20 стародавніх Євангелій викрадено з церков Прикарпаття. Фоторепортаж

На території Івано-Франківської та Чернівецької областей викрадено 20 стародавніх Євангелій.

Як повідомили «ОстроВ» в CЗГ УМВС України в Івано-Франківській області, у зв’язку з цим в УМВС України в області було створено спеціальну оперативно-слідчу групу з найбільш досвідчених оперативників, слідчих та експертів-криміналістів.

На початку травня в райцентрі Надвірна Івано-Франківської області оперативники затримали 39-річну особу з речовими доказами. Зловмисником виявився житель Полтавської області, раніше судимий за крадіжки, в тому числі з церков. У затриманого було вилучено спеціальне знаряддя для пошкодження решіток на вікнах церковних споруд, карту областей західного регіону, рукавиці.

За словами начальника УМВС в області генерал-майора міліції Василя Варцаби,  вийти на злочинця правоохоронцям було складно через те, що він практично не спілкувався з людьми, під час приїзду в область не проживав у якомусь готелі, а ночував у лісі або поблизу річок та пересувався на велосипеді

В ході проведення подальших оперативних та слідчих дій міліціонери провели обшуки у Полтаві та Харкові. В ході досудового слідства було з’ясовано причетність жителя Полтавської області до крадіжок виключно старовинних церковних книг з 12 Божих храмів у Івано-Франківській та 8 – у Чернівецькій областях.

Кримінальна справа завершена досудовим слідством і передана в суд. На сьогодні нез’ясованою залишається доля 4 стародавніх Євангелій.

Працівники міліції передали церковним громадам сіл Сливка Рожнятівського району, Голинь і Сівка – Калуського району, Пацикова – Долинського району, Залуква – Галицького району 9 Євангелій. Своєчасні оперативно-розшукові заходи міліції стали на заваді зникнення церковних книг, адже всі вони через різні канали мали опинитися у приватних колекціях. Ще два Євангелія міліція незабаром поверне церковній громаді села Млинівці у Чернівецькій області.

 

Статьи

Донбасс
29.04.2024
16:44

"Бесхозное имущество": как оккупанты будут отбирать жилье украинцев в "ДНР" и "ЛНР"

Простыми словами, забрать могут у тех, у кого есть недвижимость на оккупированной территории и все признаки, подтверждающие отсутствие эксплуатации недвижимого имущества.
Донбасс
28.04.2024
19:38

Нам некуда возвращаться: в российской истории нет периода, который можно назвать моделью для построения государственности. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе главный "философ" оккупированного Донбасса Александр Ходаковский внезапно заявил, что никаких скреп в России не было и нет, что российская история, даже в изложении Путина, не дает никаких моделей для "можем повторить". Те есть,...
Страна
27.04.2024
09:00

Театр во время войны: восстановление и новые сцены

Как театры, несмотря на все трудности, работают, гастролируют и создают новые сценические площадки, рассказываем в материале.
Все статьи