Китай розгляне можливість участі в конференції у Швейцарії щодо мирного плану України

Китай розгляне можливість участі в мирній конференції, спрямованій на припинення війни в Україні. Форум відбудеться у Швейцарії найближчими місяцями. Про це повідомив китайський посол 18 березня, - пише "Голос Америки".

Ван Шіхтін, посол Китаю у Швейцарії, заявив в інтерв'ю газеті Neue Zuercher Zeitung, що всі сторони повинні працювати над припиненням війни, яка почалася понад два роки тому.

"Потрібно не допустити, щоб криза посилилася або навіть вийшла з-під контролю, - сказав він. - Ми уважно стежимо за українською конференцією, яку приймає Швейцарія, і розглядаємо можливість взяти в ній участь".

Швейцарський уряд у січні заявив про намір провести мирну конференцію не пізніше початку літа цього року.

Росія, яка вторглася в Україну в лютому 2022 року, назвала план мирної конференції "безглуздим" і вказала, що він приречений на провал без участі Москви.

Минулого місяця президент Швейцарії Віола Амхерд скептично відгукнулася про ідею запрошення Росії до участі в конференції.

В інтерв'ю Ван підкреслив, що Китай висунув стратегію політичного припинення конфлікту. "Необхідно поважати територіальний суверенітет усіх країн і дотримуватися Статуту ООН", - підкреслив він.

"Ми повинні підтримати Росію та Україну у відновленні прямого діалогу якомога швидше, щоб можна було поступово деескалувати ситуацію", - сказав Ван.

Як повідомлялося, МЗС Росії заявило про заявило про те, що РФ не братиме участі в інавгураційному Саміті миру щодо України, який заплановано у Швейцарії.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті