"Це просто терор мирного населення. Що ж за нелюди ці виродки..." Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня весь арсенал сепаратистських ЗМІ був спрямований на демонізацію України та формування її виключно негативного образу в очах мешканців окупованого Донбасу. Звинувачення ЗСУ в обстрілах "цивільного населення" зброєю західного зразка на тлі складів, що горять і детонують, не дало необхідного результату. Тому на пропагандистський фронт було кинуто, у буквальному значенні цього слова, заборонені в усьому світі протипіхотні міни.

Лети, лети, "Лепесток"

Левову частку всіх телевізійних ефірів та інтернет-майданчиків зайняли, без сумніву, шокуючі мирних мешканців повідомлення про те, що "підступне ЗСУ" засипало Донецьк та інші населені пункти окупованої частини Донецької області протипіхотними мінами типу "Лепесток"."Новый план по уничтожению гражданских: ВСУ разбрасывают "лепестки" по городам ДНР"; "Чтобы увеличить число раненых среди мирного населения, ВСУ повсеместно выпускают по территории Республики "Мины-лепестки". Такие опасные "сюрпризы" уже были найдены в Ясиноватой, Горловке, Макеевке и Донецке", - за єдиною методичкою почали загострювати ситуацію містечкові ЗМІ. Мета подібних публікацій цілком зрозуміла – нагнітання істерії та підвищення градуса ненависті до України: "Это просто террор мирного населения. Что же за нелюди эти ублюдки…"; "Неустанно, вторую неделю осыпает нас "братский народ" лепестками противопехотных мин, применение коих запрещено всеми международными конвенциями…"

Доказів причетності України до цього, дуже схожого на провокацію, дистанційного мінування, як завжди, немає. Замість аргументів та фактів мирним мешканцям повідомляють, що український народ підтримує цю "операцію". "На украинских форумах и в комментариях под новостными лентами, в различных пабликах – ликование! И многочисленные одобрения, и пожелания: "Молодці наші артилеристи, так дійте! Чим більше покалічимо і вб'ємо сепарів і москалів - тим швидше переможемо", - цитують місцеві пропагандисти нібито повідомлення пересічних українців.

На тлі голослівних звинувачень на адресу України активно звучать заяви у стилі "настутнет". Мовляв, країна-агресор таких протипіхотних фугасних мін не має. "ПФМ стоит на вооружении только в двух странах мира (РФ не из них)", - посилається один з доморощених "експертів" на статтю у російській редакції "Вікіпедії". При цьому він "забув" уточнити, що серед цих двох країн є Білорусь - вірний союзник Кремля в цій війні. Крім того, РФ не підписала Конвенцію про заборону протипіхотних мін, тому руки у неї щодо цього повністю розв'язані.

І як вишенька на торті: голослівні звинувачення України, на думку авторів провокації з "Лепестками", мають поставити під сумнів численні факти військових злочинів ЗС РФ та їхніх поплічників з "ДНР/ЛНР". "Ребят, мы и сетовали, и негодовали по поводу того, что российские войска зашли на Украину, проводить СВО, с травматическим оружием. Да пусть мы "прославимся" недостаточной жесткостью, чем минированием "лепестками" мирных городов", - в черговий раз цинічно бреше сепаратистська пропаганда про те, що "спецоперація" є взірцем гуманізму та дбайливого ставлення до мирних мешканців.

Смертный барак

До речі, про військові злочини. Другою ТОП-темою проросійських джерел масової дезінформації стало вбивство понад 50 українських військовополонених у концтаборі в Оленівці Донецької області. Традиційно в цій трагедії окупаційна влада "ДНР" звинуватила Україну. "В Киеве точно знали, что в СИЗО, по которому был нанесен удар, находятся украинские пленные, поскольку место их содержания определяла сама Украина", - дружно повідомили усі ЗМІ окупованого Донбасу.

Однак ця брехня виявилася пошита виключно білими нитками. Україна блискавично оприлюднила інформацію про те, що є незаперечні докази того, що українські полонені були переселені в промзону, де сталося масове вбивство, за кілька днів до трагедії. Іншими словами, російські кати "винесли" їм вирок та відвели до місця страти. Довелося окупаційній владі виправдовуватися. Як завжди, для формування власної версії пропагандисти перекрутили факти та підготували нібито "спростування". Інформацію про те, що українських полонених у межах колонії в Оленівці перемістили до промзони, було спотворено. Нібито, влада України говорила про етапування групи полонених захисників України з інших колоній Донецької області.

"Данная информация не соответствует действительности. Украинские военнопленные, в том числе боевики батальона "Азов", находились в Волновахской исправительной колонии, территориально расположенной вблизи пгт Еленовка, с момента сдачи в плен", - опублікували місцеві ЗМІ "правильну" версію.

"Провину" ЗСУ у цьому злочині окупанти вирішили підтвердити важливим чиновником із міністерства оборони США. "Високопоставлений представник Пентагону на спецбрифінгу заявив: "У нас нет никакой точной информации. Если это был удар с украинской стороны, я вас уверяю, они не хотели этого делать", - тиражують сепаратистські ЗМІ нібито виступ нікому невідомого "високопоставленого" чиновника на нікому не відомому "спеціальному брифінгу".

До речі, окупанти досі не змогли прокоментувати супутникові знімки, на яких видно, що барак, який перетворився на братську могилу, не був вражений за допомогою ракети, а був підірваний зсередини.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті