Україна частково призупинить дію Європейської конвенції з прав людини на час війни

Україна подала заявку до Ради Європи про часткове призупинення дії в країні деяких пунктів Європейської конвенції з прав і свобод людини у зв'язку з воєнним станом. Про це повідомляє Deutsche Welle (DW).

Зазначається, що відповідний документ опубліковано на сайті міжнародної організації в неділю, 28 квітня. Там уточнюється, що сама заявка була подана ще 4 квітня.

Згідно із заявкою, Україна на час війни припинить дотримуватися таких положень Конвенції, як: недоторканність житла (аж до примусового відчуження приватного або комунального майна для потреб держави); таємниця листування, телефонних переговорів та іншої кореспонденції; невтручання в особисте й сімейне життя; свобода пересування й вільний вибір місця проживання; право на свободу думки та слова; вільне вираження поглядів і переконань, а також право збирати, зберігати та розповсюджувати інформацію; право на проведення зборів, мітингів і страйків; право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном.

Також у документі перелічено конкретні заходи та дії, які можуть бути запроваджені під час воєнного стану на порушення Конвенції: примусове відчуження приватного або комунального майна для потреб держави; запровадження комендантської години; особливий режим в'їзду і виїзду, обмеження пересування громадян та іноземців, руху транспорту; огляд речей, транспорту, багажу, вантажів, службових приміщень і житла громадян; заборона громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку, змінювати місце проживання або перебування без належного дозволу; установлення військового збору для фізичних і юросіб.

Як повідомлялося, у Донецькій області з лінії фронту евакуйовано 126 осіб, зокрема 12 дітей.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті