США закупили у Казахстану понад 80 радянських літаків для України - ЗМІ

Нещодавно Сполучені Штати придбали у Казахстану понад 80 літаків, які, скоріш за все, згодом потраплять в Україну. Серед переданих літаків були радянські МіГ-27, МіГ-29 і Су-24. Про це пише Kyiv Post, посилаючись на українські та російські джерела.

Видання зазначає, що в пропозиції про продаж вказувалося, що літаки були в непридатному стані.

Видання зазначає, що протягом кількох років Казахстан поступово замінював свій застарілий парк бойових літаків радянського виробництва сучасними версіями, такими, зокрема, як російські багатоцільові літаки Су-30СМ. Також Астана веде переговори із західними виробниками щодо пошуку відповідних бойових платформ.

У рамках цього процесу торік у жовтні було оголошено, що уряд Казахстану виставляє на аукціон 117 винищувачів і бомбардувальників радянських часів. Це перехоплювачі МіГ-31, винищувачі-бомбардувальники МіГ-27, винищувачі МіГ-29 і бомбардувальники Су-24 виробництва 1970-х і 1980-х років. Оголошена вартість продажу становила один мільярд тенге (1,5 мільйона доларів).

У пропозиції про продаж зазначалося, що літаки були в непридатному стані, їхня модернізація вважалася економічно недоцільною, а їхнє використання як джерела запасних частин обмежене.

«Попри це, російсько-англомовний новинний сайт Reporter.RU та український Telegram-канал Insider UA повідомляли, що США нещодавно придбали 81 літак через офшори. Серед переданих за схемою літаків були МіГ-27, МіГ-29 і Су-24», - йдеться у публікації.

Причину закупівлі не оголошували, однак є обґрунтоване припущення, що, оскільки всі типи літаків перебувають на озброєнні України, їх, імовірно, з часом передадуть Києву. Передбачається, що Збройні сили України розберуть їх на запчастини або навіть використають застарілі планери як приманки на аеродромах.

На початку квітня розвідка Великої Британії повідомила, що РФ має близько 100 літаків Су-35 та сім А-50У.

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті