Чому б не привозити на Донбас дешеве, хороше і якісне вугілля з Кузбасу? Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу провалили свою головну місію - звинувачувати Україну у "військових злочинах". Здавалося б, матрицю з виготовлення фейків було відпрацьовано: будь-яке вдале влучання з боку ЗСУ в місця масового скупчення російських окупантів та їхніх поплічників подавати як "терористичний акт" проти мирного населення.

Пекарня особливого призначення

У випадку з Лисичанськом ситуація для луганських пропагандистів складалася більш ніж сприятливо. Ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник одразу після прильоту в один з об'єктів міста потужного боєприпасу вкинув в інформаційне поле заяву про те, що "наші вороги... вкотре завдали удару по мирному населенню Луганської Народної Республіки. Знаючи, що у вихідний день жителі Лисичанська приходять у пекарню, де організовано випічку хліба, вони відкрили вогонь по будівлі". Глава окупаційної адміністрації повідомив, що трьох людей доправили до лікарні. "Ще кілька десятків мирних жителів можуть залишатися під завалами", - повідомив Пасічник. Ключові слова у свіжоспеченому фейку були "пекарня" і прості жителі Лисичанська, які стоять у черзі за хлібом.

Але, як то кажуть, "ніколи ще Штірліц не був так близький до провалу" - перша ж фотографія з місця обстрілу наочно продемонструвала, що йдеться зовсім не про пекарню, а про досить пафосний ресторан "Адріатик". Ситуацію постарався виправити "перший заступник уряду ЛНР" Юрій Готвін. Він записав відео, в якому визнав, що пекарня все ж таки була, просто її було поєднано з кафе (насправді це ресторан - "ОстроВ"), у якому, власне, і загинули мирні жителі. За його словами, городяни прийшли в дорогий ресторан, щоб повечеряти після трудового дня.

 

Таким чином, пекарня, як символ нападу на соціальний об'єкт, залишилася в інформаційному полі. "У міжнародному гуманітарному праві існують правила ведення війни, що забороняють знищення об'єктів, пов'язаних із забезпеченням цивільних людей продовольством", - процитували місцеві ЗМІ такого собі луганського вченого Дмитра Крисенка. "Люди пекли хліб і були вбиті підло і безпринципно", - заявила місцева поетеса Олена Заславська.

А ось із народом, який прийшов по хліб, вийшло дещо гірше. Інформація про жодного загиблого або постраждалого в горезвісній пекарні в місцевих ЗМІ так і не з'явилася. Натомість у соціальних мережах знайшлися пости про те, що під удар, причому, саме в ресторані, де відзначали чийсь день народження, потрапили місцеві колаборанти, "військові прокурори" і працівники "військової комендатури".

Далі - більше. Окупаційній владі не вдалося приховати особи деяких із загиблих. У понеділок луганські ЗМІ поширили заяву ватажка "ЛНР" про те, що один із них - це "міністр надзвичайних ситуацій" Олексій Потелещенко. І хоча інтрига з місцем прильоту зійшла нанівець, Леонід Пасічник вирішив дотримуватися "терористичної" версії: "під час жорстокого обстрілу пекарні в Лисичанську загинув міністр надзвичайних ситуацій Луганської Народної Республіки, полковник Олексій Олександрович Потелещенко". Заодно читачі дізналися, що колабораціоніст не дуже-то й цивільний, свого часу "захищав Луганську Народну Республіку в лавах Народної міліції".

Потім з'ясувалося, що серед загиблих "мирних жителів" виявилися два "депутати муніципального округу" Лисичанська. "Унаслідок жорстокого обстрілу мирних жителів, які перебували на території пекарні та кафе, загинули двоє депутатів: Артем Миколайович Тростянський та Іван Сергійович Жушма", - не уточнили місцеві ЗМІ, де саме знайшли свій останній притулок - у пекарні чи кафе - зрадники Батьківщини.

Жирну крапку в цій історії поставила "воєнкор" Анастасія Кашеварова. "Удар по пекарні в Лисичанську - не просто удар. Поруч було святкування Дня Народження високопоставленої людини. Було багато силовиків", - визнала вона присутність у зоні ураження великої кількості російських окупантів.

"Під килим уже ніяку інформацію не заженеш. Як би ви не намагалися приховати цей факт", - резюмувала Кашеварова.

На Донбас - зі своїм вугіллям

У пропагандистів "ДНР" минулого тижня теж стався інформаційний конфуз. Його автором виступив російський чиновник Владислав Васильєв. У РФ він виграв якийсь конкурс для управлінців і як нагороду отримав посаду "віце-прем'єра уряду ДНР". З усією широтою російського характеру він на одному з місцевих відеоканалів заявив, що замість дорогого донецького вугілля на Донбас будуть привозити вугілля російське. "Якщо ми говоримо про вугільну галузь, то вона має бути рентабельною. Собівартість видобутку вугілля в Донбасі вища, ніж у Кузбасі. Тут і пласти менші, і глибина залягання інша... Країна в нас велика, і навіть якщо з урахуванням великої логістики з Кузбасу привести на Донбас хороше якісне вугілля буде дешевше, то чому б це не зробити?" - фактично виніс він вирок вугільній промисловості Донбасу. Тут, на окупованому Донбасі, в "принципі має залишитися те, що дійсно буде ефективно".

Ця заява варяга викликала великий резонанс. "Так, будемо годувати шахтарів Кузбасу"; "Наші шахтарі зуби на полицю покладуть, а інші ікру ложками їстимуть. Чи так?"; "Якщо у нас такі знавці при владі, то я вже не дивуюся безладу кругом"; "Так, понабирають за оголошенням, а потім розсьорбують після таких "фахівців", - вибухнули соцмережі.

Товаришеві Васильєву довелося пояснювати. Він записав нове відео, в якому... Ні, російський чиновник не відмовився від експансії у вугільний край дешевого вугілля з Кузбасу. Він вирішив, що жителів "ДНР" цілком влаштує набір пропагандистських гасел: "По-перше, Донбас був промисловим і вугільним центром і завжди буде розвиватися як цей центр"; "Поважаю важку, справді героїчну працю шахтарів і хочу наголосити, що... шахти будуть відновлюватися і розвиватися".  

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті