​Більше 40% українців вірять в астрологію, екстрасенсів і таро - опитування КМІС

Принаймні 43% українців вірять хоч в одне з езотерико-прогностичних учень. Зокрема, 35% опитаних респондентів вірять в астрологію, 25% - в екстрасенсорні здібності, а ще 15% - в тарологію. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 17 лютого - 5 березня 2024 року, йдеться в пресрелізі, оприлюдненому на сайті КМІС у вівторок, 2 квітня.

Віра в астрологію, екстрасенсорні здібності, тарологію поширена серед усіх категорій населення. Цей показник вищий віри серед жінок (49% українок вірять бодай в одне з переліку проти 36% - серед чоловіків), старших респондентів (показник зростає з 26% серед опитаних до 30 років, до 51% серед респондентів, яким понад 60 років), менш заможних респондентів (серед українців із високим рівнем статку 34% вірять бодай в одне з переліку, серед осіб із дуже низьким статком - 65%).

"Кризові та психологічно складні періоди (як на суспільному, так і на особистісному рівнях) є «сприятливим» середовищем для зростання інтересу до таких речей, як астрологія, екстрасенсорні здібності, тарологія. За результатами опитування КМІС для NDI у листопаді 2023 року 66% українців відзначали погіршення психічного здоров’я після повномасштабного вторгнення (73% серед жінок і 56% серед чоловіків). Крім цього, вибуховий розвиток цифрових технологій та їх міцне проникнення у повсякденне життя людей значно «спрощує» дотик мешканців до астрологів, віщунок тощо.Враховуючи масштаб ситуації, у разі бажання вести дискусії навряд чи доцільно вдаватися до простого таврування людей, які вірять в астрологію тощо. Основа віри є досить складною і її швидко не розвіяти простими аргументами (чи тим більше глузуваннями). Разом з цим питання також потребує уваги, оскільки багато людей у складних обставинах можуть під впливом недобросовісних людей зазнати значних втрат або вдатися до деструктивних дій", - прокоментував результати заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки Омнібус протягом 17 лютого - 5 березня 2024 року. Метод - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Вибірка - 2008 респондентів, які проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводили з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювала влада України до 24 лютого 2022 року).

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювала влада України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті