Деокупація Криму: війна чи дипломатія?

Останнім часом тема деокупації Криму актуалізувалась як у західному, так і в українському інформаційному просторі.

Все почалося зі статті The Washington Post, де автори написали про побоювання Заходу, що наступ ЗСУ на Крим може стати тригером для застосування Росією ядерної зброї. За інформацією видання, Захід, підтримуючи Україну, побоюється, що будь-яке українське військове вторгнення на півострів може спонукати Путіна до радикальних дій, потенційно навіть до використання ядерної бомби.

Більше того, The Washington Post послалась на "деяких західних чиновників", які сподіваються, що угода про передачу Криму Росії може стати основою для дипломатичного завершення війни.

Незважаючи на те, що багато експертів назвали статтю частиною російської пропаганди, український політолог Володимир Фесенко вважає, що видання озвучило реальні побоювання Заходу.

"Це відображення реальних побоювань Заходу. Там є стійкий стереотип, якщо Україна спробує звільняти Крим військовим шляхом, Росія може вдарити ядерною зброєю. Мені здається, що після візиту до Києва радника президента з нацбезпеки Джейка Саллівана, якого називають прихильником компромісних варіантів, з'явилася версія, що ми можемо звільнити всю Україну, але питання Криму розглядатиметься політико-дипломатичним шляхом – це не була умова, це був зондаж, консультація, добра порада… Такий сценарій є і він ініціюється не Україною, а Заходом, і це пов'язано з побоюваннями ядерної війни", - сказав він "ОстроВу".

За інформацією нашого видання, незважаючи на публічні заяви представників влади про завершення війни лише після виходу на кордони 1991 року, питання про майбутнє кримського півострова може стати предметом "мирної угоди". Про це, за умов анонімності, говорять як представники монобільшості у Верховній Раді, так і співрозмовники з оточення президента.

"Звичайно, не йдеться про визнання Криму російським, а про якийсь нейтральний статус, або заморожування питання на кілька років. Загалом те, що пропонувалося під час переговорів у Стамбулі в березні цього року. Тоді питання Криму пропонувалося заморозити на 15 років, і це влаштовувало як українську, так і російську сторони. В принципі ця опція нікуди не поділася. Офіційно про це не говорять, але в кулуарах все частіше можна почути подібні розмови. І стаття The Washington Post, і тверезе інтерв‘ю Залужного мають трохи припідняти рожеві окуляри, що Путін так просто дасть нам зайти до Криму, а там і до Москви рукою подати", - розповів один із нардепів від "Слуги народу".

У цей же час кримська окупаційна влада готується до можливого вторгнення українських військ на півострів і будує фортифікаційні споруди. За інформацією ГУР, у Сакському районі Криму окупанти створюють мінні загородження, лінії окопів та бетонні укріплення, боячись висадки українського десанту.

"ОстроВ" розбирався, як може виглядати деокупація Криму, і чому деякі представники української влади розглядають варіант заморозки кримського питання як реалістичний сценарій.


Військовий шлях: як це може виглядати

Більшість українських (і не лише) військових експертів вважають, що ЗСУ зможуть відвоювати Крим уже наступного року. Та й деякі представники влади оптимістично дивляться на це питання.

Наприклад, радник Офісу президента Олексій Арестович припускає повернення Криму через шість місяців військовим шляхом.

"Ні марсіани, ні американці, ні американці з китайцями Крим не втримають, якщо все зробити правильно. Крим дуже вразливий об'єкт для утримання в обороні – вкрай вразливий і вкрай незручний. Там весь цей Крим – це Кримський міст, який і так уже не дуже ", - сказав Арестович наприкінці листопада.

Більше того, глава української розвідки Кирило Буданов висловив упевненість, що Україні вдасться деокупувати Крим наприкінці весни 2023 року .

"Я вважаю, що це все буде не влітку, а до кінця весни. Можливо, трохи раніше. Тут днями можна помилятися. Головне - алгоритм", - заявив він на початку жовтня.

Щоправда, чотири місяці тому Буданов говорив про захід ЗСУ до Криму до кінця року.

"До кінця року ми маємо як мінімум зайти на територію Криму", - заявив він 24 травня.

Військовий експерт Роман Світан розповів "ОстроВу" про те, як може виглядати військовий сценарій звільнення півострова. За його словами, поки в Криму буде велика кількість російських військ, ЗСУ туди заходити не будуть. Головне завдання полягатиме в тому, щоб зробити з півострова великий оперативний котел, перерізавши головну нитку російських постачань – Кримський міст.

"Якщо нам вдасться знищити Кримський міст, то постачання на півострів будуть йти тільки морем, але у нас є озброєння, щоб "працювати" по кораблях, тож постачання буде проблематичним", - розповів він.

За словами військового експерта, удару по Кримському мосту може бути завдано з узбережжя Азовського моря, особливо, якщо ЗСУ вийдуть у район Маріуполя.

"Ми зможемо звідти запустити ракети "Гарпун" та "Нептун", які ми вже маємо", - сказав він.

Військовий експерт налаштований оптимістично, і вважає, що як тільки українська артилерія почне працювати по Криму, росіяни змушені будуть звідти йти.

"Вони нічого не зможуть зробити. У них немає тилу у вигляді сухопутного кордону з Росією, тому вони не зможуть там довго триматися. Буде як із правим берегом Херсонської області", - каже він.

За словами Романа Світана, спочатку буде звільнено Крим, а потім уже окупований Донбас. І це станеться у першій половині 2023 року.

Військовий експерт Олег Жданов також вважає, що вирішальну роль у деокупації півострова відіграє руйнація Кримського мосту.

"Наші можливості зростають щодня. І в принципі ми це демонструємо. Сьогодні ми показуємо, що можемо завдавати вогневих ударів і по території Криму. А це означає, що шанси на його звільнення силовим шляхом зростають щодня", - сказав він.

Несподівано оптимістичний прогноз дав і відомий американський політолог Френсіс Фукуяма, який не виключив, що Україна звільнить Крим від російських загарбників у 2023 році .

"Я думаю, що повернення Криму не виключено у 2023 році. Прямо зараз вони (ЗСУ, - ред.) мають відвоювати Херсонщину, а потім звільнити Запорізьку область. Таким чином вони просто можуть відрізати Крим від росіян та позбавити їх можливості здійснювати постачання на півострів", - заявив він.

У той же час, Фукуяма не думає, що вихід Росії з Криму призведе до застосування Путіним ядерної зброї, адже і так складна ситуація, в якій опинилася РФ, стане набагато гіршою.

Такий оптимізм не поділяє Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який у своєму останньому інтерв'ю The economist заявив про недостатню кількість озброєння.

"Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібні 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, я думаю, абсолютно реально вийти на рубежі 23 лютого", - сказав він.

Примітно, що Залужний нічого не сказав про деокупацію Криму. Йшлося про те, щоб отримати зброю для виходу ЗСУ на кордони станом на 23 лютого .

Співрозмовник " ОстроВа " в монобільшості звертає увагу, що такий акцент було зроблено не випадково.

"Не всі звернули на це увагу. Ми давно вже не чули фразу "станом на 23 лютого", про неї ніби забули після успіхів у Харківській та Херсонській областях. Залужний нагадав. Ситуація на фронті непроста, ворог не сидить на місці, він теж вчиться на помилках, проводить мобілізацію, озброюється, шукає союзників, тому треба бути реалістами. Якщо Захід дасть зброю – то ми й Москву «звільнимо», але ми чудово розуміємо, що цього не буде... Все дається по піпетці, і кримське питання цілком можуть винести за дужки заради закінчення війни", - сказав він.



Не все так просто

Український політолог Володимир Фесенко також застерігає від надто ейфоричних настроїв та очікувань у питанні швидкого звільнення Криму.

"Керівництво України та ЗСУ націлені на звільнення всіх українських територій. У нас така установка є. Але щоб вона була реалізована, потрібна достатня кількість зброї. А зараз складна ситуація спостерігається на Донбасі, там є проблеми зі зброєю та боєприпасами. І це ми говоримо про захист, а не наступ. Наступ ЗСУ може бути на півдні Запорізької області, на Донбасі – ми в обороні. Це я кажу для того, щоб у нас не було надто ейфоричних настроїв та очікувань" , - сказав він у коментарі "ОстроВу".

За його словами, в Європі розуміють, що Україна має справедливе право на повернення Криму, інше питання – як і коли це станеться . Експерт звертає увагу на ядерну загрозу з боку РФ у разі військової деокупації півострова.

"Я вважаю, що Крим стане останнім об'єктом (звільненим ЗСУ) і через його географічні особливості, і через його військовий потенціал. Крім того, ризик застосування Росією ядерної зброї у разі звільнення Криму є. По Донбасу – ні, по Криму - є. На здачу Донбасу Росія може піти, але Крим для них - це святе", - зазначив він.

Тому, зазначає політолог, щодо деокупації Криму потрібна окрема гнучка стратегія.

На певний час можна задіяти політико-дипломатичні методи. Наприклад, ідея, яка нещодавно обговорювалася в ЗМІ, де "неназвані країни" запропонували Росії звільнити більшу частину окупованих територій, а питання Криму та вступ України до НАТО ставиться на паузу на 7 років. Путін на це не погодився. Після появи цієї інформації він здійснив масштабний обстріл України. Це є ознакою того, що варіанти нестандартного вирішення кримського питання існують", - сказав він.

Крім того, зазначає політичний експерт Володимир Фесенко, Путін просто так не віддасть Крим, для нього це останній рубіж.

