Охоронець дачі путіна в Криму, який утік до Еквадору, розповів про складні схеми з безпеки російського диктатора

Колишній співробітник ФСО Віталій Брижатий, який служив на території окупованого Криму, розповів, як охороняв таємні дачі Путіна та інших віпів РФ в інтерв'ю "Дождю".

Брижатий проти війни в Україні і називає Путіна злочинцем. Він витратив вісім місяців, щоб звільнитися з ФСО, і, незважаючи на спроби відправити його на фронт, втік із сім'єю в Еквадор.

За словами Брижатого, у ФСО він працював на посаді кінолога: в основному оглядав територію на предмет вибухівки. "Коли приїжджають верхівки влади, їм починають камазами возити подарунки. Кінологи їх перевіряють..." - каже Брижатий.

До Путіна, як розповідає Брижатий, ставлення особливе: його візит на дачу приховується від самих же співробітників ФСО. Із президентом їздить тільки його особиста служба безпеки, а співробітникам у регіонах доручають підготувати територію до приїзду.

"Нам ніби як і кажуть, що він [Путін] є, а він може і не бути. Він сам своїм же не довіряє. Людям можуть сказати, що він відпочиває на цій дачі, а він може бути взагалі в іншому місці", - каже Брижатий.

Зазвичай візит Путіна на півострів, за словами співрозмовника "Дождя", проходить так: у кожен з аеропортів на півострові злітаються по три вертольоти, приїжджає Росгвардія і кортежі, а сам президент може прибути морем. Прибережну зону при цьому охороняє спецзагін водолазів, який розташовується в одній будівлі з кінологами, каже Брижатий.

Дачі чиновників функціонують постійно на випадок приїзду господарів: туди, зокрема, завозиться їжа. Здебільшого всередину дач пускають тільки особисту охорону чиновників і прибиральників "з особливим доступом".

Докладніше про те, як Брижатий охороняв дачі Путіна та інших чиновників у Криму, і як йому вдалося втекти в Еквадор, він розповів у репортажі.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті