Режисер Сенцов і письменниця Забужко отримали Ордени почесного легіону від Франції

Український режисер і військовослужбовець ЗСУ із Криму Олег Сенцов удостоєний найвищої нагороди Франції – Ордену почесного легіону. Нагороду також здобула українська письменниця Оксана Забужко. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Орден їм вручив 14 липня у Софійському соборі посол Франції Етьєн де Понсен.

«Це наша спільна нагорода, всіх, хто зараз захищає Україну», – написав Сенцов у своєму фейсбуку.

Нагородження раніше анонсувало посольство Франції у твіттері.

«У день Національного свята в саду Святої Софії Етьєн де Понсен має честь від імені президента Еммануеля Макрона вручити відзнаки Національного ордена Почесного легіону Оксані Забужко та Олегу Сенцову, знаковим та видатним особам України», – йшлося у повідомленні.

Орден Почесного легіону – найвища нагорода Франції, заснована в 1802 році за прикладом лицарських орденів. Її присуджує президент за військові чи громадянські заслуги. Серед українців, удостоєних цієї відзнаки: художник Іван Айвазовський, президент Українського католицького університету Борис Гудзяк, танцівник і хореограф Серж Лифар, філософ Мирослав Попович.

Торік Орденом Почесного легіону нагородили українську поетесу Ліну Костенко.

У перші дні повномасштабного вторгнення РФ Сенцов, раніше ув’язнений у росії, вступив до територіальної оборони Києва, потім воював на найгарячіших напрямках у Луганській та Донецькій областях. Український режисер розповідав, що воює, щоб «повернути до Криму український прапор».

Статті

Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Всі статті