Влада Львова заявляє про термінову реставрацію палацу Бесядецьких



У Львові пам’ятка архітектури, що  на пл. Галицькій, колишній палац Бесядецьких, сьогодні єдина у місті збережена магнатська резиденція XVIII століття садибного типу, потребує негайної реставрації.

Як повідомили «ОстроВ» у мерії Львова, пам’ятка перебуває у власності Львівського національного університету імені Івана Франка. За останні кілька років будівля почала руйнуватися від даху до фундаменту. Однак, з державного бюджету кошти на ремонтні роботи не виділяють. У будинку є цінні інтер’єри – скульптурний декор, виконаний відомими скульпторами вісімнадцятого століття, що працювали в епоху классицизму.

«Ми хочемо привернути увагу громадськості, передовсім, нашої держави, до стану об’єктів пам’яток національного значення у Львові і як вони фінансуються. Будівля на пл. Галицькій перебуває у власності Львівського університету. Однак університет, не отримуючи коштів з держбюджету, не проводить тут жодних робіт», – зазначила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

На початку XX ст. міська управа купила будинок у колекціонера Ф.Бесядецького. Тут знаходилась Торгово-промислова палата та постійно діюча виставка товарів. Після реставрації 1936 року мав бути Музей етнографії. В радянський час тут була обласна бібліотека, а у 2003 році – палац передано ЛНУ ім. І.Франка. Протягом 2004-2006 років було проведено протиаварійні роботи.

«Університет подальше фінансування не продовжив і виведення з аварійного стану, що проводилось, можливо і призвело до такої руйнації. Зараз будинок не використовується, роботи не виконують», – наголосила Ліля Онищенко.

Попередньо планувалось, що у колишньому палаці розмістять історичний факультет. Однак, сьогодні приміщення занедбані та потребують негайної реставрації.

Статьи

Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Донбасс
29.04.2024
16:44

"Бесхозное имущество": как оккупанты будут отбирать жилье украинцев в "ДНР" и "ЛНР"

Простыми словами, забрать могут у тех, у кого есть недвижимость на оккупированной территории и все признаки, подтверждающие отсутствие эксплуатации недвижимого имущества.
Все статьи