Росія продовжує незаконно етапувати кримських політв’язнів на свою територію, стало відомо ще про три випадки – Лубінець

Російські окупанти продовжують незаконно етапувати політв’язнів із Криму на територію РФ. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Телеграм-каналі 14 липня.

"Отримав інформацію, що політув’язнену громадянську журналістку, кримську активістку Ірину Данилович, незаконно засуджену до майже 7 років позбавлення волі, етапують 17 липня з тимчасово окупованого Криму до російського Краснодара. – написав Лубінець. – При цьому факт погіршення стану її здоров’я та необхідність негайної медичної допомоги адміністрація Сімферопольського СІЗО до уваги не взяла".

Зазначається, що упродовж більше року перебування в слідчому ізоляторі Ірина Данилович жодного разу не отримала кваліфікованого лікування. У неї загострилася хвороба вух, через що може повністю втратити слух, страждає на постійний головний біль та порушення координації рухів.

"Укотре звертаю увагу міжнародної спільноти – РФ продовжує зухвало порушувати Женевську конвенцію, відповідно до якої ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур і катування", – зазначив Лубінець.

Він підкреслив, що стало відомо й про незаконне етапування з Криму до міста Балашов Саратовської області двох інших кримських політв’язнів – Фархода Базарова та Меджита Абдурахманова.

"Такими діями Росія порушує норми міжнародного гуманітарного права: статті 49 IV Женевської конвенції, яка забороняє державі-окупанту примусове переміщення цивільних осіб з окупованої території на свою, – написав Лубінець. – Світова спільнота має активізувати зусилля та вимагати від РФ доступу до місць утримання всіх незаконно ув’язнених громадян України та негайного їх звільнення!"

Раніше повідомлялось, що Лубінець заявив: Україна мусить ініціювати кардинальні зміни статуту ООН, бо міжнародної системи захисту прав людини у світі не існує.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті