На Прикарпатті збільшать посіви цукрового буряка

У 2011 році в Івано-Франківській області прогнозують посівні площі цукрових буряків не менше 5 тис. га. Городенківський цукровий завод забезпечить сільгосппідприємства насінням, відповідно до договорів, а при необхідності – посівною та збиральною технікою. Водночас насіння цукрового буряка продаватимуть населенню. Про це розповів заступник голови облдержадміністрації Василь Брус під час чергової робочої наради щодо розвитку бурякоцукрової галузі у поточному році, - повідомляє кореспондент «ОстроВ».

Впродовж лютого в Городенківському, Снятинському, Коломийському, Тлумацькому, Галицькому, Рогатинському, Тисменицькому районах проходитимуть навчальні семінари для сільгосппідприємств і населення. Буде визначено місця розташування бурякоприймальних пунктів. Очікується пожвавлення діяльності ГО «Асоціація цукровиробників Івано-Франківської області».

Нагадаємо, минулого року посівні площі цукрових буряків у всіх категоріях господарств склали 3,8 тис. га, у т.ч. 3,2 тис. га - в сільськогосподарських підприємствах.

Валовий збір цукросировини, при середній врожайності в 218,2 ц/га, склав 80,4 тис. тонн проти 18,3 тис. т в попередньому році ,або в 4,4 рази більше.

Зокрема, на Городенківський цукровий завод, який запрацював у минулому році, і де працює 350 робітників, надійшло на переробку 34 тис. тонн цукрових буряків, у т.ч. 0,5 тис. тонн від приватних осіб. З переробленої сировини отримано 3,2 тис. тонн цукру, 17,6 тис. тонн жому, 1,5 тис. тонн меляси. На заводі створено 350 робочих місць.

За кожну тонну цукрових буряків, здану на переробку, при цукристості понад 16 % товаровиробник одержав 75 кг цукру, крім того - 80 % жому.

Статьи

Страна
04.05.2024
10:00

Мобилизация в Крыму: заманивают деньгами и бесплатной землей

С 20 апреля оккупанты в Крыму начали более активную мобилизацию мужчин для войны против Украины. В частности, на территории полуострова работают мобильные мобилизационные бригады, размещаемые в публичных местах.
Донецк
03.05.2024
12:00

Фронт приближается. Покровск: уехать нельзя остаться

Линия фронта с каждым днем приближается, но мы сидим и чего-то ждем. У Покровска есть все шансы стать вторым Бахмутом или Авдеевкой. Может, уже пора искать более безопасное место?
Страна
02.05.2024
10:41

Нефтяная мишень, или Что показали украинские атаки по российским НПЗ

Среди важных итогов: опасения западных союзников Киева, как и следовало ожидать, оказались беспочвенными. Экономический ущерб страны-агрессора тоже не настолько велик, как хотелось бы. Но это не главное.
Все статьи