"Крим – це потужна військова база, там зосереджена величезна кількість озброєнь. Я не думаю, що Крим звільнять швидко. Росіяни звідти швидко не підуть. Для них він має стратегічне, політичне та морально-психологічне значення. Донбас такого значення не має. Тому, залишати Крим, як вони залишили Херсон, такого не буде. Ситуація розвиватиметься інакше. Для Путіна Крим – це останній рубіж, його втрата – це самогубство", - сказав він у коментарі "ОстроВу".

Окреме питання – чи зможе українське суспільство погодитись із винесенням кримського питання за дужки.

Згідно з нещодавнім соцопитуванням групи "Рейтинг", з початку повномасштабного вторгнення Росії переконаність у тому, що перемогою України у війні є звільнення всіх її територій, включаючи Крим та окупований Донбас, зросла (з 74% у березні до 85% у листопаді). Лише 9% українців обрали варіант повернення територій, які Україна контролювала до 24 лютого.

За словами Володимира Фесенка, зараз українське суспільство не погодиться з винесенням питання Криму "за дужки", але все може змінитися .

"Зараз українське суспільство це не прийме, особливо після звільнення Харківщини та Херсона, але на нас чекає дуже складна зима. А якщо війна затягнеться на рік чи два з постійними обстрілами, то настрої можуть помінятися. Суспільство в якийсь момент може сказати, що не варто поспішати", - сказав він.

Співрозмовник "ОстроВа" у команді президента також зазначає, що складна зима та загроза більш масштабного наступу Росії може кардинально змінити думку українців.

"Коли питання про винесення Криму за дужки обговорювалося у березні, українці не сильно обурювалися, бо російські війська стояли під Києвом. Якщо повториться щось подібне, то у нас просто не буде іншого виходу. Винятково за своїми відчуттями я сказав би, що українське керівництво морально готове до миру, або перемир'я, станом на 23 лютого. До того ж, не секрет, що до цього нас підштовхує Захід. Але все буде залежати від ситуації на полі бою та темпів постачання озброєння. Я б ще до цього додав енергетичну ситуацію в країні. Якщо Росія зможе домогтися колапсу, це також сприятиме пошуку компромісу", - сказав він.



Дипломатія

Зазначимо, що найвище політичне керівництво України, заявляючи про перемогу як про вихід на кордони 1991 року, не поспішає говорити про виключно військовий шлях визволення Криму.

Про те, що Україна може повернути Крим без бою, заявив міністр оборони Олексій Рєзніков. За його словами, це може статися внаслідок внутрішньої кризи у Росії.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулєба також на це натякнув.

"Крим нічим не відрізняється від решти України. Україна поверне всі свої території, включаючи Крим, частину військовим шляхом, частину дипломатичним шляхом", - заявив він на початку грудня.

Щоправда, за його словами, зараз надто рано робити будь-які прогнози щодо того, які тимчасово окуповані території будуть повернуті завдяки діям ЗСУ, а які – за столом переговорів .

Президент Володимир Зеленський також висловив думку, що Крим може повернутись під контроль України дипломатичним шляхом.

"Україна зможе жити спокійно, якщо поверне собі всю свою землю. Немає іншого шансу. Немає виходу, треба деокупувати території. Так, може статися, що Крим повертатиметься дипломатичним шляхом", - сказав він в інтерв'ю агентству Reuters, оприлюдненому 18 вересня.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі також стверджує, що Україна може повернути Крим назад, але звільнення півострова військовим шляхом є малоймовірним.

"З військової точки зору ймовірність української військової перемоги, яка визначається як вигнання росіян з усієї України, включаючи Крим, ймовірність того, що це відбудеться найближчим часом, невисока... Політичне рішення з відходом росіян із Криму може бути. Це можливо", - сказав він.

Джерела "ОстроВа" у монобільшості також схиляються до того, що Захід поки не готовий до звільнення Криму військовим шляхом, та ще й за допомогою західного озброєння.

"Ситуація дуже динамічна, все швидко змінюється. Але поки що такої установки від наших основних партнерів немає, це факт", - зазначив він.

Разом з цим політолог Володимир Фесенко вважає, що шанси на звільнення Криму наступного року все ж таки є.

"Путін максимально прискорив процес звільнення Криму. У кращому випадку це може статися наступного року, я б оцінив такий сценарій у 40%. Ще 40% я б дав варіанту, що Крим буде звільнений протягом 2-3 років. Ну і 20, що залишилися, - пізніший термін, але це все залежатиме від внутрішніх російських обставин. Але варіант "ніколи" я навіть не розглядаю. У нас є потужна установка на звільнення всіх окупованих територій. Це стратегічна мета, яка консолідує і нашу владу, і суспільство", - сказав він.

Фесенко також звертає увагу на те, що лише повернення півострова може забезпечити справжній мир. Якщо ЗСУ зупиняться, не звільнивши всіх окупованих територій, це буде тимчасова пауза перед новою війною.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті