Євросоюз передасть ЗСУ группу собак-саперів, а також пошукові дрони

Євросоюз передасть ЗСУ дев’ять собак-саперів, а також пошукові дрони. Про це повідомила представниця відділення Єврокомісії у Польщі Ева Модзелевська в коментарі Укрінформу.

“9 листопада у Карпатському відділі Прикордонної служби Польщі у Новому Сончі (південь країни) відбудеться церемонія передачі українським військовим другої партії так званих собак-саперів”,- повідомила Модзелевська.

За її словами, собаки (німецькі, бельгійські і нідерландські вівчарки) були підготовлені у межах проєкту Генерального директорату Єврокомісії з питань міграції та внутрішніх справ і служби з питань інструментів закордонної політики ЄС.

Вона зазначила, що цей проєкт є “винятковим”, оскільки Єврокомісія вперше реалізовує проєкт навчання собак під кутом їх спроможності виявляти вибухівку.

“Цього разу собаки додатково матимуть спеціальні пристрої, які буде прикріплено до їхніх жилетів. Вони допомагатимуть у виявленні радіоактивних елементів”, - повідомила представниця Єврокомісії в РП.

Вона пояснила: це зроблено тому, що такі матеріали викрадалися злочинними групами з лікарень на окупованих росіянами територіях України.

Дев’ять собак-саперів були навчені відставними поліцейськими-кінологами з країн ЄС, а їх підготовка відбувалася в Фінляндії, Бельгії і Люксембурзі.

Навчання собак тривало кілька місяців, а за два тижні до їх передачі Україні вони разом зі своїми опікунами прибули до Польщі. Відтак у Польщі відбувається передача собак-саперів новим українським опікунам.

Модзелевська також поінформувала, що передані Єврокомісією Україні собаки-сапери забезпечуватимуться спеціальним взуттям, окулярами, жилетами, кормом на адаптаційний період до одного місяця.

Додатково в межах цього проєкту українська армія отримає також кілька спеціальних дронів, які допомагатимуть виявляти міни та інші вибухові пристрої. Зокрема, дрон позначатиме на електронній мапі місця, де є металеві предмети. Це прискорить процес виявлення вибухівки і допомагатиме в роботі як собакам, так і саперам.

Орієнтовний бюджет проєкту, який триватиме до кінця 2024 року, становить 3 млн євро. Загалом Єврокомісія передасть Україні 50 спеціально навчених собак-саперів. Першу групу з дев’яти собак-саперів вже було передано Україні у березні цього року.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті