Донеччанам, які не мають російського паспорта, ще більше ускладнили життя. Донецький щоденник

Окупанти вигадують різні "нововведення", щоб змусити громадян України, які мешкають на окупованій території, отримати ненависний російський аусвайс.

Їх лякали позбавленням усіх соціальних виплат, звільненням з роботи та урізанням зарплати на 20-30%, унеможливили працевлаштування та отримання дипломів про закінчення навчальних закладів... Тепер українцям, які живуть у "ДНР", обмежили доступ до банківської системи, ускладнивши тим самим процедуру сплати комунальних послуг. Вже з наступного місяця їм доведеться їхати безпосередньо до житлово-комунальних підприємств, що знаходяться в різних кінцях міста, щоб здійснити оплату готівкою, або вони будуть змушені платити підвищену банківську комісію як нерезиденти.

Як багатьом відомо, у 2014 році після "референдуму" на окупованій частині Донбасу припинили роботу українські банки. У жовтні тут відкрився місцевий "Центральний Республіканський Банк", який мав досить обмежені функції, але населенню був зручним для оплати комунальних послуг та інших платежів. А минулого року, після "визнання" "ДНР", у непідконтрольних Україні населених пунктах почали з'являтися відділення російського банку "ПСБ" (ПАТ "Промсвязьбанк"), який у липні цього року повністю поглинув "ЦРБ".

Отже, як повідомляють місцеві ЗМІ, "Промсвязьбанк" завершив приєднання Центрального Республіканського Банку «ДНР» і з 10 липня всі права та зобов'язання щодо обслуговування клієнтів у повному обсязі перейшли до "ПСБ".

На сайті російського банку з'явилася наступна інформація: "У рамках інтеграції проведено масштабну роботу з об'єднання клієнтських баз, розбудову бізнес-процесів та централізацію банківської інфраструктури. В результаті приєднання відділення ЦРБ ДНР стають офісами ПСБ".

На всіх регіональних телеканалах фахівці з банківської сфери вели роз'яснювальну роботу та розповідали населенню, що всі існуючі карти, включаючи зарплатні, пенсійні, соціальні, були автоматично переведені до "ПСБ" разом із збереженням рахунків та залишків на них. Тож, мовляв, не варто переживати з цього приводу.

Працюючим донеччанам, яким зараховувалася зарплата на картки, і тим, хто отримує соціальну допомогу, було "рекомендовано" у певні терміни провести заміну карток "ЦРБ" на "ПСБ", через що у всіх відділеннях утворилися величезні черги. Спочатку люди по 5-6 годин стояли, щоби здати документи на виготовлення нової картки. А через пару тижнів, отримавши смс-повідомлення про те, що картка готова і її можна забрати у відділенні банку, ще стільки ж часу витрачали, щоб її отримати. Але є нюанс — зробити заміну можна лише за наявності російського паспорта.

Слід зазначити, що деяким представникам населення, які на сьогодні не мають російського громадянства і не можуть отримати карту російського банку, дали можливість користуватися картками "ЦРБ". В основному "перехідний період" зробили для пенсіонерів, яким, мабуть, складно стояти в чергах, щоб отримати паспорт РФ або провести заміну банківської картки. Тож свою пенсію вони поки що можуть знімати у банкоматах "ПСБ", користуючись старою карткою. Але скільки часу діятиме цей "перехідний період", не уточнили.

Поставили перед вибором і тих, хто за умов окупації продовжив займатися підприємницькою діяльністю. У 2014 році всіх ФОП (фізична особа-підприємець) змусили перереєструватися в податковій "ДНР". Зрозуміло, для цієї процедури надавалися українські документи, бо на той час інших не було. Однак потрібно було обов'язково замінити український ідентифікаційний номер на "республіканський". Комічність ситуації полягала в тому, що ІПН "ДНР" насправді залишався тим самим, який майже кожен українець отримував з 1996 року після ухвалення відповідного закону. У податковій інспекції "ДНР" усі 10 цифр із точною акуратністю перенесли на новий папірець і поставили круглу печатку із зображенням дохлих курок, що символізують нову "державу".

У період масової роздачі паспортів "ДНР" підприємців не змушували обов'язково надавати нові документи для продовження діяльності. Вони, як і раніше, були оформлені за українськими паспортами. І багато хто не поспішав ставати ні громадянами "ДНР", ні громадянами РФ. Однак після "визнання" окупованих територій Росією почався тиск на представників малого та середнього бізнесу, який завершився тим, що в грудні їх поставили перед фактом: хочеш працювати — отримуй російський паспорт. Мовляв, займатися підприємницькою діяльністю тут можуть лише громадяни Росії.

Підприємцям дали "перехідний період" до 30 червня. За цей час вони мали привести свої установчі документи у відповідність до російського законодавства. Зрозуміло, спочатку вони мали отримати паспорт РФ. На офіційному сайті "міністерства доходів і зборів" повідомлялося: "Після закінчення встановлених термінів юридичні особи, відомості про яких були внесені до ЄДРЮЛ, але які не привели свої установчі документи у відповідність до законодавства РФ, будуть виключені з єдиного реєстру".

Проте кількість підприємців (ФОП), які побігли перереєструватися на ІП (індивідуальний підприємець) була суттєво нижчою за очікуваний результат і тому 1 липня "міністерство доходів і зборів" таки дозволило "іноземцям" вести бізнес на території "республіки", але з підвищеною податковою ставкою.

Ймовірно, це був останній "дозвіл", який видало це "міністерство". Справа в тому, що 30 червня Пушилін підписав "указ" за номером 227 про ліквідацію фейкового органу до 1 вересня 2023 року. Така доля спіткає й інші "міністерства", крім "мінфіну". Це свідчить про те, що систему доходів та зборів "ДНР" інтегруватимуть у загальноросійську. З 1 січня 2023 року тут уже почалися процеси перебудови під законодавство РФ про податки та збори. Аналогів "міністерствам", що ліквідуються, на окупованій території не буде.

Можу припустити, що деякі підприємці скористалися можливістю перереєструвати свій бізнес на правах нерезидента, але впевнена, що таких небагато. Саме тому в Донецьку спорожніли торгові місця на речових ринках, закриваються аптечні пункти, салони краси, кафе та маленькі крамнички. І вже зовсім іронічно виглядають "патріотичні" плакати з написом "Перемогли у 1945 — переможемо і зараз" поряд з оголошенням про те, що магазин не працює.

Податкова тема — одна з найболючіших для представників малого бізнесу. У "республіці" за невеликих оборотах для багатьох з них оподаткування було непомірно високим, а тепер за російськими стандартами буде ще вище. Враховуючи труднощі із завезенням товарів з Росії в "Росію-ДНР", митними обмеженнями та іншими заморочками, багато хто просто втомився долати нескінченні перешкоди і вважає, що легше закритися до кращих часів.

Для нерезидентів із 1 липня ставка податку становитиме 30% (ст. 224 ПК РФ). І це суттєво вдарить по бізнесу. З цієї причини мало хто з наснагою продовжить працювати на пропонованих умовах. І якщо людина має вагомі причини не отримувати російське громадянство, то залишається тільки закрити підприємство, яке багато років було єдиним джерелом доходу сім'ї.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті