У КМДА вважають, що демонтаж колишньої Арки дружби народів буде нетолерантною дією. До того це небезпечно

У КМДА не погоджуються з рішенням Мінкульту щодо позбавлення колишньої Арки дружби народів у Києві статусу пам'ятки та пропозицією її демонтувати. Про це заявила директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова у коментарі "Суспільному" для програми "Культура на часі" 22 квітня.

"Знаєте, арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. Сьогодні саме таке бачення є у суспільства. До мене в департамент приходили люди, які казали, що арка розташована поруч з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність", - сказала Соловйова.

Вона також зазначила, що демонтаж конструкції може бути небезпечним, адже частини цієї пам'ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об'єкта - дуже важкий, дорогий і небезпечний.

Соловйова також нагадала, що у 2022 році Київська міська адміністрація перейменувала Арку дружби народів на Арку Свободи українського народу. Відповідно, департамент підготував облікову документацію і передав у Мінкульт. За словами очільниці департаменту, попри перейменування Арку продовжують називати "Аркою дружби народів", але це лише сила звички: "Спочатку вулиця Артема була Артема, потім перейменували в Січових стрільців. І сьогодні вже всі забули, яка була назва, і всі звуть її Січових стрільців".

На думку Соловйової, варто провести публічні обговорення, оскільки "переосмислення ідеї та долю пам'ятки мають визначати кияни".

Також Соловйова розповіла про чутки щодо того, що на місці арки хочуть влаштувати меморіал загиблим героям, але поки що відповідної документації щодо планів на цю територію немає.

Раніше повідомлялось, що Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам'ятки.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті