ЄС планує віддавати Україні €3 млрд на рік з прибутків від російських активів

Європейська комісія 20 березня офіційно запропонувала переказувати Україні від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік, отриманих із прибутків від заморожених активів російського Центробанку.. Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє "Громалське".

90% від цієї суми хочуть спрямувати через фонд Європейського фонду миру на закупівлю зброї для України. Решту — на відновлення та реконструкцію.

Точна сума, яку можуть відправляти Україні щороку, залежатиме від глобальних процентних ставок. Ці гроші надходять з прибутків від приблизно 210 мільярдів євро активів російського Центробанку, які зберігаються в різних валютах у 27 країнах ЄС.

Окрім цих прибутків, Україна також щороку отримуватиме 25% податку, який бельгійський уряд накладає на прибуток. У 2024 році очікується, що це становитиме 1,7 млрд євро, з яких 1,5 млрд євро виплатять цього року.

Так, загальний фінансовий внесок для України від заморожених російських активів в ЄС цього року становитиме 4-4,5 млрд євро, відзначає Reuters.

Після схвалення пропозиції Єврокомісії урядами ЄС, прибуток відправлятимуть Україні двічі на рік. Перший транш може бути вже в липні.

Російські активи зберігаються в центральних депозитаріях цінних паперів ЄС, головним чином у бельгійському Euroclear, який залишить 3% на операційні витрати та тимчасово утримає 10% прибутку як гарантію від судових позовів з боку рф. Після війни всі ці гроші (якщо їх не використають для покриття судових претензій москви) будуть передані Україні.

Пропозиція ЄС наразі не передбачає конфіскації капіталу російських активів, а лише використання отриманих з них прибутків. Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс зазначив, що ЄС скоординував цей крок із країнами G7 — США, Канадою, Великою Британією та Японією.

Нагадаємо, МЗС Польщі заявили, що заморожені активи РФ краще витратити на оборону України, а не її відбудову. 

Як повідомлялося, канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, що прибутки від заморожених активів РФ підуть на купівлю боєприпасів для України. 

Також нагадаємо, у Британії заявили, що готові позичити Україні всі заморожені активи російського центробанку, бо РФ все одно платитиме репарації. 

Статті

Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Всі статті