Уряд Сомалі дозволив Україні штурмувати "Фаїну"

Тимчасовий уряд Сомалі готовий дати згоду Україні на проведення спеціальної військової операції із звільнення захопленого піратами судна "Фаїна". Про це у середу на прес-конференції в Москві повідомив посол Сомалі в Росії Мохаммед Мохаммуда Хандула. Повідомляє УНІАН. unian

"Звичайно, тимчасовий уряд готовий дати згоду на силове вирішення", - сказав посол. При цьому він наголосив, що така операція має проводитись в кооперації з тимчасовим урядом Сомалі.

Він відзначив, що Сомалі готова співпрацювати з будь-якими державами, кораблі якої чи громадяни потрапили в полон до піратів, але тільки в тому разі, якщо це не завдасть шкоди Сомалі. Наприклад, не забруднює навколишнє середовище.

Разом з тим Мохаммед Мохаммуда Хандула наголосив, що Україна відмовляється співпрацювати з Сомалі щодо ведення переговорів із звільнення "Фаїни".

"Ми в дуже складній ситуації – з боку власника (корабля) немає співпраці, немає офіційної інформації уряду України… Тому складно сказати, на якому етапі зараз переговори", - сказав посол.

За його словами, президент і прем`єр Сомалі одержують інформацію із ЗМІ. Водночас він не виключив, що зброя, яка транспортує "Фаїна", була призначена для Південного Судану, а не Кенії, як повідомлялося раніше.

За його словами, досі уряд Сомалі не володіє офіційними документами, кому, звідки і куди перевозиться зброя українським кораблем "Фаїна".

Посол наголосив, що Сомалі має великий сумнів, що "Фаїна" була захоплена випадково.

Він припустив, що покупці і продавці зброї на якомусь етапі не домовились.

25 вересня пірати захопили біля берегів Сомалі судно "Фаїна", у складі екіпажу якого – 17 громадян України. На борту судна - 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії. Судно перебуває під спостереженням декількох американських кораблів, завдання яких - не допустити вивантаження зброї і техніки на берег.

За даними одного з племінних старійшин Сомалі, за звільнення "Фаїни" потрібно заплатити 3,5 млн. доларів.

Статьи

Страна
02.05.2024
10:41

Нефтяная мишень, или Что показали украинские атаки по российским НПЗ

Среди важных итогов: опасения западных союзников Киева, как и следовало ожидать, оказались беспочвенными. Экономический ущерб страны-агрессора тоже не настолько велик, как хотелось бы. Но это не главное.
Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Все статьи