РФ під виглядом печива ввозить золото з Судану для фінансування війни в Україні - CNN

Росія контрабандою вивозить золото із Судану для подальшого фінансування війни в Україні. Про це повідомляє CNN.

Першою ознакою контрабанди став літак, який вилетів із Судану до росії через кілька днів після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Причому у документах було зазначено, що борт перевозить вантаж печива.

"Судан експортує печиво рідко чи взагалі ніколи", - зазначають у CNN.

Джерела американського видання заявили, що під виглядом печива росіяни вивозили із країни майже тонну золота. При цьому за останні півтора року росія здійснила щонайменше 16 подібних контрабандних рейсів із суданським золотом.

"Ми давно знаємо, що росія експлуатує природні ресурси Судану. Щоб зберегти доступ до цих ресурсів, росія заохочувала військовий переворот", - заявив журналістам один із колишніх американських чиновників, знайомих із цим питанням.

Також CNN заявляє, що росія підтримала військовий переворот у Судані у 2021 році силами так званого "ПВК Вагнера". Внаслідок перевороту було повалено перехідний цивільний уряд, а компанія Meroe Gold, яку пов'язують із господарем "вагнерівців" Євгеном Пригожиним, отримала можливість добувати суданське золото.

"Постачання золота виявилися ефективним способом накопичення та переміщення багатства, поповнення російської державної скарбниці та обходу міжнародних систем фінансового моніторингу", – повідомляють журналісти.

За даними CNN, росія розпочала контрабанду золота з Судану у 2014 році для обходу західних санкцій за окупацію Криму. Причому, за даними джерел, які наводить видання, близько 90% золота, яке видобувається в Судані, вивозиться контрабандою. За приблизною оцінкою може йтися про більш ніж 14 мільярдів доларів.

Нагадаємо, що в червні США заборонили імпорт російського золота, а майже через місяць таке ж рішення схвалила Великобританія. Приблизно тоді ж заборону російського золота схвалив і Європейський Союз.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті