Охоронець дитсадка наводив ракети на будинки мешканців Запорізької області

Контррозвідка СБУ затримала агента воєнної розвідки росії, який коригував ракетні атаки РФ по населених пунктах Запорізької області. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 16 січня.

"За його наведенням окупанти обстріляли житлові будинки у селищі Степногірськ напередодні 2024 року. Тоді внаслідок ворожого удару загинув 43-річний чоловік, багато приватних осель були пошкоджені або повністю зруйновані", - сказано в повідомленні.

Коригувальником виявився охоронець місцевого дитсадка. У грудні минулого року чоловік був дистанційно завербований представником головного управління генштабу збройних сил РФ (відомого як ГРУ). У поле зору окупантів він потрапив через свою знайому - хористку місцевої церкви УПЦ (МП), яка втекла на тимчасово захоплену частину Запорізької області й працює на спецслужбу країни-агресора.

Зазначається, що за вказівками російського ГРУ агент збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення Сил оборони на Запорізькому напрямку. Особливо ворога цікавили місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки українських військ.

Крім того, чоловік коригував ракетні удари РФ по цивільній та критичній інфраструктурі регіону, через що страждало мирне населення.

Співробітники СБУ затримали російського агента у його власному помешканні. Під час обшуку у нього вилучено мобільний телефон, який фігурант використовував для спілкування з російським гру через популярний месенджер. Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб). Він перебуває під вартою. Фігуранту загрожує довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялось, що в Миколаєві викрили фрілансерку, яка заробляла антиукраїнськими фейками для проросійських Телеграм-каналів.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті