Мобілізованого росіянина закопували живцем за відмову від участі у бойових діях в Україні

У росії мобілізований із Брянської області 25-річний Роман Мартинов заявив, що його били, закопували живцем та імітували розстріл за відмову йти на передову без підготовки та за контакти з журналістами. Про це повідомив голова міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чіков, - пише ВВС.News.

Правозахисник розповів, що після мобілізації 24 вересня Мартинов опинився на передовій "ЛНР" вже через тиждень (1 жовтня). Наступного дня він відмовився від участі у бойових діях і потрапив у "підвали для відмовників", тобто опинився ув'язнений.

Військовослужбовець повідомив правозахисникам, що після публікації у ЗМІ відео із підвалів із відмовниками у Рубіжному та Кремінній, його катували, звинувачуючи в тому, що він спілкувався з журналістами.

"Била одна людина, кулаками обох рук. Кисті та пальці рук військовослужбовця були в тактичних рукавичках, а удари наносилися в голову і по корпусу. Людина завдала мені не менше трьох ударів кулаком правої руки в лівий бік голови, і не менше трьох ударів кулаком правої руки у ліву сторону корпусу", - розповів Мартинов.

Він заперечував, що спілкувався із журналістами, але йому не повірили. За його розповідями, його ставили обличчям до стіни, лякали пострілами з автомата і з зав'язаними очима та зв'язаними руками кидали у каналізаційний колодязь.

"Колодязь був вузький, порожній, без води, глибиною близько 1,5 метрів. Мені не давали можливості випростатися, я сидів навпочіпки на дні колодязя. Озброєні люди мені сказали, що зараз закопають мене живцем, якщо я не скажу їм правду. Підкріплюючи погрози дією, вони почали скидати земляний ґрунт прямо в колодязь", - стверджує Мартинов.

Адвокат військовослужбовця Максим Гребенюк із проекту "Військовий омбудсмен" подав заяву про злочин на ім'я керівника Головного військового слідчого управління СКР.

Як повідомлялося, військовослужбовця РФ, який відмовився воювати в Україні і був поміщений у підвал у населеному пункті Завітне Бажання Донецької області, було звільнено та повернуто до росії.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті