Казахстан ввів заборону на експорт до РФ понад 100 найменувань товарів

Казахстан - один із найбільших торговельних партнерів росії на пострадянському просторі та член військового блоку ОДКБ - ввів заборону на експорт до РФ 106 найменувань товарів. Про це 19 жовтня заявив віце-міністр торгівлі та інтеграції Кайрат Торебаєв, - повідомляє Телеграм-канал "The Moscow Times".

Заходи експортного контролю, аналогічні тим, що встановили країни Заходу після вторгнення в Україну, за словами чиновника, зачеплять чипи, а також електроніку, яка може використовуватися під час війни.

"Зазначені 106 найменувань товарів не виробляються в Казахстані, а раніше реекспортувалися через Казахстан. Імпорт у Казахстан здійснюється, але експорт - ні. Вони [виробляються] не тільки на Заході, а й в інших країнах", - пояснив Торебаєв (його цитує КазТАГ).

У повідомленні наголошується, що загалом через Казахстан та інші хаби паралельного імпорту (Грузію, Вірменію, Туреччину, Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан і Таджикистан) росія тільки з Євросоюзу ввезла товарів на $14,1 млрд за першу половину 2023 року. Порівняно з тим самим періодом 2022 року обсяги такого імпорту злетіли майже на 60%, або $5,2 млрд, а його основними статтями стали телеком-обладнання, мікроелектроніка, транспортна техніка, комп'ютери, сервери, жорсткі диски та смартфони.

Статті

Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Донецьк
22.05.2024
09:56

Повна "білочка". Донецький щоденник

Натомість у кожній підворітні колишньої культурної столиці відкриваються вино-горілчані магазини. І назви у всіх промовисті – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» та моє найулюбленіше – «Белочка».
Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Всі статті