Польща та Україна відновлюють енергоміст Ряшів-Хмельницький

Енергоміст Ряшів-Хмельницький між Польщею та Україною може запрацювати в першому кварталі 2023 року, але багато що залежить від ситуації в Україні. Про це повідомляє "Польське радіо".

«Лінія потрібна, хоча зараз Україні потрібно імпортувати енергію, а про експорт не може бути й мови, - сказав на зустрічі з журналістами віце-президент Polskie Sieci Elektroenergetyczne Томаш Сікорський. - Ми проводимо роботи щодо відновлення роботи лінії. Подібні роботи ведуть і українці зі свого боку. Разом ми прагнемо підключити лінію в першому кварталі наступного року, але точну дату завершення робіт, які проводяться з української сторони в умовах воєнного часу, під постійними ракетними обстрілами та з перебоями з електропостачанням, назвати важко».

Зазначається, що напрямок постачання - це насамперед експорт електроенергії в Україну, не обов’язково з прикордонних систем. На форумі операторів європейських енергосистем зараз триває інтенсивна робота над забезпеченням експорту електроенергії в Україну та Молдову.

Підкреслюється, що вторгнення росії в Україну призвело до серії ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі. Українці страждають від дефіциту третини електроенергії, зменшують споживання шляхом контрольованих відключень і розраховують на розвиток імпорту з Євросоюзу, в тому числі через Польщу.

Для цього можна використати сполучення Ряшів-Хмельницький, яке в мирний час також могло б використовуватися для експорту енергії з атомних електростанцій в Україні до Польщі. 

Українці увійшли до Енергетичного співтовариства та синхронізували енергосистему з континентальною навесні 2022 року. Вони співпрацюють з асоціацією європейських операторів ENTSO-E, - йдеться у повідомленні. 

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті