Псевдореферендуми на окупованих територіях: росіяни можуть змусити людей "голосувати вдома" - ISW

Росіяни на окупованій частині півдня України можуть прискорити проведення псевдореферендуму про приєднання до РФ та реалізувати варіант так званого "голосування" вдома. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), за підсумками минулої доби 7 серпня.

"Російська окупаційна влада може прискорити підготовку до нелегітимних псевдореферендумів з приводу російської анексії окупованої української території", - йдеться у повідомленні.

Так, мер Мелітополя Запорізької області Іван Федоров повідомив 7 серпня, що опір мешканців України змушує російську владу «постійно» змінювати свої плани проведення референдуму.

"Федорів заявив, що окупаційна влада запланувала один день голосування, але тепер розглядає можливість семиденного «голосування з дому», протягом якого озброєні російські військовослужбовці ходитимуть по домівках і «опитуватимуть» мешканців Мелітополя", - повідомили аналітики.

Вони зазначають, що Федоров заявив, що лише близько 10% мирних жителів, які залишилися в Мелітополі, підтримують російську окупацію, і попередив, що російські солдати загрожуватимуть розстрілу жителям, які не проголосують за анексію.

Радник української Херсонської адміністрації Сергій Хлань також зазначив, що окупаційна влада ще не повністю визначила умови проведення референдуму станом на 7 серпня, але прискорює його підготовку після тритижневої паузи у цьому процесі, яку Хлань пояснив атаками українських HIMARS на логістику російських окупантів.

"Окупаційна влада також може змінити терміни своїх фіктивних референдумів у відповідь на зміну реальності на місцях, включаючи контрнаступ українських військ. Хлань повідомив, що попередньою датою референдуму залишається 11 вересня", - зазначили в ISW.

"Відмовляючись від можливості особистого голосування та переходячи на поквартирні опитування, російська окупаційна влада розширює свої можливості для прямого залякування українських мирних жителів. У цих зусиллях немає необхідності підтасовувати результати голосування відповідно до бажаного Кремля результату, але вони роблять практично неможливим будь-який незалежний нагляд за голосування", - наголосили в Інституті вивчення війни.

Вони також зазначили, що Кремль може призначити різні типи голосування в різних окупованих районах залежно від передбачуваної підтримки місцевого населення, ризику партизанських нападів і бюрократичних можливостей.

Наприклад, на окупованій частині Луганщини, за словами голови обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдаяросіяни, визначили місця для особистого проведення фіктивного референдуму про анексію.

"Гайдай повідомив, що російська окупаційна влада активно агітує за анексію, поширюючи пропагандистські газети і прив'язуючи надання гуманітарної допомоги, включаючи продукти харчування, воду та будівельні матеріали, до участі у псевдореферендумі", - пишуть експерти.

Вони зазначають, що частина Луганської області була окупована з 2014 року і, ймовірно, має більше можливостей для мобілізації колабораціоністів для управління виборчими дільницями, ніж на нещодавно окупованих територіях.

Також 3 серпня ISW повідомила, що окупаційна влада в Донецькій області може дозволити особисту та онлайн-участь, надаючи російським чиновникам кілька важелів для зміни результатів.

Як повідомляв "Остров", президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 7 серпня заявив, що якщо російські окупанти підуть проведуть псевдореферендуми на півдні нашої країни, для себе закриють будь-яку можливість переговорів з Україною.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 7 серпня заявив, що якщо російські окупанти проведуть псевдореферендуми на півдні нашої країни, то закриють для себе будь-яку можливість переговорів з Україною.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті