Лукашенко заявив, що братиме участь у президентських виборах у Білорусі 2025 року

Олександр Лукашенко заявив про намір взяти участь у наступних президентських виборах у Білорусі, запланованих на 2025 рік. Про це повідомляє Радіо Свобода 25 лютого.

Як повідомляється, після голосування на виборчій дільниці у Мінську Лукашенко відповідав на запитання журналістів. Серед іншого його запитали про майбутні президентські вибори і чи планує він брати в них участь.

"Піду, піду, піду. Передайте їм (білоруській опозиції – ред.), що я піду! І чим складнішою буде ситуація, чим більше будуть напружувати вас, мене і суспільство, тим швидше я піду на ці вибори. Не переживайте, ми зробимо так, як потрібно для Білорусі", – сказав Лукашенко.

"До президентських виборів ще рік. Багато що може змінитися. Звичайно, я і всі ми, суспільство, будемо реагувати на те, які зміни відбудуться в нашому суспільстві і в якій ситуації ми підійдемо до голосування через рік", – додав він.

Під час пресконференції на дільниці Лукашенко висловився проти об’єднання з росією, заявивши, що «ні Росія, ні Білорусь не підтримають об’єднання двох держав, такий крок тільки погіршить ситуацію». А «союзна держава», за словами Лукашенка, – це союз «двох суверенних, незалежних держав».

Лукашенко назвав вибори в Білорусі «відкритими, чесними і принциповими».

25 лютого 2024 року в Білорусі проходить так званий єдиний день голосування, під час якого обирають депутатів Палати представників Національних зборів і депутатів місцевих рад.

Виборча кампанія проходить на тлі масштабних репресій і зачистки політичного поля від опозиції. Незалежних спостерігачів на виборах немає: Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) не отримало запрошення.

На цих виборах немає опозиційних кандидатів – до виборів допустили лише лояльних до влади.

За результатами дострокового голосування ЦВК Білорусі відзвітувала про рекордну явку виборців – 41,71%.

Загальні вибори – перші в Білорусі після президентських виборів 2020 року, які дали Лукашенку шостий термін на посаді. Понад 35 тисяч людей були заарештовані під час багатомісячних масових протестів, що відбулися після суперечливих виборів 2020-го.

Білоруська опозиційна лідерка Світлана Тихановська, яка заявила, що її перемога над Лукашенком на президентських виборах 2020 року була вкрадена, назвала нинішні вибори «фарсом» і закликала до бойкоту.

Нагадаємо, раніше Лукашенко дозволив своїм військовим стріляти з вогнепальної зброї по населенню. 

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті