС Украины… С отступлением из города сил ВС Украины ушла и молодежь… Вместе с тем, в городе остались их родственники, знакомые, друзья… Они активно и всесторонне оказывают информационную и иную поддержку действующим в городе украинским ДРГ, которые в свою очередь по ночам минусуют посты ополченцев. Сами жители орут матом вслед и показывают неприличные жесты".

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті