У КМДА вважають, що демонтаж колишньої Арки дружби народів буде нетолерантною дією. До того це небезпечно

У КМДА не погоджуються з рішенням Мінкульту щодо позбавлення колишньої Арки дружби народів у Києві статусу пам'ятки та пропозицією її демонтувати. Про це заявила директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова у коментарі "Суспільному" для програми "Культура на часі" 22 квітня.

"Знаєте, арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. Сьогодні саме таке бачення є у суспільства. До мене в департамент приходили люди, які казали, що арка розташована поруч з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність", - сказала Соловйова.

Вона також зазначила, що демонтаж конструкції може бути небезпечним, адже частини цієї пам'ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об'єкта - дуже важкий, дорогий і небезпечний.

Соловйова також нагадала, що у 2022 році Київська міська адміністрація перейменувала Арку дружби народів на Арку Свободи українського народу. Відповідно, департамент підготував облікову документацію і передав у Мінкульт. За словами очільниці департаменту, попри перейменування Арку продовжують називати "Аркою дружби народів", але це лише сила звички: "Спочатку вулиця Артема була Артема, потім перейменували в Січових стрільців. І сьогодні вже всі забули, яка була назва, і всі звуть її Січових стрільців".

На думку Соловйової, варто провести публічні обговорення, оскільки "переосмислення ідеї та долю пам'ятки мають визначати кияни".

Також Соловйова розповіла про чутки щодо того, що на місці арки хочуть влаштувати меморіал загиблим героям, але поки що відповідної документації щодо планів на цю територію немає.

Раніше повідомлялось, що Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам'ятки.

Статті

Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Всі статті