Батіг уже сьогодні, пряник - у світлому майбутньому. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Окупаційна влада "ДНР" вирішила загнати і без того слухняні місцеві ЗМІ в ще вужчий коридор "єдино правильної думки". Для забезпечення тотального контролю за потоком інформації було вирішено створити такий собі "республіканський медіахолдинг". "Холдинг потрібен, щоб усі ЗМІ працювали в повній зв'язці - обмін матеріалами, газети, соціальні мережі, ТБ", - чесно зізнався директор новоявленого "міністерства правди" Микола Черкашин. За його словами, пропагандистський монстр "дасть змогу доставляти її (інформацію - "ОстроВ") до більшої кількості людей". Водночас у найкращих традиціях Джорджа Орвелла було заявлено, що "медіахолдинг у ДНР... дасть імпульс творчості". 

 

Батіг і пряник

Без сумніву, головною темою публікацій ЗМІ окупованого Донбасу минулого тижня стали радісні репортажі та пафосні новини про "обрання" так званих "глав" фейкових "республік". Інформація про ці нібито "історичні події" з'являлася в різний час. Наприклад, про "обрання" Леоніда Пасічника "главою ЛНР" було оголошено тільки пізно ввечері в суботу. Пов'язано це з тим, що процес призначення маріонеткових правителів "нових суб'єктів РФ" жорстко контролювався емісаром Кремля Сергієм Кирієнком. Він як Фігаро із заходу на схід переміщався окупованими територіями: спершу він благословив "губернаторів" Херсонської та Запорізької областей, ближче до вечора був присутній на "сесії народної ради ДНР", де люди, що вдавали із себе "депутатів", імітували обрання глави "республіки". І вже пізно вночі Кирієнко дістався Луганська.

Тож не дивно, що публікації місцевих ЗМІ "ДНР" і "ЛНР" на тему "обрання" були схожі одна на одну. Телебачення і мережеві видання цитували батьківські напуття московського гостя, особлива увага акцентувалася на компліментах, які Кирієнко роздавав на адресу "молодих республік".  "Перший заступник керівника Адміністрації Президента Росії Сергій Кирієнко подякував організаторам виборів у ДНР за самовіддану працю. На цю тему він висловився на сьогоднішньому пленарному засіданні Народної Ради, де відбулося обрання Глави Республіки. "Хочу окреме спасибі сказати всім, хто брав участь в організації виборів, які зовсім нещодавно відбулися тут, у Донецькій Народній Республіці, насамперед членам виборчих комісій - дільничних, територіальних і республіканської. Це люди, яким довелося проявити справжню мужність", - процитували журналісти слова російського наглядача за окупованим Донбасом у Донецьку. "Окремі слова подяки хотів би сказати всім працівникам виборчої системи, республіканської виборчої комісії, територіальних комісій, дільничних комісій. Тому що для того, щоб провести ці вибори, була потрібна не тільки неймовірна працездатність, професіоналізм, була потрібна велика людська мужність", - повторили їхні луганські колеги.

 

Але, як то кажуть, "свято демократії" закінчилося, і новоспечені "глави" почали роздавати обіцянки. "Пошкоджений боями багатоквартирний житловий фонд ДНР має бути повністю відновлений до 2026 року"; "Ми до 2025 року плануємо наростити валовий регіональний продукт на 75%, а до 2030 року - у 3,5 раза", - у стилі передовиць часів переходу СРСР до комунізму цитували місцеві журналісти тронну промову товариша Хрущова Пушиліна.

Але, як з'ясувалося, пряник ватажок "ДНР" обіцяв колись потім, у світлому майбутньому, а ось батіг жителі окупованого Донбасу отримали вже зараз. Громадянам "вільних республік" повідомили, що "в ДНР запроваджено обмеження на перебування в громадських місцях вночі... Цей захід запроваджено відповідно до федерального законодавства про воєнний стан". Спираючись на те саме "федеральне законодавство", Пушилін наказав "запровадити в регіоні військову цензуру за поштовими відправленнями і повідомленнями, що передаються за допомогою телекомунікаційних систем, а також контроль за телефонними розмовами". Тим, хто повірив у казку про те, що "ДНР/ЛНР" відтепер є повноправними суб'єктами Федерації, у місцевих ЗМІ розповіли, що запроваджено "особливий режим сполучення із сусідніми регіонами", який передбачає "розміщення на адміністративних кордонах постів блокування, фільтраційних і контрольних постів".

І, нарешті. Пам'ятаєте, як уся російська пропаганда дев'ять років хвалила "героїчний народ" Донбасу, який влаштовував на площах Донецька та Луганська масові мітинги-шабаші, котрі за сценарієм кремлівського щуролова плавно переходили в захоплення адміністративних будівель і погроми? Так от, з'ясувалося, що прояв такої "активної життєвої позиції" був можливий тільки в "нацистській Україні". Місцеві засоби масової інформації повідомили цьому самому "героїчному народові", що відтепер, звісно, відповідно до федерального законодавства, "масові заходи, крім тих, які дозволено Оперативним штабом із реагування на воєнні загрози, заборонені". Журналісти дбайливо роз'яснили, що "заборонено мітинги, збори, демонстрації, ходи, пікетування і страйки".  

 

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті