Західна розвідка: РФ виробляє снарядів утричі більше, ніж США та ЄС. Але є "межа можливостей"

Згідно з оцінками розвідки країн НАТО, РФ щомісяця виробляє близько 250 тис. артилерійських снарядів - близько 3 млн на рік. Це втричі більше, ніж США та ЄС можуть відправити Україні, однак це не означає, що РФ отримає перевагу на фронті, - повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на американську телекомпанію CNN. 

Високопоставлений представник європейських розвідслужб нагадав в інтерв'ю CNN, що потужності США та ЄС дають змогу щорічно постачати Україні не більше 1,2 млн снарядів.

"Ми зараз вступили у війну виробничих ресурсів, - каже в інтерв'ю телекомпанії неназваний чиновник НАТО. - Результат в Україні залежить від того, що у кожної зі сторін є для ведення війни".

За даними співрозмовників ЗМІ, зараз РФ вистрілює близько 10 тис. снарядів на день - порівняно з приблизно 2 тис., які використовує на фронті Україна. Співробітник європейських спецслужб повідомив, що в деяких місцях на передовій ситуація ще гірша.

У публікації сказано, що Україна отримала від західних союзників сучасні системи озброєння, однак, на думку військових аналітиків, у конфлікті, ймовірно, може перемогти той, хто використовує більше артилерійських снарядів.

За словами представника НАТО, з яким говорили журналісти CNN, РФ підтримує роботу своїх заводів з виробництва снарядів у цілодобовому режимі, при цьому робітники змінюються після 12-годинних змін. У російському оборонному секторі зараз працюють близько 3,5 млн осіб порівняно з 2-2,5 млн до початку війни, пишуть автори.

Крім того, РФ отримує снаряди від Ірану і Північної Кореї.

Російська військова машина зараз працює на повну силу, продовжують автори, однак і в неї є межа можливостей: вони очікують, що такий поріг буде досягнуто наступного року.

У результаті західні розвідки не очікують, що Москва зможе домогтися якихось значних цілей на полі бою найближчим часом.

За оцінками експертів, з якими говорила CNN, у довгостроковій перспективі Захід все ж здатний наздогнати РФ у виробництві снарядів - і водночас випускати більш якісне обладнання.

"Захід тільки починає активізувати створення інфраструктури, щоб забезпечити потрібний рівень виробництва боєприпасів", - сказав телекомпанії заступник керівника Європейського командування США генерал-лейтенант Стівен Башем.

За іншими оцінками західної розвідки, на які посилається CNN, загальне співвідношення ресурсів все ж забезпечує перевагу Москви - особливо якщо уряд США не зможе розблокувати пакет допомоги Україні, проти якого виступають республіканські депутати Конгресу.

"Усе йде не дуже добре, але залежить від того, що відбуватиметься, - сказало одне з джерел. - Якщо допомога відновиться - і швидко почне надходити, ще не все втрачено".

Як повідомлялося, США вірять, що Україна має в запасі кілька сюрпризів, які допоможуть їй перемогти на полі бою.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті